Bästa Tennisracket för Nybörjare – 11 Bäst I Test [Lista & Tips]

Om du är ny till tennis kan valet av tennisracket kännas överväldigande. Med så många olika racket på marknaden, vilket ska du välja?

Racket kan skilja sig enormt i spelkänsla, prestanda, tekniker, etc. som alla påverkar hur racket känns och presterar. Nybörjare ska till exempel vända sig till andra racket än vad proffs ska göra. Andra nybörjare väljer det billigaste tennisracket när de börjar. Att välja det billigaste tennisracket kan vara lämpligt om du bara spelar någon gång per år, men om du vill förbättra ditt spel och spela oftare är det lämpligare att välja rätt utrustning.

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta och tänka på när du ska välja tennisracket för nybörjare. Vi tittar även närmare på de bästa och mest populära tennisracket för nybörjare.

Vad är ett tennisracket för nybörjare?

Alla märken producerar en rad racket som de klassificerar som nybörjare eller spelförbättringsracketar. Vissa racket är specifikt utformade för nybörjare, andra fokuserar bara på att ha egenskaper som nybörjare behöver, men kan också vara lämpligare för en bredare grupp av människor.

Nybörjarracket har i allmänhet ett antal egenskaper. De är lätta, har tora huvudstorlekar, är lättmanövrerade, och har en tung tung balans. Detta gör racketarna enkla att spela och leka med.

Vilken typ av nybörjar racket ska du ha? Svaret här är att det beror på, och frågan du behöver svara är vilken typ av nybörjare du är.

Är du någon som vill spela några gånger om året under sommaren och ha lite kul genom att slå några bollar?

Om ja, ett racket som marknadsförs som ett racket för nybörjare eller spelförbättringsram är den typ av racket du får ut mesta möjliga av.

Vilken specifikation av racket ska nybörjare använda?

Om du tittar på det professionella spelet använder de allra flesta tennisspelare racketar som är huvudlätta i balans och väger allt mellan 300g till 360g osträngad.

Den ideala racketen för en nybörjare ligger någonstans mellan specifikationerna som proffsen använder, även kallad ‘spelarram’ och racketarna som annonseras som ‘nybörjarramar’.

Huvudstorlek

Ett tennisrackets huvudstorlek är en kvadrat tum eller centimeter mätning av en rackets båge.

En större huvudstorlek gör det något lättare att få bra kontakt med bollen och ökar din marginal för fel eftersom strängbädden är större. Det betyder att det är mer stabilt vid träffar utanför centrum.

Så ska du få största möjliga huvudstorlek? Nej, över en viss punkt, blir racketen otymplig och svår att manövrera.

Som en nybörjare som söker kompetens rekommenderar jag minst 98 kvadrat tum och högst 100 kvadrat tum.

Vikt

En rackets vikt är den statiska vikten när du lägger den på en våg.

I allmänhet uttrycker återförsäljare en rackets vikt som vikten (när den har strängar), medan tillverkarna tillhandahåller de ospända (utan strängarna) specifikationerna.

Vikt är det mest avgörande för en tennisracket, och de flesta nybörjare får ofta rekommendationen att köpa en lätt racket eftersom det ger dem mer kraft. Men det här är inte helt korrekt. Ju tyngre racketen desto kraftfullare är den.

Precis som huvudstorleken blir vikten för mycket för att hantera, och du kommer inte att kunna svänga racketen tillräckligt snabbt, tillräckligt länge.

Vad ditt racket bör väga handlar om din fysiska kondition.

Den ideala racketvikten för en spelare är den tyngsta racketen de kan svänga lika bra på alla kontaktplan (t.ex. höga bollar när de är i full fart) under den tid de tänker spela. Det är inte bra att kunna spela snabbt och aggressivt i några minuter och sedan inte orka mer.

Intervallet 280g – 320g är vad de flesta vuxna män kan hantera bekvämt. Det bästa du kan göra är att testa ett par racketar som faller inom dessa specifikationer och se hur de känner.

Kom ihåg att det är mycket lättare att lägga till vikt på ett racket än att ta bort den, så även om du känner att du klarar mycket mer vikt skulle jag inte avvika för långt från den övre änden av rekommendationen.

Balans

Racketar är antingen huvudlätta, huvudtunga eller lika balans vilket representerar viktfördelningen i racketen. Siffrorna ges antingen i ett poängbaserat system.

Huvudlätt betyder att mer vikt ligger mot ramens handtag och därmed gör det lättare att svinga.

Huvudtungt ger mer kraft, men det lägger mycket mer vridmoment på handleden, armbågen och axeln. Så när du väljer din första racket, se till att det är ett racket som är huvudlätt.

Svingvikt

Detta är ett mått på hur tung en tennisracket känns när du svänger den och är ett användbart mått för att jämföra en racket med en annan. Svängvikten är nära knuten till balansen eftersom ju längre bort vikten är från handtaget, desto högre blir svängvikten.

Du kan till exempel se ett racket med en statisk vikt på 350g, men eftersom den vikten fördelas mot huvudet är den svängvikt 360g.

Styvhet

En styvhet representerar mängden flex som en tennisracket har. Det ges som ett numeriskt värde.

Ju styvare en racket, desto mer kraft eller energi kommer tillbaka till bollen, medan en ram med högre flex resulterar i mindre kraft och därefter mer kontroll för en spelare.

Styvhet inte ett stort område att fokusera på, och mycket av det beror på personlig preferens. Det allmänna samförståndet är att en styvare ram är hårdare på armen men det är inte helt klart.

Strängmönster

Strängmönstret för ett tennisracket hänvisar till antalet huvud- eller vertikala och tvärsträngar.

De vanligaste är 16 × 19 för ett öppet strängmönster (fler mellanrum mellan strängarna) och 18 × 20, för ett mer stängt strängmönster.

Ett öppet strängmönster tenderar att öka effekten och spin medan ett tätare strängmönster vanligtvis ger mer kontroll.

För en nybörjare rekommenderas 16 x 19 på grund av den förbättrade snurrpotentialen.

Vilka är de vanligaste funktionerna på tennisracketar för nybörjare?

Ett racket som är utformad för en nybörjare bör först vara lätt, vilket i rackettermer betyder mellan 240g-275g (utan strängar). Nykomlingar kommer att lära sig nya tekniker och absorbera påverkan av kontakt med bollen och kommer att upptäcka att de använder nya muskler, eller åtminstone muskler på ett annat sätt.

För det andra kommer ett nybörjar racket ofta att ha ett något överdimensionerat huvud (102-110 kvadrat tum) jämfört med ett mer avancerat medelstor racket huvud (95-100 kvadrat tum). Det större huvudet erbjuder en större sweet spot och hjälper till att säkerställa en mer lyhörd kontakt med bollen även om den inte slås i mitten av strängarna.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan ett nybörjar racket och en dyrare modell?

Det viktigaste är att ett nybörjar racket som passar både nybörjare och sällsynta spelare, liksom för alla som spelar med bollar med lägre kompression, ofta kommer att vara gjord av aluminium, vilket är billigare och lättare.

Ett dyrare racket kommer att inkludera kolgrafit, antingen i kompositform eller i sin helhet. Ett grafitracket, konstruerad korrekt, ger större styvhet för ökad kraft och förbättrad slagstabilitet för större kontroll. Detta är viktigt när du utvecklar ditt spel, speciellt när du går till en hårdare och tyngre standard gul tennisboll.

Ramstorlekar för tennisracket

En annan sak du bör tänka på är ramstorleken. I allmänhet vill nybörjare välja en racket med en ganska stor ram särskilt om du behöver hjälp med att skapa kraft.

Eftersom du aldrig (eller sällan) har spelat tennis förut, vill du också ha ett racket som är mer förlåtande.

Människor som precis börjat kommer att ta kontakt med bollen över hela strängarna, så du vill ha ett överdimensionerat rackethuvud. Ju större sweet spot, desto mindre exakt måste du vara med din kontaktpunkt.


Bästa tennisracket för nybörjare

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära tennisracketarna på marknaden för alla olika behov och preferenser som nybörjare har.


Head Graphene 360+ Extreme MP Lite

Detaljer

Detta tennisracket är designat med en låg balans och för att ge mycket kraft och spin. De erbjuder en rad olika prestationsförbättrande tekniker och material. Bland annat använder den Graphene som är ett slags kol som bidrar till mer stabilitet i tennisracket. Racker har också Midt power, som antyds i dess namn, och detta centrerar kraften till tennisrackets mitt vilket ger ökad kraft i slagen.

Head har designat det så att strängarna kan röra sig fritt i slaget och detta hjälper också till att skapa mer spin.

Slutsatsen är att detta är ett utmärkt och högpresterande tennisracket för nybörjare som ger både fart och spin.


Head Graphene 360+ Instinct MP

Detaljer

Detta racket använder sig av Graphene 360 technology vilket ger bättre överförande av energi i slagen samt utökad stabilitet tack vare dess kol-trådar. Racket har en stark och robust ram med spiralfibrer som ger en förbättrad bollkänsla.

Detta racket lämpar sig perfekt för nybörjare tack vare dess komfort, kontroll, och snabbhet. Vad som utmärker racket är dess utmärkta manövrerbarhet. Detta racket har allt som en nybörjare behöver i ett tennisracket, vilket innebär god stabilitet, skön bollkänsla, och god manövrerbarhet.

Som dess namn antyder har den även Midt power vilket gör att kraften centreras för ökad kraft i slagen.


Head Titanium S6

Detaljer

Head Titanium S6 är Heads mest sålda racket någonsin, och den är perfekt för nybörjare tack vare dess låga vikt och utmärkta manövrerbarhet.

Racket är tillverkat i titanium och graphite som båda är extremt lätta material. Racket har ett extra stort sweet spot som dessutom gör det mer förlåtande i slag, birar till ökad kraft, och mer toppspin.
Head har utformat det för att motverka att det inte vrider sig vilket utökar dess kontroll. Med en vikt på enbart 226 gram blir den även väldigt skonsam mot armen. Med allt detta sagt är det enkelt att förstå varför detta tennisracket är så otroligt populärt.

Head Graphene 360 Radical Pro

Detaljer

Head Graphene 360 radical pro är ett utmärkt allround tennisracket. Det passar speciellt bra för erfarna spelare, men också för nybörjare som vill utvecklas på planen.

Detta racket kompromissar inte på fart. Racket är perfekt för spelare som vill ha ett tennisracket med en god blandning av kontroll, kraft och spin! Den använder sig av Heads välkända Graphene 360 teknik, där grafitfibrer används på racketens träffyta och i skaftet för en ökad kraft och stabilitet i strukturen.


Head MXG 1

Detaljer

Head  MXG 1 är ett tennisracket som erbjuder en bra balans mellan kontroll och kraft. Den har en låg balans och en vikt på 300gram vilket gör att det blir ett utmärkt allround tennisracket.

Ramen är konstruerad i en blandning av Magnesium och Graphene Touch, vilket förbättrar racketens stabilitet. Den bidrar också till ökad kraft och kontroll. För ökad spelkänsla förbättrar Graphene Touch racketens stötabsorbering och energiöverföring.

I bron har man använt sig av Heads Magnesium Bridge som förbättrar stabiliteten. Den är utformad med en förstorad swweetspot som gör den mer förlåtande och att den kan generera mer kraft.


Head Graphene 360+ Gravity Lite

Detaljer

Head Graphene 360+ gravity lite är ett tennisracket som är lättmanövrerat och enkel att spela med. Den har en låg balans och en vikt på enbart 270 gram som gör den väldig lätthanterad på planen. Dess träffyta förstorar sweetspot och gör den mer förlåtande för nybörjare.

Dess Graphene 360teknike innebär att Head har spiral-grafitfibrer i racketramen som förbättrar ramens flexibilitet och bollkänslan.


Wilson Clash 100 Reverse

Detaljer

Wilson Clash 100 Reverse är ett tennisracket som är fullspäckat med tekniker. Detta tennisracket ger en enormt bra känsla av kontroll på planen och är konstruerad med en unik ramteknik som ger fantastisk kontroll.

Racket använder kol vilket gör ramen mer flexibel men också utmärkt precision. Denna ram bidrar till både kraft och flexibilitet men utan att offra stabiliteten.

Den har en relativt låg vikt på 295 gram som gör den lättmanövrerad.


Wilson Federer Pro 105

Detaljer

Wilson Federer Pro är ett populärt tennisracket med hög prestanda. Fokus för detta racket ligger i att förbättra kraft och komfort. Det är perfekt för att hjälpa dig som nybörjare att utvecklas på planen.


Babolat Boost Aero

Detaljer

Babolat Boost Aero erbjuder en mycket skön spelkänsla och har en väldigt låg vikt på enbart 260 gram vilket gör den lätthanterad och perfekt för nybörjare. Med dess lätta vikt får du enkelt tillgäng till kraft och kan lätt manövrera det till där det behöver vara.

Dessutom är detta racket väldigt billigt och privsärt.


Babolat Pure Aero Lite

Detaljer

Pure Aero Lite från Babolat är ett racket som är lätt att spela med och dessutom passar de lesta typer av spelare, inklusive nyöbörjare. Det är utrustad med Carbon Ply Stabilizer vilket ger bättre styvhet i ramen samt tillför bättre stabilitet och framförallt kontroll. Med andra ord har detta tennisracket allt du kan tänkas vilka ha från ett högpresterande tennisracket.


Babolat Pure Aero Rafa

Detaljer

Sist men intem inst har vi Babolat Pure Aero Rafa. Detta tennisracket används av Rafael Nadal och är ett tennisracket i världsklass. Samtidigt är det ett tennisracket som passar många typer av spelare.

Racket erbjuder mycket spin och snabb manövrering. Dessutom har detta tennisracket en mycket skön bollkänsla. Racket är speciellt populärt bland spelare som vill ha massor av spin och samtidigt kan uppnå maximal kraft utan att kompromissa på kontroll.

Racket använder Carbon Ply Stabilizer ilket ger bättre styvhet i ramen för bättre kontroll och stabilitet. En rad andra tekniker återfinns i racket såsom FSI Spin teknik som med sitt öppna strängmönster samt Woofersystem som ger spin och kraft.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!