Vad Behöver man för att spela Tennis? [Tennisutrustning Checklista]

För att utöva de allra flesta typer av sporter behövs utrustning. En del av utrustningen som finns tillgänglig är absolut nödvändig, annan utrustning kanske bara är trevlig att ha, eller hjälper till att förbättra din prestanda på banan.

När det kommer till tennisutrustning finns det en oändlig mängd att välja på. Allt från billigt till dyrt, och sedan också en viktiga och mindre viktiga.

Många tennisspelare är ofta besatta av sin tennisutrustning. De senaste racketarna, skorna och strängarna är bland de mest populära tillbehören som brukar diskuteras.

I denna artikel går vi igenom vad man behöver för att spela tennis och tittar närmare på alla olika typer av tennisutrustning – från absolut viktig utrustning såsom racket och boll, men också mindre viktig utrustning som kan vara praktisk eller rolig att ha, men som du klarar du utan.

Tennisutrustning checklista

En sak att tänka på är att hitta den bästa tennisutrustningen inte är så viktigt som de flesta tennisspelare tror. Det är framförallt när man kommer upp på en mycket hög nivå där även de minsta fördelarna och förbättringarna kan vara otroligt viktiga. Så när du är på en högre nivå kan det vara otroligt värdefullt att börja titta på vilken utrustning som du bör investera i som kan hjälpa dig att nå din fulla potential.

Men för nybörjare är skillnaderna mellan racketar och strängar är vanligtvis mycket minimala. För de flesta människor är det betydligt viktigare att tänka på teknik, taktik, kondition och det mentala spelet.

Med det sagt tänker allt för många nybörjare på vilken utrustning de bör ha snarare om att förbättra sin teknik och andra aspekter av sporten. Men om du är en nybörjare som bara har spelat tennis några gånger eller planerar att börja undrar du säkert vilken utrustning du behöver för att komma igång. Detta ska vi kika närmare på i detalj.

Tennisrack

 Babolat Pure Aero         Babolat Falcon Strung     Head Graphene 360+ Instinct Team

                                                                

                             

Det absolut viktigaste tennistillbehöret är givetvis tennisracket. Utan ett tennisracket kan du såklart inte spela tennis.

Tennisracketar finns i många olika storlekar och former. Vissa racketar är bättre för vissa typer av spelare och proffsen anpassar sina racketer ganska mycket.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att en bra spelare är en bra spelare oavsett vilken typ av racket han använder och samma sak gäller för en dålig spelare! Detta går återigen tillbaka till det vi diskuterade tidigare. Men samtidigt är det alltid rekommenderat att välja ett tennisracket som passar just din nivå. I denna artikel går vi igenom de bästa och mest populära tennisracketarna.

Även om priserna varierar ganska mycket när det kommer till tennisracket kräver det inte en omfattande investering att köpa ett. Du kan komma undan med ett billigt tennisracket om du bara börjar att spela och nite ännu är redo att göra större investeringar.

Ändå är det viktigt att du köper ett tennisracket som är gjord för din sving och skicklighetsnivå om du vill ge dig själv den bästa chansen att utvecklas och förbättra ditt spel.

En grundläggande tumregel när du köper en tennisracket är att ju större huvudet är, desto lättare är det att få en solid kontakt och desto mer förlåtande blir racketen. Det finns fördelar med att använda en racket med ett mindre huvud – skickliga spelare kan tycka att ett mindre racket till exempel ger mer precision, men för en nybörjare är en racket med ett “överdimensionerat” huvud ett bra ställe att börja.

När det gäller vikt är det rekommenderat att välja ett lättare racket när du är nybörjare. Ett lättare racket rekommenderas för nya spelare, som kan tycka att en tyngre racket är besvärligt under en match eller lektion. Mer erfarna spelare tenderar att välja tyngre racket eftersom att det bidrar till mer kraft.

Andra relaterade faktorer inkluderar längd och greppstorlek.

Tennisbollar

                     RS Black Edition      Head Championship                Head Pro

                                                                                                

                                       

Det näst viktigaste tillbehöret för tennis är tennisbollar. Idag finns det också en stor variation på tennisbollar. Bollar varierar vanligtvis i tryck och mängden filt som omger kärnan. Vi har gått igenom de bästa tennisbollarna i denna artikel här.

En sak att tänka på är dock att det tar lite tid att vänja sig vid en viss boll. Med det sagt, om du har en turnering eller viktig match på gång rekommenderar jag starkt att ta reda på vilka bollar som används och träna med dem i förväg för att vänja dig.

För en riktig nybörjare är en rekreations- eller mästerskapsnivå tillräcklig. Om du spelar i en turnering eller en liga som kräver en viss bollnivå, meddelar de dig när du registrerar dig. På samma sätt är tennisbollar segmenterade efter “typ” beroende på vilken yta du spelar på, inklusive matcher som spelas på hög höjd. För de flesta matcher som spelas på en vanlig hårdbana kommer dock en “typ 2” boll att fungera utmärkt.

Tennisbollar finns i ett antal märken och olika förpackningar, men måtten och färgen (gul) är ganska enhetliga. Och du kan hitta dem på många ställen – i allmänhet kostar ett rör tennisbollar drygt 100kr.

En bra tumregel är att köpa bollar som är lämpliga för alla banor (även om du kan köpa ytspecifika bollar) och att ha minst tre eller fyra med dig på banan. Att spela med mindre betyder att du lägger mycket tid på att hämta de du har mellan poängen och mindre tid att slå! Det kan också vara klokt att investera i en bollpump/tryckrör då det i allmänhet är rekommenderat att du ska byta ut bollarna efter bara någon match då de tappar sin studs. Genom att köpa ett tryckrör kan du återge trycket i bollen och få den att hålla längre. Bra för din plånbok och bra för miljön! Kolla in vår guide till att pumpa tennisbollar här.

Tennisskor

                 Head Brazer 2.0              Head Sprint Team 3.0              Wilson Rush Pro 3.5

                          

                                                                   

Tennisskor är faktiskt väldigt viktiga i tennis, men även om de är rekommenderade kan du även klara dig med ett par löparskor om du bara spelar någon gång. Läs dock vår guide till löparskor på tennisplanen för att få en bättre förståelse för just detta.

Faktum är att det är stor skillnad på tennisskor och sneakers. Ett par bra tennisskor kan inte bara höja din prestanda på planen men också skydda dig från skador.

Uttrycket “tennisskor” används ofta numera för att benämna i princip alla skor som liknar en sneaker, men det finns viss vetenskap bakom skor som är gjorda speciellt för att spela tennis.

Medan löparskor och andra atletiska stilar är byggda med inverkan och upprepning och framåtgående rörelse i åtanke, är korrekta tennisskor slitstarka, plattsulade och utformade för att klara tennisspecifika påfrestningar: frekventa start och stopp, konstant svängning och sida-till- sidorörelse, och är designade för ultimat stabilitet, grepp, komfort, och säkerhet.

När du spelar på en högre nivå kan andra faktorer, inklusive fottyp och spelyta, påverka stilen på tennisskon du köper, men för en nybörjare, om skon passar (och den är gjord för tennis), bär den. Läs vår guide till de bästa tennisskorna för herrar här och för damer här.

Grepplindor

                                       Bullpadel Comfort Overgrip           Head Prime Tour

                                                                     

                                                                              

Grepplindor är någonting som du bör ta på stort allvar. Greppet på ett tennisracket kan variera mycket också i olika former.  Grepplindor har flera syften: motverka svett, förbättra greppet, och låta dig justera tjockleken på ditt grepp.

Efter bara några matcher kommer grepplindan att slitas ut och tappa sin prestanda vilket är varför det är viktigt att byta grepplinda regelbundet. Ett dåligt grepp kommer att påverka din prestanda negativt genom att göra att du glider och får ett sämre grepp om racket vilket påverkar din prestanda. Se därför till att ha en uppsättning grepplindor med dig så att du kan byta när du behöver det.

Vibrationsdämpare

                                  Wilson Shock Trap                      Head Pro Damp Black

                                                                     

                                                                        

Många tennisspelare spelar med så kallade vibrationsdämpare i strängarna. Dessa gummibidtar ändrar/dämpar ljudet när du träffar bollen. Vissa proffs spelar med dämpare och andra spelar utan. Detta är mycket en fråga om personlig preferens och vad du än är van vid. Det påverkar inte vad bollen gör när du slår den! Se vår guide till vibrationsdämpare här.

Strängar

                               Babolat RPM Blast 200 M              Head Hawk Touch 120 M

                                                                     

                                                                                       

Det finns otroligt många olika typer av tennissträngar på marknaden. På proffsnivå kan strängar spela en stor roll, men om du är nybörjare behöver du inte tänka så mycket på denna aspekt såvida du inte är väldigt intresserad.

Det är viktigt att komma ihåg att för de flesta fritidsspelare spelar strängstypen inte lika stor roll som de flesta tror.

Om du föredrar mer kontroll över ditt spel kan du stränga ditt egen racket.  Spelare som letar efter mer kontroll över enskilda komponenter i sitt spel kan välja att köpa separata strängar och stränga sitt egna racket istället. Och om du vill göra ytterligare ett betydande köp för att förbättra din tennis kommer en strängmaskin att spara mycket tid och ansträngning när du gör justeringar i ditt racket.

Generellt sett, ju tjockare dina strängar är, desto längre håller de, medan tunnare strängar ger mer kraft och skruv men kan vara mindre hållbara. Dessutom finns strängar i en mängd olika material, allt från naturliga tarmsträngar gjorda av ett membran i ko -tarmar till Kevlar, polyester och andra syntetiska varianter. Var och en erbjuder olika egenskaper. Naturliga tarmsträngar, till exempel, behåller sin spänning väl och slår mer konsekvent över en längre tid – och att hitta de rätta strängarna för dig kan i slutändan komma till att testa och experimentera.

Tröja

                                  Wilson Bela Seamless Crew                  ZERV Eagle T-shirt

                                                                                

                                                                                     

Givetvis behöver du en lämplig tröja när du ska spela tennis. Även om en vanlig t-shirt eller kortärmad tröja kan fungera väl så kan det vara lämpligare att välja en tröja som är gjord i ett material som andas och som är speciellt gjord för sportaktiviteter. Utöver detta finns det inte något speciellt du bör tänka på.

Byxor/shorts/skjol

                                           Head Club Shorts                               Wilson Team ll

                                                                          

                                                                                       

Du behöver också ett par byxor för att spela tennis. Damer väljer ofta skjol, men kan även välja byxor eller shorts. Män använder nästan alltid klassiska sport-shorts i ett luftigt sportmaterial. En viktig sak du bör tänka på när du väljer byxor är att välja ett par som har fickor. Detta gör att du kan ha flera bollar i fickorna under spel så att du inte behöver springa efter bollar när det är din tur att serva.

Valfri tennisutrustning


Pannband

Ett pannband kan vara praktiskt dels för att hålla håret borta från ögonen, och dels för att torka svetten. Men ett pannband är dock inte för alla, även om det kan vara väldigt praktiskt.

Svettband

Svettband används ofta av många tennisspelare. Med ett svettband kan du enkelt torka av svett i pannan och på andra ställen under matchen. Det kan vara väldigt praktiskt under svettiga matcher.

Armbågsskydd/handledsskydd

Om du har tennisarmbåge eller värk i handleden kan det vara klokt att investera i armbågs-eller handledsskydd. Tennis är en sport som är krävande för lederna vilket är varför många spelare får problem med armbåge, knä, handled eller fotled. Som tur är kan skydd mot detta hjälpa dig.

Detta gäller för spelare som vill undvika ny skada och de som vill skydda mot kända problem. Ett skydd hjälper till att stabilisera och motverka stötar vilket gör det mindre påfrestande för lederna och därför minskar risken för besvär.

Handduk

Ett bra sätt att bekämpa svett är att ta med en handduk. Du kan torka av vid varje sidbyte eller till och med mellan poängen om du behöver. Detta är så klart inte ett måste men kan vara väldigt bra under varma och påfrestande matcher.

Solkräm

Detta är såklart bara viktigt om du ska spela tennis utomhus. Om du ofta spelar tennis utomhus är det praktiskt att ha en solkräm i väskan för att applicera när solen är stark. Tänk på det faktum att du kommer att svettas vilket gör att du behöver applicera solkräm oftare.

För ett extra skyddslager, överväg en hatt eller visir för att hålla solen borta från ögonen. Detta kan också ersätta ett huvudband för svettabsorbering.

Solen kan vara riktigt intensiv på banan och oftast märker du inte ens att du blir solbränd när du spelar med full intensitet.

Dryckesflaska

Det är viktigt att hålla sig hydrerad när du spelar tennis. Man svettas mycket under en match och måste därför komma ihåg att dricka. Ta därför alltid med en flaska vatten till en match och fyll den med kallt vatten. Se till att dricka regelbundet under matchen för att hålla energinivån på topp.

Keps

En keps är ett ytterligare tillägg som kan vara praktiskt att ha när du spelar tennis. Kanske framförallt när du spelar utomhus och vill skydda ögonen från solen, men det kan också vara ett bra sätt att hålla håret borta från ögonen.

Skyddsglasögon/solglasögon

De allra flesta tennisspelare använder inte skyddsglasögon på grund av att risken för att få bollen i ögonen är betydligt mindre än andra sporter, såsom padel där det till och med är rekommenderat. Men om du däremot spelar utomhus kan det vara bra att välja ett par solglasögon som är till för sport. Detta eftersom att dessa inte bara är solglasögon utan också är designade för att ge skydd för ögonen.

Tennisväska

                                   Babolat Pure Aero X12                         Wilson Team 6 Bag

                                                                 

                                                                                        

I vår mening är en tennisväska ett måste när du ska spela tennis. En väska som är speciellt utformad för tennis gör att du kan förvara alla dina tennistillbehör enkelt och smidigt, men framförallt kan enkelt transportera alla dina tillbehör och utrustningen du behöver ta till och från planen. Se vår guide till de bästa tennisväskorna här.

Den goda nyheten är att det finns en stor mängd tennisväskor att välja på för alla olika behov och tillbehör. Dessa väskor är speciellt utformade för att rymma konturen på din racket, med fickor och urtag för att förvara andra föremål som rör med bollar, extra kläder och tennistillbehör.

Nedan följer några andra saker du bör tänka på när du väljer en tennisväska:

  • Ta en robust väska för att hålla alla dina tennistillbehör.
  • En bra väska krävs inte, men det kommer att göra det lättare att bära alla dina saker – särskilt när ditt spel förbättras och du börjar skaffa fler racketar och tillbehör.
  • Det finns stora väskor med plats för 15 eller fler racketar, men för en nybörjare är en tre- eller sex-racketväska ett praktiskt val, eftersom det ger dig utrymme att bära dina redskap medan du fortfarande lämnar utrymme för att lagra dina personliga tillhörigheter medan du spelar.

Pulsklocka

En pulsklocka kan vara ett praktiskt tillskott när du spelar tennis eller utöver vilken annan aktivitet som helst. Med en pulsklocka får du tetaljerad information om din ansträngning, hur många kalorier du bränt, och mycket mer. Detta gör att du kan följa din träning och utvärdera din prestation. Detta är inte bara intressant att ha men kan också vara väldigt värdefullt för att utvecklas som spelare.

Slutsats

Det finns två viktiga och grundläggande saker som är nödvändiga för att kunna spela tennis: tennisracket och tennisbollar. Tekniskt sett är dessa två tennistillbehör de enda tillbehören som du faktiskt behöver. Däremot finns det en mängd tillbehör som kan vara bra att ha och som förbättrar din prestanda, förbättrar spelkänslan, eller bara känns bra.

När du just börjar med tennis är det inte riktigt nödvändigt att investera i de bästa och allra dyraste tillbehören, men det kan vara värt att överväga detta allt eftersom du utvecklas och förbättras. Detta för att när du blir bättre är det de små sakerna som kan vara skillnaden mellan att vinna eller förlora en match, och du vill ta alla möjligheter du kan få för att vinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!