Padel Bana Mått – Dimensioner på en Padelbana

Som du säkert vet skiljer sig padelbanor från banorna i andra racketsporter, inklusive tennis.

I denna artikel ska vi titta närmare på padelbanor, des dimensioner, och hur de är uppbygda.

Padel bana mått

Här är dimensionerna på en Padel Tennisbana:

  • Padel banan: Bör vara en rektangel, 10 meter bred och 20 meter lång. Banan ska vara innesluten av väggar.
  • Nätet: Nätet ska dela upp banan i två delar, vara 88 cm högt i mitten och 92 cm på sidorna.
  • Bakvägg: Bakväggen ska vara 3 meter hög och 2 meter bred
  • Baslinje/servelinjen: Servelinjen är 3 meter före bakväggen.

Padelbanor följer i princip samma layout som en vanlig tennisbana, bara att den är mindre. Planen är uppdelad i 10m x 10m rutor.

Parallellt med baksidan av banan på båda sidor och på ett avstånd av 3 meter från baksidan finns servicelinjerna. Eftersom alla linjer på en padelplan ska ha en bredd på 5 cm, lämnar detta ett avstånd på 6,95 m från framsidan av servicelinjerna till nätet.

Dessa områden som ligger mellan nätet och servelinjerna delas i två delar av en vinkelrät linje som kallas den centrala servelinjen, som delar upp detta område i två lika stora zoner.

På en täckt bana bör taket vara minst 6 meter över hela spelytan.

Nätet

Nätet går över tvärs över banan i mitten och är därför 10 meter långt. I vardera ände bör stolparna som stöder nätet inte vara högre än 1,05 meter medan själva nätets topp ska vara 92 cm högt (på kanterna). I mitten är nätet 88cm

Omringande väggar

Padelbanor är helt omslutna, med järnnät och antingen glas eller betongväggar.

Bakväggarna ska vara 10 m breda (invändigt mått) och 3 m höga. Dessutom borde det finnas ett 1m högt trådnät ovanför den massiva väggen som gör den totala höjden på banans bakre sidor 4m.

Sidoväggarna består också av både en solid vägg och trådnät

Padel bana mark

Banans spelyta bör vara porös och kan vara gjord av betong, cement, syntetmaterial eller konstgräs så länge det tillåter regelbunden studsning av bollen och undviker ansamling av vatten. Reglerna säger att spelytan också ska vara antingen grön, blå eller terrakottafärgd.

Åtkomst av banan

En padelbana ska ha en öppning som tillåter en spelare att lämna den slutna banan genom en “åtkomstpunkt” för att returnera en boll. Som ett resultat finns det standardriktlinjer som bestämmer måtten och platsen för åtkomstpunkterna till banan. I synnerhet kan det finnas 1 eller 2 ingångar på vardera sidan, med eller utan dörr och de bör vara symmetriska mot mitten.

Belysning

All belysning av en padelbana ska  placeras utanför planen och bör vara minst 6 meter över spelytan.

Målade linjer

Det finns målade linjer på en padelplan som visar området där bollen måste landa när en spelare serverar för att starta en poäng.

Alla målade linjer på en padelplan måste vara 5 cm breda. Kanten av linjen som visar baslinjens baksida måste vara 3 m från banans baksida. Det gör i sin tur servekanten är 6,95 m från nätet. Det finns en extra linje som går vinkelrätt från nätet till servicelinjen. Den här linjen löper precis i planens centrum för att dela upp serviceblocken i en vänster och höger del.

Till skillnad från tennis finns det ingen baslinje eller linjer som visar sidorna på padelbanan. Det finns bara baksidan och sidoväggarna. Det finns inget behov av linjer eftersom karaktären av hur en boll studsar mot en vägg kommer att berätta om bollen träffar golvet på banan eller väggen först.

Om bollen träffar bakväggen eller sidoväggen innan den träffar marken bedöms den vara ute.

Planernas nätstolpar för World Padel Tour-turneringar måste alla ha vaddering för att minska risken för skador på spelarna.

Det fasta bandet som anger toppen av nätet får inte vara smalare än 5 cm eller bredare än 6,3 cm. Bandet måste vara vitt så att det syns tydligt mot färgytan på banan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *