Kan man Spela Tennis i Löparskor? Här är Svaret!

En vanlig fråga, speciellt bland nya tennisspelare är om man kan använda löparskor för tennis. Kanske har de inte ännu hunnit köpa ett par tennisskor, eller kanske så undrar de om det är nödvändigt när man ändå har ett par löparskor tillgängliga.

Svaret på frågan är ja, du kan spela tennis i löparskör. Det enda som generellt skiljer tennisskor från vanliga löparskor är deras sidostöd. Tennisskor är utformade för rörelse från sida till sida medan löparskor inte är det. Med det sagt, om du vill få maximal komfort, stöd, grepp, och säkerhet, bör du överväga att investera i ett par tennisskor.

Ofta ser du spelare som bär löparskor för att spela tennis istället för faktiska tennisskor. Om du är en av de spelare som känner dig bekvämast att spela tennis i löparskor, bör du spela i vilken sko som helst som är mest bekväm och hjälper dig att spela din bästa tennis.

Men för de allra flesta är det ganska viktigt att ha tennisbanor. Det vill säga att bära skor som är speciellt utformade för tennis. Detta beror på att dessa skor är gjorda för att ge dig stöd, dämpning och grepp som du behöver på en tennisbana. Vi vet alla att tennis kräver inte bara mycket att springa runt, men det kräver också att du startar och bromsar snabbt.

Sporten kräver också en hel del sidorörelser, så tennisskor är gjorda för att ge dig exakt den typ av stöd och dämpning som du behöver i dessa situationer. Och dragkraften som du behöver på en tennisbana är verkligen mycket annorlunda än du skulle behöva om du springa.

Även om du är ute och springer på väg, speciellt för att du har att göra med dessa korta startar och stopp, snabba steg, små steg, längre lungsteg, och så är en tennissko verkligen gjord för att ge dig bästa möjliga sko för dessa speciella situationer.

Varför ska du ha tennisskor?

Vanliga löparsko fungerar bra, men om du vill ha bästa möjliga kapacitet, komfort, och prestanda, bör du investera i tennisskor.

Bekvämligheten med en bra tennissko som är utformad för att hjälpa dig när du måste göra snabba sida-till-sida körningar är oöverträffad.

De flesta löparskor är avsedda att ge en mycket lätt känsla som offrar mycket dämpning som behövs för snabb rörelse runt tennisbanan. Om du är en medelspelare till avancerad spelare skulle jag säga att du behöver tennisskor. De kan förhindra skador, vilket förhindrar ankelstukningar på grund av det stöd de ger.

Tennisskor är mer hållbara än löparskor

Jämfört med löparskor kan tennisskor vara i upp till 6 till 12 månader innan de visar tecken på slitage. För vanliga löparskor kan det gå betydligt snabbare än så.

Detta beror också på många andra faktorer, vissa tillverkare gör speciella utformningar och designer som är speciellt slitstarka på de områden som tennisskor tenderas att slitas på.

Det finns mycket extra rörelse i tennis som vi inte ens tar hänsyn till.  Till exempeld drar vissa i den främre delen av skon medans de servar, och andra drar aktivt i hälen. Tennisskor är ofta designade för att vara hållbara vid vanliga slitområden i tennis, men löparskor är inte det.

När det kommer till tennis är det mycket om preferens över en lättare löparsko eller en tyngre tennissko. Men att skaffa en lättare sko har nackdelen att du tappar lite på hållbarhetsfronten på grund av deras lättare material.

Tennisskor erbjuder bättre grepp än löparskor

Den här är ganska uppenbart, men givetvis har en tennissko bättre grepp på tennisplanen än en löparsko har. Detta givetvis eftersom att en löparsko inte är utformad för att användas på tennisplanen.

Du kommer att springa efter skott, du snubblar och hoppar runt på planen och det sista du vill ha är att halka. Inte bara ökar det risken för skador, men det kan också göra att du förlorar poängen.

Tennisskor är utformade för alla ytor som tennis spelas på, så se till att du skaffar en tennissko som är gjord för det underlag som du ska spela på, vare sig det är betong, grus, eller gräs.

Många tycker dock att det är bättre att skaffa en allround tennissko om du bara är nybörjare och inte reser så ofta eftersom de flesta ställen har hårda banor och de skorna kommer att ta grepp om banan.

Löparskor har okej grepp men de är inte utformade för springa och bromsa scenariot som tennis ofta involverar. Det här är den främsta anledningen till att sulorna börjar förlora grepp och slitas ner så snabbt.

Det finns två saker du behöver veta. Det är yttersula på tennisskon och mellansula. Både yttersulan och mellansulan är mest synliga om du tittar längst ner på din sko. Yttersulan är den faktiska ytan, bottenytan på din sko, den del som kommer i direkt kontakt med planen. Och mellansulan är lagret precis under det.

Så syftet med yttersulan är att ge dig den stabilitet och dragkraft som du behöver. Medan mellansulan vanligtvis är där du hittar en del av dämpningen som du får på planen för att göra skon så bekväm som möjligt.

Olika tennisskor för olika tennisbanor

Som du kanske redan vet finns det olika typer av tennisskor. Den största skillnaden mellan dem är vilken typ av plan de är avsedda att användas för. Det finns faktiskt olika typer av tennisskor för olika banor. Eftersom det finns många att välja mellan att fatta ditt beslut borde det inte bara handla om olika färger och snygga mönster om du inte vill använda dem för ett specifikt syfte.

Tre typer av planer som de allra flesta spelar på är hårda banor, grusbanor, och gräsplaner. Hårda banor är vanligtvis asfalt eller betong med lager av färgbeläggning. Grusbanor är en plan som består av grus/lera. Slutligen har vi gräsplaner. Dessa är precis som de låter, en tennisbana med bara gräs och målade linjer med nätet.

En del av er kanske spelar oftare på grusbanor. Vissa av er kanske till och med har tillgång till gräsplaner. Men det är de tre typerna av planer som de flesta tennisspelare spelar på. Det är därför det finns olika typer av skor som du kan få för var och en av dessa ytor. Att välja rätt typ av sko för stilen på banan du spelar på kan också göra en betydande skillnad i ditt spel.

Skor för hårt underlag

Den första typen av sko är gjord för hårda banor. Om du tittar på botten av dessa skor är de täckta av en mängd olika mönster och på bottensulan. Det kommer antagligen att finnas en viss fiskbenstruktur där.

Du kan till och med se några andra designtypsaker på yttersulan på dessa domstolsskor. Fokus för dessa skor är att ge dig grepp. De är också gjorda för att vara hållbara eftersom hårda banor kan slita mycket på dina skor. Mellansulan kommer att utformas för att ge dig lite dämpning eftersom det kan vara mer påfrestningar för våra leder att spela på hårda banor.

Så skosulan, yttersula och mellansula, kommer att utformas för att absorbera en del av den chocken.

Tennisskor för grusplan

En tennissko för grusplan å andra sidan har vanligtvis mönster som går över yttersulan och detta är för att hjälpa till att greppa in i leran på lerbanan utan att gruset fastnar i sulan.

Du vill inte att leran ska hålla fast vid skon, även om det kommer att göra det litegrann ändå. Men du vill inte att din sko ska fyllas med grus, för då blir den för hal och du glider för mycket och kan till och med glida och falla. Så du kommer att se på en grussko  att yttersulan vanligtvis är ett fullt fiskbensmönster. Det finns också normalt mer sidostöd i den övre delen av skon på denna typ av sko eftersom man vanligtvis glider mer på planen glidning pågår. Och tro det eller ej, den övre delen av skon är vanligtvis lite stramare och är normalt inte ett masktyg eftersom det hjälper till att motverka att leran kommer in i skon.

Tennisskor erbjuder god komfort och stöd

Designen av löparskor stöder, stabiliserar och dämpar dina fötter. När du springer tenderar du att gå i en riktning, framåt. Löparskor är utformade för att hjälpa kroppen att klara löpans svårigheter.

Löparskor har stötdämpade tå- och hälområden för att minska påverkan från häl-till-tå-slag på marken. Även om det finns viss sidostabilitet inbyggd i löparskor, är det vanligtvis väldigt lite eftersom sidor till sida rörelser är ovanliga i löpning.

Sidostöd och stabilitet

Tennisskor är speciellt utformade för användning på tennisbanan. Medan löparskon lägger tonvikt på dämpning fokuserar tennisskor på sidostöd och stabilitet. Sidostöd och stabilitet är avgörande för tennisspelare, eftersom många av de snabba rörelserna som utförs på tennisbanan är snitt från sida till sida snarare än häl-till-tå-löpning.

Medan dämpning är viktigt för tennisspelaren är det mindre viktigt än sidostabilitet och en låg markkänsla. Ju lägre en spelares fot är till banan, desto stabilare kommer den att kännas i sidled. På grund av denna nödvändighet för sidostabilitet är dämpning i tennisskor mindre än löparskor.

Tennis och löparskor sulor skiljer sig avsevärt. Löparskor kasseras ofta när de tappar dämpningen, men sällan på grund av hål i skon.

Tennisskor kastas vanligtvis när spelaren sliter genom yttersulan eller slipar ner sulan tills den är slät och ger dåligt med grepp. Tennissko sulor är gjorda för att vara betydligt mer hållbara än löparskor. Ständigt stopp, start och glidning av tennis belastar sulans hållbarhet avsevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!