Vad är WPT Padel? [Vad är World Padel Tour?]

Titeln avslöjar det, men WPT står för World Padel tour. Vad är det egentligen, och vad innebär WPT?

Svaret på den frågan är att WPT är den största touren inom padel. På World Padel Tour tävlar de allra största stjärnorna och de allra bästa spelarna inom padel. Det är International Padel Federation (IPF) är det styrande organet för padelspelet. Bland annat är deras ansvar att bestämma paddelns regler.

WPT samlar de bästa spelarna från hela världen och har sitt huvudkontor i Spanien, där 12 av de 16 turneringarna i kalendern sker. Det är betraktat som det viktigaste professionella padelmästerskapet i världen, både för turneringarnas organisatoriska nivå och för deltagande av de bästa internationella spelarna.

Varje turnering förenar i genomsnitt 20 000 fans på arenor med en kapacitet på över 5000 åskådare, och allt eftersom intresset för padel ökar spås även besökarantalen göra det.

Men enbart dessa siffror sätter Padel som den tredje sporten bara bakom fotboll och basket, och vinneröver andra gamla etablerade sporter som handboll eller inomhusfotboll.

Hur fungerar World Padel Tour?

World Padel Tour-turneringarna började 2012 och positionerade sig som den riktiga professionella kretsen för att ersätta den tidigare, Padel Pro Tour, och är resultatet av ett avtal mellan gruppen av arrangörer av Professional Padel Tournaments, Association of Professional Paddle Spelare (AJPP) och Spanish Women’s Paddle Association (AFEP).

WPT-kretsen hanteras av SETPOINT EVENTS S.A., ett dotterbolag till S.A. DAMM, som fastställer sina regler och garanterar och stöder de kvalitetsparametrar som krävs av det, liksom priserna som är avsedda för de professionella paddeltennisspelarna som deltar i turneringarna.

Varje år hålls mellan 15 och 20 WPT-turneringar plus en final där de bästa paren i rankingen möts. De deltagande spelarna reser till olika städer i världen för att samla poäng och gå in i den sista matchen, där endast de 8 bästa paren i rankingen deltar efter att säsongen har avslutats.

World padel tour är indelat i damer och herrar. Mäns och kvinnors tävlingar ifrågasätts eftersom att antalet WPT-mästerskap för kvinnor är mindre, ungefär hälften så många.

I World Padel Tour deltar de flesta av de viktigaste padelspelarna såsom Fernando Belasteguín, Juani Mieres, Paquito Navarro, Sanyo Gutiérrez, Carolina Navarro, Cecilia Reiter, Mapi Sánchez Alayeto, Majo Sánchez Alayeto, Marta Marrero eller Alejandra, och många fler.

Bollen I World Padel Tour

Bollarna som används för officiella tävlingar är de som godkänts av IPF för padel.

Bollen ska ha en gummisfär med en jämn yttre yta i antingen vitt eller gult. Dess diameter bör mäta mellan 6,35 y
6,77 cm och dess vikt mellan 56,0 och 59,4 gram. Studsen ska vara mellan 135 y 145 cm när den får falla på en hård yta från en höjd av 2,54 m.

Bollen måste ha ett inre tryck på mellan 4,6 kg och 5,2 kg per 2,54 kvadrat cm.

När spelet ligger på en höjd över 500 m över havet kan en annan typ av boll användas. Dessa bör vara identiska med de ovan nämnda förutom i studsen som ska vara mer än 121,92 cm och mindre än 135 cm.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!