Vilket Padel Racket ska jag välja? Vad är dom gjorda av?

Att välja padelrack kan vara en svår uppgift. Med så många olika att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket du ska välja. Speciellt om du inte har så mycket kunskap om vad som skiljer dem åt.

Som tur är har vi skapat denna guide där vi ska gå igenom just detta. Det viktigaste när du väljer ett padelrack är att det känns bekvämt för dig. För att du ska kunna prestera så bra som möjligt är det viktigt att du är bekväm med det rack du har och känner att du har full kontroll över det. Val av fel racket inte bara kan skada ditt spel och prestanda utan också din kropp.

Faktum är att det inte finns inte ett endaste “bästa padelracket”. Istället kommer det bästa racket att bero på en rad olika faktorer såsom din kunskapsnivå, din spelstil, och erfarenhetsnivå. Varje spelare kommer att ha lite olika krav, men här är några riktlinjer som hjälper dig att hitta den bästa racketen för dig.

En Padel-racket består av tre delar. Profilen: det här är området runt racketens kant, kärnan: detta är insidan av racketen och slagytan: detta täcker kärnan. Alla dessa tre delar består av olika material som sedan smälts samman till en solid enhet och skapar ett rack. Du kan se padelracket nedbrutet i detalj nedan för att förstå hur det är uppbyggt.

Vilket Padel Racket ska jag välja?

Profilen

Profilen är den första delen du bör överväga. Detta ger racketen styrka eftersom den är mest benägen att slås i golvet eller väggarna. Den består vanligtvis av rörformiga laminerade lager av glasfiber, kolfiber eller grafit. Detta är sedan impregnerat med vax eller epoxiharts. De kan också innehålla en skyddsplatta på toppen, detta är till stor hjälp för en nybörjare som är mer benägna att träffa och slå golvet eller väggen. Det är klokat att även investera i ett ramskydd som skyddar ditt racket från sprickor och jack och förlänger dess hållbarhet.

Kärnan

Kärnan är normalt tillverkad av antingen skumgummi eller EVA-gummi. EVA-gummi är hårdare och ger dig mer kontroll men mindre kraft. Det är mindre förlåtande så du måste ha bra teknik för att kunna ta del av fördelarna som et erbjuder, det men det är också mer hållbart än skum. En spelare som har en bra teknik och är fysiskt stark skulle vara bäst lämpad för en EVA-gummikärna. Skumgummi är å andra sidan mjukare, så ger dig extra kraft men mindre kontroll, dessa racketar är mer förlåtande för nybörjare och hjälper dig att försvara från baksidan av banan. Som ett mjukare material är skum inte så hållbart som EVA-gummi. Vissa tillverkare börjar släppa hybrider mellan dessa två material, i huvudsak ett skumcentrum omgivet av EVA-gummi som möjliggör mer hållbarhet utan att förlora så mycket kraft.

Dessutom håller tillverkare av padelracket hela tiden på att utveckla ny teknik som ska förbättra racketarnas prestanda och hållbarhet.

Slagytan

Slagytan täcker kärnan, denna är vanligtvis tillverkad av glasfiber, kolfiber eller grafit, i upp till 3 lager. Detta kommer att påverka rackets hårdhet, färre lager kommer att betyda mer kraft men det kommer inte att vara lika starkt. Medan 3 lager ger mer hållbarhet men inte kommer att kunna ge så mycket kraft.

Värt att veta är att slagytan kan vara slät eller ha en textur. Fördelen med racket som har en textur är att det blir enklare att skapa skruv på bollen i dina slag. Detta är framförallt användbart för spelare som är mer tekniska i sitt spel.

Vikt

Din rackets vikt kommer att ha stor påverkan på hur mycket kraft du har. Ett lättare racket kommer att vara mer manövrerbart men en högre vikt gör att du verkligen kan slå hårt.

Det anses i allmänhet bäst att spela med den maximala vikten du känner dig bekväm med (detta kommer sannolikt att öka när dina färdigheter förbättras) för att få ut det bästa av ditt spel. Padelracket tenderar att väga mellan 330g och 375g och har en tolerans på upp till 10g. Racketar mindre än 365 g anses i genomsnitt vara lätta medan de över 370 g i genomsnitt betraktas som tunga. Om du är en erfaren spelare bör du spela med ett tyngre racket för att få maximal kraft i dina slag, men om du precis börjar är det bättre att välja ett padelrack som är lättare och därmed lättare att hantera och manövrera.

Balans

balans

Balansen är en annan viktig faktor som kommer att ha stor inverkan på vår kraft och kontroll av bollen.

Racketar med hög balanspunkt är diamantformade och ger stor kraft bakom bollen men har mindre kontroll. Dessa är i allmänhet inte lämpade för nybörjare eftersom det krävs en bra teknik för att kunna styra kraften och placera bollen väl.

Även balanserade racketar är droppformade, dessa är bra för vanliga spelare och erbjuder en bra blandning av kraft och kontroll. Racket med låg balans är runda i form och ger maximal kontroll men kan sakna kraft. De anses i allmänhet bäst för nybörjare eftersom de uppmuntrar till en förbättrad teknik samtidigt som de ger en stor sweetspot.

Tjocklek

Padelrackets rackettjocklek tenderar att sträcka sig från 36 mm till 38 mm med juniorracket som använder 35 mm. Reglerna i Padel anger att du inte kan använda ett racket som är mer än 38 mm tjock. Tunnare racketar ger bättre manövrerbarhet och kontroll, medan tjockare racketar ger dig mer kraft. Nybörjare kan normalt uppskatta mer att använda ett tunnare 36mm racket medan mer avancerade spelare använder 38mm.

Storlek

Något du också bör fundera över är storleken på racket. Genom att välja den storlek som passar vårt spel kommer vi att kunna förbättra både kontroll och kraft.

Oversize padelrack

Så-kallade oversize racketar ökar storleken på träffytan vilket resulterar i en väsentlig effektökning. Däremot tappar de lite kontroll om vi inte förkortar svingen.

Med ett överdimensionerat padelracket kommer du dock att få en viktig förbättring av bollåterhämtning i off-center-skott. Detta är speciellt viktigt när vi använder hjälp av all energi från racket såsom i en defensiv volley.

Klassisk storlek

Om vi ​​använder racket i klassisk storlek vilket är minimistorleken som används för rackethuvudet, oavsett rackets form kommer vi att öka kontrollen kraftigt. Detta gör att vi lätt kan använda handleden för att placera bollen mer exakt. Ändå måste vi vara försiktiga i situationer där vi är under press och är mer instängda eftersom en mindre bred sweet spot kan göra det lite mer utmanande att få till en bra träff.

Mellanstorlekar (midsize padelrack)

Storleken midsize på padelrack är någonting mitt emellan oversized och klassisk storlek och kombinerar fördelarna och nackdelarna med båda. Det är den storlek som mest används av padelmärken på grund av dess mångsidighet och få brister.

Slutsats

Vi rekommenderar att nybörjare börjar med ett racket som väger mindre än 365 g, har en rund form (med låg balans) och en tjocklek på 36 mm eller 38 mm.

Vanliga spelare (motionärer och spelare på medelnivå) tittar på ett runt racket mellan 365g och 370g eller ett droppformat racket upp till 370g, med antingen 36 mm eller 38 mm tjocklek beroende på spelarens preferenser.

Avancerade spelare kommer naturligtvis att ha en bättre uppfattning om vad som passar deras spel och kan variera alla vikter, former och tjocklekar. Här handlar det primärt att hitta ett rack som passar din spelstid och preferens.

Dock kommer de flesta erfarna padelspelare kommer att spela med en diamantformad racket på 370 g eller mer med en tjocklek på 38 mm. Juniorer börjar bäst med ett racket som är speciellt designat för juniorer. Dessa tenderar att vara lätta, runda och 35 mm eller 36 mm tjocka. Allt eftersom juniorer förbättrar sina kunskaper och styrka bör de röra sig upp till vuxna racketar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!