Börja Spela Tennis som Vuxen – Bästa Tipsen för att Lyckas

Tennis i sig är en mycket förlåtande sport eftersom du kan spela den i stort sett på vilken nivå som helst. Många som spelar tennis börjar i de yngre åldrarna, men om du vill börja spela tennis som vuxen eller kanske som senior är det inget problem!

Det finns äldre spelare i 60 och 70-års åldern som kan njuta av tennis och bara se till att anpassa tempot och svårighetsgraden efter deras förutsättningar. Dessutom finns det många vuxna och äldre spelare som testar på tennis för första gången och fastnar för sporten.

Med det sagt är det inga som helst problem att börja spela tennis som vuxen eller som äldre.

Om du är i femtio- eller sextioårsåldern och tror att tennis kanske är lite för mycket för din kropp så har du fel!

Du kan inte bara spela tennis i ett senare skede i livet men jag lovar att du kommer att njuta av det också. Den viktigaste biten är att du aldrig slutar tro på din egen styrka. Det finns människor 40 -årsåldern som i stort sett gett upp sina fysiska liv, de går upp i vikt och de klagar över att de blivit gamla.

Men faktum är att det finns spelare och tränare som är i 50-plus eller till och med 60-års åldern som inte bara spelar tennis, utan också lätt kan slå unga mellanspelare. I tennis är åldern verkligen inte allt.

En av de stora sakerna med tennisspelet är att det kan spelas av alla, från mycket små barn hela vägen till människor i 80- och 90 åren. Det är bara att gå till vilken tennisklubb som helst på en helg och du kommer sannolikt att se människor i alla åldrar, från barn och ungdomar till äldre seniorer.

Börja spela tennis som vuxen eller senior – går det?

Vissa kanske undrar om det inte kommer att vara svårt att lära sig sporten om de börjar som vuxna och äldre. Detta är inte så konstigt när nånga ledande spelare trots allt började spela tennis när de var 5-6 år.

Faktum är att det är viktigt att sätta realistiska mål. Om du börjar spela vid 35 års ålder är det osannolikt att du någonsin kommer att spela som Federer, eftersom han, trots att han är lite äldre, har tränat sin fysik och teknik i decennier. Detta betyder dock inte att du inte kan lära dig att spela spelet till en bra standard, eller inte kommer att kunna tävla på en lämplig nivå.

Det finns inget som hindrar dig från att spela tennis i alla åldrar. En bra tränare kommer att känna igen din fysiska förmåga och lära dig tekniker som är lämpliga för din styrka och flexibilitet. Det finns en fördel att lära sig spelet som barn, men om du jobbar hårt kan du fortfarande bli en bra spelare i din ålder.

Det här inlägget är för personer som tror att de har passerat åldern där det är lämpligt att börja spela tennis. Oavsett om du är 45,50 eller 60 plus och vill prova på tennis.

Om inte annat bör du åtminstone försöka spela denna sport. Du kanske inte kommer att kunna slå unga spelare och du kommer att spela långa singlar men du kan mycket väl få din kondition på rätt spår och ta kontroll över din motion och träning.

Att sitta hemma och titta på tv är kanske det mest bekväma, men om du bara tar någon timme från dagen, tar tag i tennisracket och spelar lite tennis så kommer du definitvt att känna dig yngre.

Är tennis svårt att lära sig?

Tennis är den typ av sport som alltid har haft ett litet hinder för att komma igång när du precis börjar och inte har någon tidigare erfarenhet. Padel har inte sama tröskel utan är väldigt uppskattad eftersom att det är lätt att komma igång och i princip vem som helst kan få igång någon typ av spel efter bara ett par bollar.

Men när det kommer till tennis krävs det lite mer övning för att komma igång. Detta är tyvärr någonting som gör tröskeln för att börja med tennis är lite högre. Och alla vet att alla sporter är som roligast när man faktiskt är bra på dem.

Ingen kommer att börja slå bollen perfekt i tennis. Du kommer förmodligen att slå bollen utanför banan eller så kommer bollen att träffa nätet massor av gånger. Men nyckeln är att fortsätta spela.

Tennis är inte alls svårt när du väl kommer igång och lär dig grunderna. Kom ihåg att det trots allt finns tennisbanor i princip överallt.

Tennis är som att bli bra på någon annan sport/hobby, du kommer att vara dålig på det först och sedan långsamt lära dig tekniken. Du kommer att börja märka skillnader i ditt spel som du inte hade tidigare. Av fortsatt spel kommer du aktivt att söka förbättringar i ditt spel och utvecklas som spelare.

Låt oss börja med det här och beskriva alla saker du behöver börja tennis med, vad du ska hålla dig ifrån och vad du egentligen ska gå in på.

Hur man börjar med tennis

Tennisbanor finns överallt  och du kan hitta en tennisplan i ditt grannskap eller till och med gå med i en klubb som har flera stycken.

Jag skulle rekommendera dig att gå och hitta en tennisklubb nära dig om du inte har en partner till en början. Du kan också börja med att spela med vänner eller familjemedlemmar

Det finns några saker som jag kommer att rekommendera som kommer att göra det enklare att komma in i spelet och hjälpa dig att njuta mer av det. Några av dessa är psykologiska, och några är fysiska.

Tennisracket/racket

Ett tennisracket kommer förmodligen att bli ditt första köp tillsammans med en burk med bollar. Det finns en mängd olika tennisrack att välja mellan och en mängd olika saker du bör tänka på, så se till att läsa vår guide till de bästa tennisracketarna innan du väljer. Vi har dessutom en guide till de bästa tennisracket för nybörjare här.

Tennis kan vara lite skrämmande när du börjar spela i en senare ålder och när du börjar tänka att du kanske inte är tillräckligt stark för att svinga på bollen. Men den goda nyheten är att ennisracketar är lätta och mycket mycket hållbara. Du kan köpa en nu, och den kommer att hålla länge. För att göra det lättare kan du titta på de tennisracket med lättare vikt. Detta för oss till nästa punkt.

Vikt

Att välja ett lätt racket är lämpligt när du precis börjar eftersom att det gör det lättare att manövrera. De flesta proffs spelar med ganska tunga racketer i 350+ gram intervallet, vilket inte är rekommenderat om du är runt 50-60 år. Målet är att ha kul, inte ha problem med axlar och armbågar.

Du kan titta på racketar runt 275-300 gram. Tennisracket tillverkas med hög precision och till och med några gram kan göra stor skillnad för hur racketen känns och manövrerar.

De flesta nybörjarracketar kommer att kännas lite tyngre att manövrera i början, det är precis så deras viktfördelning är tänkt att vara. De är utformade för att vara lite huvudtunga (den del som kommer i kontakt med bollen) så att du kan få mer kraft i dina skott utan att slå för hårt.

Huvudstorlek

När du börjar bör du alltid välja tennisrack med en större huvudstorlek. Den enkla anledningen till detta är att ju större huvudstorlek, desto större yta för att komma i kontakt med bollen vilket gör det lättare att få bollen över nätet.

Du tenderar att tappa lite kontroll när du går högre upp i huvudstorleken, men vi är inte ute efter kontroll för tillfället. Vi är bara ute efter att få bollen in i banan och faktiskt slå bollen över nätet. Ju mer du spelar, desto mer börjar du få rätt rytm och kontroll i dina slag.

Greppstorlek

Detta handlar om personlig preferens. För att lära dig om greppstorlek i detalj, läs denna artikel.

Du bör börja med ett lite mindre grepp än vad du kanske vill ha. Problemet med grepp är att du väljer en storlek större och senare kanske känner att det inte fungerar och måste ändra det. Om du väljer en storlek mindre har du alltid möjlighet att använda fler grepplindor för att göra den större. Läs vår guide till de bästa grepplindorna här.

Bollar

Tennis kan givetvis inte spelas utan bollar. Faktum är att de flesta bollar på marknaden fungerar bra om du börjar som nybörjare. Det finns dock vissa bollar som är speciellt uppskattade, så håll dig till dem för bästa prestanda och spelkänsla. Du kan läsa vår lista på de bästa tennisbollarna här.

Wilson, Head, Penn och till och med Dunlop är alla utmärkta bollar.

Är det någonsin för sent att lära sig tennis?

Absolut inte. Det kan finnas några slag, till exempel de som kräver hög rackethastighet och/eller extrem skruv, som äldre spelare som precis börjar med sporten borde undvika, men så länge du är frisk och pigg kan du fortfarande lära sig att spela och njuta av tennis resten av livet.

Bra coachning är viktigt här. Tränaren måste förstå vad spelaren kan och att lära sig vilken teknik som är effektiv utan att skapa en onödig risk för skada. Med det sagt är det rekommenderat att börja ta lektioner när du ska börja spela tennis så att du lär dig rätt teknik från början.

Det andra avgörande elementet är fysisk kondition. Om du funderar på att börja med en ny sport sent i livet måste du se till att din kropp klarar av ansträngningen. Om du redan spenderar mycket tid på gymmet och spelar andra racketsporter kommer det inte att vara några problem, men om du inte är så fysiskt aktiv och vältränad, kommer några sessioner med en personlig tränare att vara bra innan du börjar för att förbereda dig för de nya rörelserna.

Spela tennis vid 30, 40, 50 och 60 – skillnaden

Många ledande proffs är över 30 år, och det finns ingen anledning till att en spelare inte ska kunna spela sitt livs bästa tennis vid den åldern. En vältränad 30-åring är fortfarande på toppen i sin atletiska framtid, och med bra teknik och taktisk träning behöver de inte sätta gränser för sina ambitioner.

När en spelare når 40 års ålder börjar deras fysiska förmåga att minska. Hastighet, flexibilitet och styrka kommer alla att ha minskat lite, även om styrka och konditioneringsarbete kan minimera detta.

Det är fortfarande möjligt att spela bra tennis vid 40: Federer är nästan i den åldern nu och kan fortfarande tävla med de allra bästa i värlen. Den stora servaren, Ivo Karlovic, är långt över 40 och spelar fortfarande professionellt, och många ledande dubbelspelare är nära att komma in i sitt femte decennium.

40-åriga spelare kan behöva använda sin erfarenhet för att ersätta en del av den fysiska explosiviteten de en gång hade, men de kan fortfarande spela på en mycket hög nivå.

Vid 50 blir det en tydlig förlust av hastighet och styrkan fortsätter att minska. Detta är förmodligen den åldern då spelare inte längre vill spela singlar regelbundet med spelare i tjugoårsåldern och föredrar att hålla sig till sin egen åldersgrupp för att hålla nere tempot. Ändå är en hög nivå av dubbelspel fortfarande möjligt.

När en spelare når 60 blir den fysiska försvagningen tydligare, även om det finns några mycket vältränade spelare i denna åldersgrupp som fortfarande spelar på en hög nivå. Med en minskande kraft och rörlighet samt eventuell försämring av synen är det svårt att spela dubbel med de bästa unga spelarna i denna ålder. När man spelar med sina kamrater blir precision och teknik viktigare än någonsin för 60-åringar.

Lär dig tennis som barn vs som vuxen

De flesta spelare som når en hög nivå i spelet kommer att ha börjat spela före 10 års ålder. Många kommer att ha varit på banan och spelat spel för att öka deras koordination och svinga ett racket, någon gång mellan 3 och 5. Denna tidigt start innebär att de rörelser som krävs för att spela tennis på högsta nivå blir naturliga för dem, och deras teknik är högt utbildad och mer eller mindre sitter i ryggmärgen.

En spelare som börjar spela tennis för första gången i vuxen ålder kommer i allmänhet att ha svårare att utveckla detta instinktiva fotarbetet runt planen som krävs för att spela på en hög nivå, och deras teknik blir mindre avancerad, vilket innebär att deras skott inte alltid kommer att vara tillförlitliga. Men detta innebär absolut inte att du ändå kan nå en riktigt hög nivå.

Lär dig tennis som vuxen – Tips

För att lära dig effektivt och snabbt bör du börja med att du ta lektioner från en tränare med erfarenhet för att lära dig grunderna.

  • Lita inte på att spela tennis för att få dig i form om du är i form: du behöver fysisk träning för att se till att du kan spela säkert.
  • Sätt upp realistiska mål. Koncentrera dig på din egen prestation och förbättring. Förstå att du först måste jämföra dig med spelare med liknande erfarenhet som dig själv.
  • Om du vill tävla väljer du evenemang av lämplig standard och åldersgrupp.

Tennis är ett spel för livet, och du kan börja i alla åldrar. Ta hand om din kropp och du kommer att kunna spela i många år. Du kan överraska dig själv med hur bra du blir!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!