Varför Ska du Använda Dämpare i Tennis?

Tennisracket vibrationsdämpare har varit ett tillbehör som många spelare tänker på. Den verkliga frågan är “ska jag använda en?” Oavsett om du är en spelare som just börjat eller är veteran till spelet, är vibrationsdämpare en fråga om personlig preferens.

På toppen är Roger Federer i sin 4: e omgångsmatch vid US Open 2018 (3 september 2018 – Källa: Marek Janikowski / Icon Sport via Getty Images). På botten är Serena Williams i sin andra omgångsmatch vid US Open 2018 (29 augusti 2018 – Källa: Chris Trotman / Getty Images för USTA).

Vad är en dämpare i tennis?

En vibrationsdämpare är en liten bit gummi som sätts in i en tennisrackets strängbädd nära racketens hals.
Dessa mini-stötdämpare uppträdde först 1964, när Rene Lacoste producerade den allra första vibrationsdämparen som kallades Tanti-Vibration Dampener som ett hjälpmedel för att förebygga skador. Snart följde många andra tillverkare efter, och idag har vibrationsdämpare blivit ett allmänt använt modernt tennistillbehör.
Idag går de under många namn, och du kommer att höra dem kallas vibrationsdämpare, absorberare, dämpare, gummiband, stötdämpare, med mera.
Alla dessa termer beskriver samma sak; en produkt som är utformad för att minska mängden vibrationer från strängarna när du kommer i kontakt med bollen.

Syftet med dämpare i tennis

Dämparens enda syfte är att minska vibrationerna från racket när du slår. Spelare som gillar vibrationsdämpare använder det främst för att det minskar det “ping” -ljudet som bollen ger vid slag.

Två vanliga missuppfattningar med dämpare är att de hjälper till med tennisarmbågsproblem och minskar en rackets effekt.

Även om många tillverkare använder detta i marknadsföringsuppgifter finns det få bevis som stöder någon av dessa myter. Fler gånger än inte har tillverkare byggt in dämpningsegenskaper i ramarna för att ge bättre stötdämpning än faktiska gummidämpare. De flesta dämpare är vanligtvis ganska små och gör inte betydande förändringar i hur ett racket presterar och spelar.

Var placerar du en vibrationsdämpare?

Enligt ITF-regler kan spelare placera vibrationsdämpare var som helst utanför mönstret för korssträngarna. Detta innebär att de kan placeras var som helst på strängbäddens ytterkanter (vänster, höger, botten och / eller överst). Vanligtvis ser du dem placerade mot botten av racketen där mittsträngen och första korssträngen möts. Även om det inte finns någon strikt gräns för hur många dämpare du kan använda, kommer många spelare bara att använda en eftersom det är liten eller ingen påverkan på dämparen som förbättrar ditt rackets spel.

Vibrationsdämpare eller gummiband?

Dämpare är gjorda av gummi och det gör att den är flexibel men absorberar fortfarande stötar. Även om dessa dämpare har ett primärt syfte, kan gummiband också användas som vibrationsdämpare i din racket. Gummiband blir mer elastiska och finns i olika storlekar så att du kan forma dem som du vill. Men med tiden kommer gummiband så småningom att bli för elastiska och falla av racketen. Det finns verkligen ingen skillnad mellan en tillverkares dämåare och gummiband annat än utseendet.

Borde du använda en dämpare i tennis??

Användning av dämpare i tennis handlar om personliga preferenser. Vissa spelare gillar att spela med dämpare, andra gillar att använda gummiband och andra använder ingen av dem. En anledning till att många använder dem är som sagt ljudet som strängarna ger när de stöter på bollen. Emellertid byggs fler racketar med dämpande funktioner så att du får mindre “ping”-ljud vid stötar. Det bästa du kan göra är att prova en vibrationsdämpare och se om du gillar det.

Gummit dämpar eller dämpar ljudet, och för de flesta spelare är detta för mentalt välbefinnande snarare än ett fysiskt syfte.
 Dämpare har en stor skillnad på ljudet.

Motverkar dämpare skada eller tennisarmbåge?

Så om dessa stötdämpare minskar vibrationerna, måste de förhindra skador eller underlätta tennisarmbåge? Många spelare tror att så är fallet, men svaret är nej.
Dämpare hjälper inte för att motverka tennisarmbåge, ändrar strängspänningen, ökar strängens hållbarhet, ökar kraften, lägger till spin eller någon av de andra fördelarna du kanske har hört om.
Anledningen till att denna missuppfattning har spridit sig beror på att tillverkare använder termer i sin marknadsföring för att få dig att tänka att spela utan en vibrationsdämpare gör att du är öppen för alla slags armbågsproblem.

Flera oberoende undersökningar har dock visat att strängdämpare inte minskar mängden racketramvibrationer som du kommer att känna i underarmen, utan minskar bara strängarnas vibrationer. Därav de akustiska effekterna.

Anledningen till att vibrationerna inte minskas från ramen är att vibrationsdämpare helt enkelt är för små för att ha någon form av effekt.

Trots denna forskning kvarstår myten att vibrationsdämpare minskar ramvibrationer och förhindrar tennisarmbåge.

Bästa dämpare i tennis


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!