Bästa Tennisbollarna 8 Bäst i Test [Lista & Tips]

Tennisbollar kan se likadana för många. Men precis som för tennisracketar finns det många olika variationer och stora skillnader mellan tennisbollar. Och desto mer du lär dig, samt desto bättre du blir kommer du att inse att det verkligen är skillnad mellan tennisboll och tennisboll.

Med det sagt är det viktigt att ha högkvalitativa och högpresterande tennisbollar för att få ut maximalt av ditt spel. Dessutom kan spel med dåliga bollar leda till dåliga vanor som kan vara svåra att ändra senare.

Det första steget börjar med att förstå skillnaderna och vad som karaktäriserar tennisbollar. När du har fått en god förståelse för detta blir det lättare att förstå vilken boll du ska välja.

Bästa tennisbollarna sammanfattat – Topp 2

Innan vi tittar närmare på hela listan och tittar närmare på detaljer om hur man väljer tennisbollar, här är topp 2 vinnarna:



Bästa tennisbollen för erfarna spelare


Hur du väljer tennisbollar

Så hur ska man välja tennisbollar? Du måste först bedöma vad dina tennisbehov är och sedan välja de bollar som matchar dessa behov. Om du köper tennisbollar för junionerar och barn bör du köpa långsammare bollar. Om du spelar på hårda banor bör du välja extra kraftfulla bollar så att de håller längre. Om du bor på en hög höjd bör du välja trycklösa bollar för att få ut det mesta av ditt spel.

Nedan går vi igenom de viktigaste aspekterna du bör tänka på när du köper tennisbollar samt vad du ska leta efter beroende på din nivå, ålder och yta på spelplanen.

Typer av tennisbollar

International Tennis Federation specificerar följande tennisbollstyper som är tillåtna för tävling:

  • Typ 1 / snabb
  • Typ 2 / Medium
  • Typ 3 / långsam

Hög höjd

Oftast används i tävling medelsnabb hastighet eller typ 2 tennisbollar. Före de senaste ändringarna av regleringen var det bara medelhastighetsbollar som var tillåtna för tävling, men nu kan du också använda snabba och långsamma tennisbollar.

Syftet med snabba och långsamma tennisbollar är att ändra hastigheten på matcher som spelas på olika typer av banytor. Snabba tennisbollar används på tennisbanor med långsam lera för att påskynda spelet, medan långsamma bollar används på snabba banor för att sakta ner det.

Långsamma bollar används också ofta av nybörjare och fritidsspelare eftersom de är större än andra bolltyper. International Tennis Federation tillåter även användning av dessa bollar på tennisplaner som är över 1290m högt upp.

Med detta sagt finns det också höghöjdsbollar som är särskilt utformade för användning i spel på denna höjd. Deras syfte är att kompensera för de tryckförändringar som finns ju högre upp du går – vanliga bollar får väldigt mycket studs på höga höjder.

Trycksatta kontra trycklösa bollar

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer rätt tennisboll är dess typ. Därför vill du titta på specifikationerna för att förstå om det är trycksatta eller trycklösa tennisbollar.

Trycklösa bollar används vanligtvis av nybörjare för träning och fritidsspel. Studsen av denna typ av tennisboll uppnås på grund av dess gummistruktur men inte från luften inuti. Därför kan dessa bollar aldrig förlora sin studsar och kan faktiskt få mer studs när den används över tid när filten gradvis försvinner.

Tryckfria bollar har lägre inre tryck (högst 7 kPa / 1 psi) och är mindre studsiga än tennisbollar med tryck. International Tennis Federation tillåter att medelstora trycklösa bollar kan användas på höjder över 4000 fot. En sådan boll måste dock acklimatiseras i minst 60 dagar på spelplatsen.

Dessa bollar är också perfekta för tennismaskiner. Livslängden hos de trycklösa bollarna är en fördel för vissa. Vissa spelare är dock inte ett fan av dess tyngd och har svårare att spela med denna typ av boll.

Trycksatta tennisbollar är vanligare på marknaden. Mestadels kommer de med en burk på tre. Dessa är de som används under turneringar eller stora tennisligor. Det används av medel till professionella tennisspelare. Till skillnad från trycklösa bollar använder denna typ luften inuti bollen för att uppnå bättre spin, hastighet och studs.

Tennisbollar med tryck är styvare och har en högre studs än trycklösa bollar, vilket gör dem snabbare. Å andra sidan tenderar trycksatta bollar att leva kortare än trycklösa eftersom de förlorar sitt tryck över tid.

Vad är ditt syfte?

Många sporter använder en mängd olika tillbehör och utrustning. Det är mycket viktigt för idrottare att veta allt om det tekniska i utrustningen som används i sporten eftersom det kan ha stor påverkan på spelet.

Vanliga bollar eller extra tjocka bollar?

Tennisbollar kan också vara vanliga tennisbollar eller extra tjocka tennisbollar. En vanlig tennisboll är lämplig för lerbanor och inomhusbanor medan extravikt är bra för hårda banor.

Vanliga bollar är utformade för mjukare banor som lerbanor eller gräsbanor, på grund av vilka de ibland kallas soft-court bollar. Vanliga tennisbollar har ett mindre hållbart lock som tar mindre lera på lerbanorna och är långsammare. Du kan använda vanliga tennisbollar på hårda banor, men det rekommenderas inte eftersom de vanliga bollarna inte håller så länge.

Till skillnad från vanliga tennisbollar har extra tjocka bollarna en tjockare och mer hållbar filt som är utformad för att klara den tuffare ytan på gräs och hårda banor. Dessa bollar är slitstarka och används inte på lerbanor eller gräsplaner – de har en nötningsbeständig yta som lätt tar upp smuts och är svår att rengöra.

Är trycklösa tennisbollar bra?

Svaret på den frågan är att det beror på dina behov. Om du har använt trycksatta bollar tidigare och tycker att de har varit för studsiga för dig, kanske du vill prova trycklösa tennisbollar. Trycklösa bollar är bättre för nybörjare eftersom de är mindre studsande och mer förutsägbara.

Hur länge håller tennisbollar med tryck?

Det finns inga specifika tidslinjer, men när du öppnar den förslutna burken som säkerställer lagringsförhållanden under tryck förlorar trycksatta tennisbollar långsamt sitt interna tryck.

Några veckor kan gå tills en avsevärd förlust av studs blir märkbar. Hobbyspelaren kommer troligen inte att märka detta men medelspelare kommer att börja göra det. Duktiga och erfarna spelare kan märka skillnader i tennisbollar direkt. Om du är en mer erfaren spelare kan du behöva byta trycksatta bollar ganska ofta om du vill ha högsta prestanda och bästa spelkänsla.

Bollar som har tappat sitt tryck är inte oanvändbara, men de ger inte längre samma känsla. Mer skickliga spelare kan använda åldrade bollar för träning eller uppvärmning, men inte för normalt spel.

Hur ofta byter du tennisbollar?

Så ofta du behöver. Detta kommer att vara olika för varje spelare. Som sagt beror det också mycket på dig som spelare. Både hur erfaren du är, men också din spelstil. Generellt sett bör du få bya till nya tennisbollar om du känner att dina tennisbollar försämrar din prestation. Detta kan hända efter upp till 7-9 matcher.

Professionell vs tävlingstennisbollar

En annan viktig skillnad mellan tennisbollar som du bör vara medveten om mellan professionella vs tävlingstennisbollar tennisbollar. Professionella bollar ger vanligtvis spelaren en bättre känsla, men de är dyrare och kommer inte att hålla så länge. Av dessa skäl är de vanligtvis valet för professionella turneringar.

Tävlingstennisbollar är mer överkomliga och hållbara, och det är de du hittar i de flesta butiker. Dessa bollar har fortfarande bra kvalitet och de är valet om du letar efter tennisbollar att använda för träning.

Nu när du har en bättre förståelse för skillnaderna mellan tennisbollar, kommer vi att gå igenom hur du bestämmer vilka tennisbollar du ska välja utifrån dina behov och preferenser. Den första frågan du behöver tänka på är “vem ska använda bollarna?”

Dina spelförhållanden

Efter att ha övervägt vilken typ av spelare du är, är det viktigt att överväga några andra faktorer som påverkar dina spelförhållanden. Att välja bollar som passar dina spelförhållanden kan säkerställa att din spelupplevelse kommer att kännas mycket bättre.

Hög höjd

Om du bor på en plats som ligger högt över havet bör du överväga att köpa trycklösa tennisbollar. Eftersom platser med hög höjd har betydligt högre naturligt lufttryck, kommer tennisbollar automatiskt att studsa mycket snabbare än om du spelade på havsnivå. På vissa ställen blir det för svårt att spela med tennisbollar som har tryck och av den anledningen är trycklösa bollar det smartare valet.

Torrt eller fuktigt väder

Om du bor på en plats som är antingen ganska fuktig eller ganska torr kanske du vill ta hänsyn till det när du väljer vilka tennisbollar du ska använda.

Tennisbollar tenderar att absorbera fukt i fuktigt väder vilket gör att bollen blir fluffigare och tyngre. Om du har skador eller om du kämpar för att skapa kraft i dina skott kan fluffiga och tunga bollar göra ditt spel ännu svårare.

Å andra sidan, om du bor på en plats med torrt väder kan du välja mjukare och tyngre bollar.

Bästa Tennisbollarna

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära tennisbollarna på marknaden


Dunlop Fort All Court

Detaljer

Dunlop Allcourt är en av de mest populära bollarna från Dunlop. Det är den mest använda Dunlopbollen både på tour och runt om i klubbar. Den är dessutom lämplig på alla underlag, därav namnet “allcourt”. Dock lämpar dig speciellt bra inomhus på grund av dess högre vikt. När det kommer till känsla har den som sagt en högre vikt vilket bidrar till att göra den mer lättmanövrerad och kontrollbar.


Wilson Tour Premier All Court

Detaljer

Wilson Tour Premier All court är en tennisboll som passar på alla olika underlag. Den erbjuder en skön spelkänsla med en medelsnabb hastighet. Bollen är dsignad för att vara robust och slitstark.


Wilson Tour All Court

Detaljer

Wilson Tour All Court är en padelboll som passar alla olika underlag. Den är konstruerad med en slittålig kärna samt ett överdrag som ökar hållbarheten och ger en skön spelkänsla. Detta är verkligen en boll vi kan rekommendera som hjälper till att förbättra spelet och spelkänslan på planen.


Wilson Legacy All Court Roger Federer

Detaljer

Wilson Legacy All Court är en tennisboll som är utvecklad ihop med en av världens bästa och mest legendariska tennisspelare, Roger Federer. Bollen har internt tryck med bra studs och mycket hög kvalitet. Tack vare detta är det också en tennisboll som har lång hållbarhet, men inte minst utmärkt prestanda.


Robin Söderling All Court Black

Detaljer

Denna tennisboll är utvecklad tillsammans med Robin Söderling och har spelkänsla i fokus. Syftet med denna tennisboll är att den ska erbjuda utmärkt spelkänsla samtidigt som den inte kompromissar på prestation. Tennisbollen är lätt men erbjuder utmärkt kontroll. Den är perfekt för spelare som vill minimera skaderisken är de spelar tennis.


Wilson US Open

Detaljer

Wilson US Open är en högpresterande tennisboll som är utvecklad för de allra mest krävande tennisspelarna. Den är upskattad av proffs på tävlingar och turneringar tack vare den goda hållbarheten och utmärkta prestandan. Dessutom är tennisbollen mycket prisvärd och har en svårslagen balans mellan kvalité och pris .


Head Tour

Detaljer

Head tour är en av marknadens mest uppskattade tennisboll, och rättmätigt så. Denna tennisboll hette tidigare Head ATP men har nu bytt namn till Head Tour. Den är designad för en skön spelkänsla och med en slitstark, långvarig kvalité. Bollen lämpar sig bäst för inomhusspel men fungerar på alla typer av underlag.


Head Championship

Detaljer

Sist men inte minst har vi Head Championship tennisboll. Denna tennisboll är utmärkt för alla typer av underlag. Det är en lättspelad boll för klubbspelare och nybörjare. Den här allroundbollen garanterar stor hållbarhet och en hög prestanda.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!