Vad är Padel Tennis? [Vad är Padel?] Komplett Guide

Padel är en sport med flera namn. Padel, Padeltennis, eller padel tennis är de vanligaste, men på senare dagar har folk allt mer att referera till sporten som “padel” för enkelhetens skull. Men vad är det egentligen?

Padel är en racketsport som kombinerar elementen i tennis, squash och badminton.

Det spelas (nästan) enbart dubbel och kan utövas både inomhus och utomhus. Sporten uppfanns av Enrique Corcuera från Mexiko, som skapade den första padelklubben i Marbella 1974.

Sporten blev mycket populär i Spanien, som har varit värd för World Padel Tour där det har spelats sedan 2005. Under de senaste tio åren har padel börjat sprida sig snabbt till resten av Europa och USA, och blivit den snabbast växande sporten i världen. Intresset för padel i Sverige har fullkomligt exploderat, och av förståeliga skäl. Anledningarna till att padel är en så populär sport är många, men de viktigaste är att det är en sport som går snabbt att lära sig, det är socialt, och kan spelas av folk i alla åldrar och med olika kunskapsnivåer av racketsporter.

Padelbanan

 •  Terrängmått: 200m² (10x20m)
 • Ett nät delar upp banan i två sidor
 • Fönster och stålstaket (galler) omger banan
 • Baksidan av banan och början av sidorna är gjorda av glas som har ett stålstaket ovan (höjd: 4m)
 • Resten av sidorna är uteslutande gjorda av ett stålstaket (höjd: 3m)
 • Tillgång till banan finns på vardera sidan av nätet
 • Det finns inga dörrar (bara öppningar)

padelbana_storlek

Reglerna

 • Bollen måste studsa på marken innan den rör vid någon struktur (väggar). Den kan sedan spelas igen innan den andra studsen!
 • Spelare kan använda sina väggar för att returnera bollen.

Serve

 • Poängen börjar med en serve som måste träffas till motsatt serveruta
 • Serve görs underifrån. Man har 2 servar.
 • Om bollen träffar nätet och studsar i serverutan är det en “let” och serven görs om.

Poäng

 • Poängsättning är exakt samma som tennis
 • Sex matcher behövs för att vinna ett set och laget som vinner två sets vinner matchen
 • Spelare kommer att spela en 7-poäng tie-break om poängen når 6/6.

Utrustning

Beskrivning av Racket:

Ett Padel-racket är solid utan strängar men måste vara perforerad. Den är mindre och mer kompakt än ett tennisracket vilket gör den mycket lättare att hantera och manövrera. Båda sidorna av racketen måste vara platta och kan vara antingen släta eller grova. Vid handtagets ände måste det också ha ett icke-elastiskt band, som måste användas runt handleden för att skydda mot olyckor. Användningen av handledsbandet är obligatoriskt av säkerhetsskäl.

Padelrack med ett runt format är främst utformade för god kontroll. Ett diamantformat racket ger dig mindre kontroll, men mer kraft. Om du vill kombinera båda funktionerna är ett padelracket med en droppform form det rätta valet för dig. Detta är ett allroundracket erbjuder den dig en blandning av kraft och kontroll.

En likhet mellan tennisracketar och padelracketar kan ses i balanspunkten. Padelrack kan också vara huvudtunga, huvudlätta eller till och med balanserade. Dessutom spelar greppstorleken också en viktig roll i padelracketar.

Funktioner

 • Vikt: mellan 340g och 370g, något tyngre än en tennisracket.
 • Maximala dimensioner: racketen får inte vara mer än 45,5 cm lång, 26 cm bred och 38 mm tjockt.
 • Material: padelracket täcks vanligtvis av plast, glasfiber, eller kolfiber beroende på kvalitetsnivå. Insidan av racketen är gjord av olika typer av skum/skumgummi. Typen av gummi som används beror på racket.

Övrig utrustning

Padelbollar liknar tennisbollar men har mindre tryck för att anpassa sig till banans mindre storlek men också till spelet med väggarna. Spelare kan använda vanliga tennisskor eller helst lerskor med en slät sula för att få bättre grepp på det sandiga underlaget. Det finns också andra tillbehör som är specifika för denna sport som väskor, grepp, kläder och många fler …

Hur spelar du Padel?

Även om padel är en relativt enkel sport att komma igång med finns det många särdrag och teknikaliteter som du bör känna till.

 • Var tredje match byter spelarna banor för att undvika sidofördelar.
 • Spelare kan slå bollen var som helst i sina egna spelplaner. Det finns inga begränsningar när du spelar bollen på din sida, båda spelarna kan springa fritt på sina egna spelplaner.
 • I Padel måste bollen träffa marken innan den vidrör någon yta på sidorna (väggarna), förutom serven. Under ett spel kan deltagarna spela med väggarna, men bollen måste träffa marken innan det är tillåtet.

Vad som är unikt med padel är att du nästan aldrig slår bollen utanför gränserna eftersom padelbanan är helt inramad Även om det finns en teoretisk möjlighet att du slå bollen över väggarna och den flyger ut ur buren händer det sällan.

Du kan till och med använda dina egna väggar för att avleda bollen. I padel tillåter detta ett helt nytt sätt att spela till skillnad från tennis. Observera dock att du inte får slå bollen direkt mot staketet, utan bara mot glas- eller betongväggen.

Om du träffar väggen eller staketet hos dina motståndare innan bollen har studsat minst en gång på deras mark, förlorar du också poängen. När en spelare från motståndarlaget slår ett kraftfullt slag händer det ofta att bollen studsar från golvet och över väggarna till utsidan. Du kan fortfarande rädda bollen genom att springa snabbt ur buren genom utgången.

Därifrån kan du försöka få tillbaka bollen in på planen, antingen genom dörrkarmarna på sidan eller helt enkelt över staketet. Denna regel skapar väldigt intressanta spel.

Tekniken visar också större skillnader mellan padel och tennis. På tennisbanan slår du dina skott med mycket topspin för att tvinga din motståndare längre bak på planen. Detta är dock inte möjligt i padel buren, eftersom bollen kommer att studsa mot väggen.

Här försöker du istället spela bollen på ett sådant sätt att den studsar på din motståndares sida mer än en gång. Skivan passar bättre för detta än topspin. Du använder den lika på forehand och backhandsidan.

Dessutom är baksvingen mycket kortare eftersom bollen inte behöver så mycket fart. För de flesta slag rekommenderas det så kallade kontinentala greppet. För folk som kommer från tennis kan det ta lite tid att välja sig detta grepp, eftersom att man i tennis använder ett helt annat grepp för forehanden.

I genomsnitt är matcherna i padel mycket längre än i tennis, vilket är varför den kortare bakåtsvingen har den extra fördelen att det sparar mer energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!