Greppstorlek Tennis – Komplett Guide

Att ha rätt tennisrackettstorlek hjälper dig oerhört med hur du spelar på banan. Tennisgreppets storlek är i grunden måttet av omkretsen på handtagets åttkantiga tvärsnitt. Med andra ord utgör handtagets kontur eller tjocklek storleken på tennisgreppet.

Typiska greppstorlekar varierar från 101,6 mm för juniorer till 123 mm för vuxna. I Europa klassificeras greppstorleken som ett tal från 0 till 5. Även om det kanske inte verkar som en stor skillnad i början, kan fel i greppstorlek faktiskt påverka hela spelet, ofta med negativa konsekvenser. Om du använder fel greppstorlek i tennis kan det leda till dålig prestanda, irritation och till och med skador på hand, handled eller armbåge. Därför visar vi dig hur du hittar din storlek på tennisracketgrepp idag.

Hur du hittar din greppstorlek för tennisracket

Innan du väljer en storlek på ditt tennisgrepp bör du ta hänsyn till vissa faktorer som handtagets form, typ av grepp och om du använder ett övergrepp (grepplinda) eller inte. Vanligtvis kommer ett övergrepp att lägga till antingen hälften eller en hel storlek till racketen. Det är uppenbarligen något du vill ha i åtanke när du letar efter ett racket, och om du väljer att använda en grepplinda, vill du hitta ett racket som är en halv till en storlek lägre beroende på vilken typ av grepplinda du använder.

Tips när du väljer greppstorlek för tennisracket

Om du är mellan två storlekar väljer du den mindre eftersom du kan använda en grepplinda för att öka storleken, medan du inte kan göra detsamma om den är för stor.

Använd inte ett racket med ett betydligt mindre grepp eftersom det gör att du använder mer kraft för att pressa handtaget. Detta kan påverka din hand, underarm och armbåge, vilket leder till trötthet och eventuellt tennisarmbåge.

Använd inte ett racket med ett betydligt större grepp eftersom det begränsar handledens rörelser och kräver mer styrka för att använda

Den bästa greppstorleken är en som är tillräckligt stor för att spela bekvämt med och möjliggör ett komplett rörelseområde
Ofta kommer racketens ram att lista storleken på greppet, men om inte, kolla runt racketramens hals.

Det finns i princip två sätt att mäta ditt tennisrackets greppstorlek: antingen genom pekfingertestet eller linjaltestet, även om du måste ha en tennisracket till hands för pekfingertestet.

Pekfingertest

Håll ett tennisracket med din dominerande hand med ett östligt grepp. Om du inte vet vad ett östligt grepp är, är det där indexknog och hälkudde vilar på den tredje fasningen. Så din handflata kommer att placeras på samma fas som strängytan.

När det östra greppet har uppnåtts, använd pekfingret på den andra handen för att skjuta det mellan ringfingret och handflatan. Den bästa storleken för tennisracket för dig kommer att vara när ditt pekfinger sitter ordentligt inom detta utrymme. Inte tillräckligt med utrymme eller för mycket utrymme betyder att du har ett grepp som är antingen för litet eller för stort.

När du har hittat greppstorleken som matchar, rekommenderar jag att du testar en storlek ovanför och under för att jämföra och se vad som känns bäst. Racket ska kännas bekvämt men säkert.

När du har hittat en bra passform, prova fingerprovet ett par gånger till för att vara säker.

Linjaltest

Du kan också mäta storleken på ett tennisgrepp. Det andra sättet att mäta greppstorlek på tennisracket är med linjaltestet. Allt du behöver för att uppnå detta är en linjal och din dominerande spelande hand. Först och främst, öppna din hand medan du har fingrarna helt utsträckta och nära varandra. Ta din linjal och rikta in den tills den är parallell med ditt tredje finger (ringfinger) med linjalens ena ände i linje med botten av handflatans andra (eller mellersta) veck.

Din storlek för tennisrackets grepp bestäms sedan av längden mellan ringfingret och det nedre sidokanten i sidorna. Längden ska falla någonstans mellan 4 tum och 4-5 / 8 tum, och du kan använda den för att hitta tennisracketar med samma exakta mått. När du tittar på tennisracket, glöm inte att använda pekfingertestet bara för att vara säker!

Varför är greppstorleken på ett tennisracket viktigt?

Utöver att ge dig komfort när du spelar tennis kan en lämplig greppstorlek hjälpa till att förhindra skador.

Ett för litet grepp kan tendera att vridas eller rotera i handen när du slår bollen, vilket kan leda till smärtsamma blåsor och onödig belastning på armen när du överkompenserar genom att hålla greppet för hårt. Med tiden kan detta bidra till skador som tennisarmbåge. Ett för litet grepp kan också ha en ökad tendens att glida från spelarens hand.

Å andra sidan kan ett grepp som är för stort vara utmanande att hålla och som ett resultat sätta onödig stress på din hand, handled och arm.

Dessutom kan ett stort grepp vara svårt att hantera när du behöver byta grepp snabbt eller när du servar eller slår ett overhead eftersom det begränsar rörelsen.

Nyckeln är att hitta en greppstorlek som känns bekväm, förhindrar onödig stress på din kropp och möjliggör rätt rörelseomfång.

Om du vill justera ditt rackets tjocklek och storlek kan du använda grepplindor. Vissa spelare använder flera grepplindor på sitt tennisracket vilket lägger till en hel del i storlek och tjocklek. Om du bara behöver en liten ökning i storleken på ditt tennisgrepp kan det räcka att bara använda en grepplinda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!