Hur Väljer man Padelracket? [Komplett Guide]

Det finns massor av olika padelracket på marknaden. Padelracket görs i många olika former och designer för att få speciella karaktärsdrag och prestanda. Det är mycket som skiljer racket åt, men för att välja just det som passar dina behov mest är det viktigt att förstå vad som skiljer dem åt.

Med det sagt kan det vara svårt att vera vad man ska tänka på och hur man ska välja padelracket. Det är precis detta vi ska gå igenom i denna artikel.

Formen på padelracket

En första viktig sak att tänka på när du väljer padelracket är formen. Generellt kan man säga att det tre huvudformer på padelrack, även om det finns vissa hybrid/blandversioner. Dessa är rund form, droppform, och diamantform.

Rund form

Denna typ är den mest rekommenderade för nybörjare, eftersom den har en balans nära handtaget, vilket ger bättre grepp och större kontroll i skotten.

En nackdel av denna typ av rack är minskningen av den tillgängliga kraften och därmed minskningen av bollens slaghastighet. Det är en typ av racket som främst rekommenderas för nybörjare eftersom det är lättare att manövrera. Detta betyder emellertid inte att spelare på hög nivå inte väljer racketen med den här formen och att spelare som tävlar på höga nivåer inte använder det i spel.

Droppform

Droppformen gör det möjligt att ha ett utmärkt förhållande mellan kraft och kontroll. Detta racket är idealisk för mediumspelare. Balansen är högre än den runda formen, men lägre än diamantformen.

Diamantform

Diamantformen är en form på padelrack som är främst lämpad för erfarna spelare och de som har tillräckligt med erfarenhet för att veta hur man kontrollerar det. Det speciella med denna racket är den starka kraften i bollskott som den kan garantera tack vare balansen som finns högre upp på racket. Å andra sidan är kontrollen verkligen svår och hanteringen minskar något särskilt nära nätet; av den anledningen är det mest lämpligt för proffs och erfarna spelare.

Balans

Balansen på padelracket refererar till den punkt där dess tyngdpunkt ligger. Det mäts av avståndet mellan handtagets botten och balanspunkten:

Om jämviktspunkten är lägre sägs att racketen har en låg balans. De balanserade racketarna i denna kategori kännetecknas av utmärkt kontroll i bollslag.

Om jämviktspunkten är i mitten av racketen sägs den vara balanserad “i nivå”, eller “medelbalans”. Racket med medelbalans  kännetecknas av en utmärkt balans mellan kraft och kontroll.

Om jämviktspunkten är högre sägs det att racketen har en hög balans. Dessa racketar ger enorm kraft i slag, men de är mycket svåra att kontrollera, särskilt för amatörer.

Vikt

Hur väljer du ett padelracket baserat på vikt?

Rack varierar vanligtvis mellan 350 gram till 390 gram.

Kom ihåg att fördelarna och nackdelarna med de olika racketbalanserna som beskrivs ovan inte förändras baserat på racketens vikt, så ett 370 gram tungt racket med låg balans ger dig fortfarande mer kontroll än en 360g racket med hög balans.

Valet av racket baserat på den lämpligaste vikten varierar beroende på din fysiska uppbyggnad. Kom dock ihåg att välja en racket som är för lätt eller med ett material som inte kan absorbera vibrationer väl kan orsaka skador. Att välja ett rack som är för tungt kan skada armbågen, handleden eller axeln om du inte klarar av att manövrera det korrekt.

Vad är den ideala vikten för ett padelrack?

 • För en man är racketens idealvikt mellan 370 gram och 385 gram
 • För en kvinna varierar racketens idealvikt istället mellan 355 gram och 370 gram

De angivna vikterna är endast vägledande, vikten på padelracket bör anpassas till spelaren själv baserat på deras fysiska och spelande egenskaper.

I princip, ju högre spelnivå och spelarens fysiska kondition, desto större är racketens vikt. Teoretiskt sett är det dock idealt för nybörjare att börja med en lättare vikt. På detta sätt blir racketen mer hanterbart och lämpligt för icke erfarna spelare. När du väl har börjat ha full kontroll över de olika slagen och har ökat din spelnivå kan du istället gradvis öka vikten på ditt padelracket, upp till idealvikt.

Att använda ett padelracket som är för lätt

 • Det kommer att ha en kortare varaktighet och det blir mycket lättare att bryta det.
 • Bollen når en lägre hastighet efter slaget med racket.
 • Bollen vikt stöds mer av armen och detta kan därför leda till överbelastning i senor och leder.

Att använda ett racket som är för tungt

 • Skador på axlar, armbågar och handleder uppstår oftare.
 • Lägre hastighet vid hantering och långsammare hastighet och reaktioner nära nätet.
 • Bollen når högre hastighet efter slag med racketen.

Som vi har sett finns det många fördelar och nackdelar som beror på racketens vikt och därför är det mycket viktigt att kunna välja den som bäst passar oss.

Lätta rack:

 • Enklare att röra dig fritt på planen
 • Lämplig för unga spelare
 • Lämplig för personer med tennisarmbåge/handledsproblem
 • Snabbare sving

Tunga rack: 

 • Mer kraft
 • Stabilare
 • Lämplig för kraftfulla smashar
 • Lämplig för aggressiva spelare

Grepp och övergrepp på handtaget

Greppet är det område där spelaren håller racket. Eftersom detta är den del av racketen som är i direktkontakt med spelaren är det mycket viktigt att överväga enna del av racket.

Först och främst är det lämpligt att byta grepp eller övergrepp regelbundet för att få maximalt grepp på handtaget under utförandet av skotten. Det görs normalt genom att lägga till eller ta bort grepplindor på handtaget. Detta innebär emellertid att ändra balansen på hela padelracket och därmed också påverka dess hantering.

Om du lägger till grepp i handtaget minskar balansen på racketen och lägger vikt på racketens nedre del, medan avlägsnande av grepp från handtaget ökar vikten på toppen.

Racketyta

En sista faktor att tänka på, men som du inte bör ignorera, är padelrackets profil. Det definieras som en yta eller platta, den består av två symmetriska ytor som finns på rackets båda sidor. Racketytan varierar beroende på racketens typ och form och är viktigt eftersom det ger en annan hantering vid utförandet av slag.

Vanligtvis kan profilen vara slät eller grov. Racketytan består vanligtvis av glasfiber eller kol. En grov racketyta är idealt om du föredrar ett mer tekniskt spel och vill uppnå mer skruv i dina slag.

Padelrackets material

Materialen som utgör ett padelrack definierar dess hårdhet och styrka. Kombinationen mellan racketens centrum och de olika materialskikten som omger den varierar också beroende på typ av komposition.

Glasfibermaterial

Glasfibern möjliggör en större acceleration av bollen än kolfiber, eftersom materialet är mindre styvt och den goda flexibiliteten gör det möjligt att ändra form med kulans inverkan.

Glasfiberramen är mindre stel, gör att racket kan vara mer formbart och dämpar slag på olika sätt.

Kolfibermaterial

Kolfiber gör att racketen kan bli mer hållbar och håller längre. Dessutom är kolfiber ett mycket lätt material. Kolfiber är väldigt motståndskraftigt.

Sammansättningen av en padelracket

Till skillnad från tennis där vi pratar om strängar är kärnan i ett padelrack skumgummi. Detta är huvudmaterialet som garanterar större kontroll eller mer kraft till racketen.

Detta skumgummi kan bestå av olika material, men det mest använda vid tillverkning av racketar är skumgummi och EVA-gummi. Dessa två typer av gummi kan urskiljas utifrån deras utseende: EVA-gummit är helt slätt medan skumgummi har små bubblor:

Skumgummi (expanderad polyuretan): är ett mycket mjukt material, tack vare den större luften som finns i dess sammansättning, gör det racket mer flexibel. Det kännetecknas av en utmärkt känsla i slagen, en större uteffekt av bollen vid låg hastighet och en längre kontakttid med bollen, vilket hjälper dess kontroll.

EVA-gummi: materialet kännetecknas av längre livslängd och motstånd och god vibrationsdämpande kapacitet. Den kan delas in i mjukt gummi och hårt gummi. De mjuka EVA-gummiracketarna gör att skottet känns bättre, också tack vare den längre kontakttiden mellan bollen och racketens yta. Att slå bollen med låg effekt gör att dess utgångshastighet blir hög, medan en träff på den med hög effekt går långsammare. Tunga EVA-gummiracket beter sig mycket bra vid höga bollhastigheter, därför i kraft- och hastighetsslag. Det används mest på sommaren vid högre temperaturer och med snabbare bollar. Bollen förblir mindre tid i kontakt med racketen, vilket genererar mer studs och lyckas därmed ge mer kraft till skottet.

Padelbollar

Paddelbollar är en gummiboll i vitt eller gult.

Diametern måste mäta mellan 6,35 och 6,77 cm, medan vikten varierar mellan 56 och 59,4 gram. Studskapaciteten måste vara mellan 135 och 145 cm på en hård yta.

Bollen måste också ha ett inre tryck mellan 4,6 kg och 5,2 kg för varje 2,54 cm kvadrat.

När du spelar mer än 500 meter över havet kan du använda bollar med en studsande kraft mellan 121,92 cm och 135 cm.

Jämfört med tennisbollar har paddelbollarna 0,06 mindre atmosfärstryck. Detta möjliggör ett långsammare spel med bättre chanser att kontrollera bollen. Undrar du mer över vilka padelbollar som är bäst kan du läsa vidare om det i vårt inlägg om det 6 bästa padelbollarna.

Om du vill veta vilket racket du ska köpa. Läs vår lista om det bästa padelracket här.

Pris

För de allra flesta kommer priset på ett racket också vara en faktor att ta hänsyn till. Din budget kommer givetvis att begränsa dina tillgängliga alternativ. Med det sagt kan det vara bra att bestämma din budget innan du börjar leta efter padelrack så att det blir lättare att göra ett val.

Om du spelar padel ofta men på en lägre nivå kan det vara klokt att spendera några extra kronor på ett rack som duger två eller kanske till och med tre säsonger.

Om du bara provar sporten kan det vara klokt att skaffa en av de billigare racketmodellerna. Dessa kostar ofta under 1000kr.

Ha dock i åtanke att dessa mycket billiga racket ofta har yttre skal av glasfiber som börjar flisa och eventuellt gå sönder efter ett par månader. De mycket billiga racketarna är nästan alltid runda som ger maximal kontroll över dina skott och är de enklaste typerna av racketar för en nybörjare att använda.

Styvhet

En annan aspekt som du bör ha i åtanke när du köper ett padelrack är ytans styvhet. Det kan verka obetydligt, men det är värt att överväga racketstyvhet och få en förståelse för hur det påverkar prestanda.

Beroende på flexibilitetsnivån när tryck appliceras på racketen hittar vi två huvudtyper av styvhet i padel:

Mjuka racketar

Dessa typer av racket är också kända som defensiva racketar eftersom bollen studsar mer på grund av en större böjning av racketens material. Resultatet är att det blir lättare att avleda aggressiva slag.

En annan fördel med mjukare racketar är att det minskar vibrationer eftersom racketen absorberar det mesta av energin från stötarna med bollen. Tack vare etta blir racket mjukare och bekvämare.

De är mest föredragna för amatörspelare eftersom de också är lättare att kontrollera.

Hårda rack

Hårda rack är oftast kända som attackerande racket. Hårda racket blir svårare att kontrollera. De ger spelaren mer kraft när man slår bollen, men som vi vet kommer detta att resultera i mindre kontroll.

Om du är en erfaren spelare som gillar volley och du gillar att spela nära nätet, bör du gå välja hårdare racketar.

En annan fördel med hårda racketar är att de tenderar att hålla längre än mjukare alternativ.

Bästa padelrack

Referera till våra guider nedam om de bästa padelracken på marknaden för alla olika behov och preferenser.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!