Vad är Padel? – Hur Spelar Man Padel?

Hur spelar man padel? Vad är det?

Padel, även känt som padeltennis har växt enormt i popularitet över de senaste åren, och ett stort antal padelbanor har byggts i hela sverige.

Antalet padelspelare växer rejält varje år, och med det sagt kanske du har blivit nyfiken på padel. Men vad är det och hur spelar man det?

Padel är en racketsport som på många sätt är lik tennis, men samtidigt har ett antal viktiga skillnader. Padel spelar med ett racket och padelboll i en speciell padelbana som är omgiven av glas och nät. Padel spelas normalt som en dubbelmatch i tennis med två spelare på varje sida, även om det går att spela padel singel (dock är det inte att rekommendera, läs mer i denna artikel).

De som spelar padel menar att det är en så rolig sport eftersom att det är lätt att lära sig, har bra tempo, och ger bra motion. Padel är faktiskt lättare att lära sig än squash och tennis.

I denna artikel djupdyker vi i vad som är den snabbast växande racketsporten i världen.

Komplett guide till padel

Padel anses vara väldigt kul. Eftersom att man spelar två mot två anses det vara en väldigt bra lagsport om man vill hitta på en rolig aktivitet med vänner. Padel erbjuder en rolig kombination av konkurrens, motion, social aktivitet, och spänning.

Den goda nyheten är att det är lätt att lära sig grunderna till att spela padel, men det svåraste anses vara att lära sig hur man använder glasväggarna för att på ett smart och effektivt sätt få över bollen till motståndarna. För att lära sig använda glasväggarna på ett effektivt och klokt sätt krävs det träning, men faktum är att de allra flesta kan lära sig att spela.

Padelutrustning

För att spela padel behövs inte så mycket padel. Allt du behöver är egentligen ett padelracket och padelbollar. Det kan dock även vara bra att ha ett par padelskor för att få maximalt med grepp och stabilitet. Sedan behöver du givetvis också en padelplan, men med antalet paddelbanor som har byggts runtom i hela Sverige på ett stort antal platser bör det inte vara några större problem.

Vad är padel?

Padel anses vara en kombination av tennis och squash. Detta beror på att padel ser på många sätt ut som tennis, men till skillnad från tennis får man (och kan man) studsa bollen på väggarna. Detta kan man dock även göra på squash.

En padelbana är 30% mindre än en tennisbana vilket gör att tempot tenderar att bli betydligt högre än i tennis.

Kom ihåg att du inte kan spela padel på en tennisbana. Detta på grund av att en tennisplan inte är likadan som en padelplan på många sätt. Inte minst för att den är större men också för att den saknar väggar. Padel spelas helt inom fyra väggar som spelare kan använda till sin fördel, men också för att hålla bollen inne på planen.

Padelracket

Padelracket är likt tennis och squash racket i form, men den stora skillnaden är dock att padelracket intehar några strängar. Istället har padelracket ett “blad” med hål i som är gjort antingen av EVA gummi eller skumgummi. Dessutom är hantaget kortare på ett padelracket. Det kortare handtaget gör att det blir lättare att kontrollera bollen, men också för att planen är kortare och att du inte ska slå i väggen eller din motståndare.

Vi har en komplett guide om padelracket här men vad du behöver veta är att padelracket är tillgängliga i tre övergipande former: droppformade, runda, eller diamantformade. Utöver det finns de i en oändlig massa designer, handtag, tjocklekar, och vikter. Ramen är normalt gjord av kolfiber eller glasfiber. I artikeln kan du lära dig mer, men det är viktigt att komma ihåg att olika racket har olika syften. Vissa racket är gjorda för proffs och erfarna spelare, medans andra är mer lämpliga för nybörjare. Det är därför viktigt att göra din research innan du köper ditt padelracket.

Att spela padel

Nyckeln till padel handlar mer om att att vara lätt i handleden än att fokusera på att slå hårt såsom man gör i tennis. Eftersom att handtaget är kortare på ett padelracket gör det att du spelar närmare din kropp, och detta ger dig mer kontroll över bollen och hur du träffar den.

Med andra ord, för att spela bra i padel handlar det inte om att slå hårt, utan mer om teknik.

Serva i padel

När man servar i padel gör man det underifrån och inte överifrån som man gör i tennis. Du måste dessutom slå bollen när den är under midjan. När du gör detta måste du därför studsa bollen en gång i marken. Detta gör att det är lättare att serva i padel.

Serven i padel görs diagonalt till motståndarens bana, precis som i tennis, och bollen måste landa i motståndarsidans diagonala ruta.

Padelbollen

Vid första anblick ser padelbollar precis ut som tennisbollar. Men de är inte identiska. Den största skillnaden är att trycket inuti bollen är mindre än en tennisboll. Detta gör att de inte studsar lika mycket som tennisbollar, och detta är lämpligt då man får skjuta i väggen men också att planen är mindre.

Eftersom att en padelboll inte studsar lika mycket som i en tennisboll är det lättare att kontrollera den.

Hur man räknar poäng i padel

Hur räknar man poäng i tennis då? Svaret på den frågan är att man räknar poäng i padel precis som man gör i en dubbelmatch tennis. Det betyder att man räknar 15, 30, 40, 40, och sedan “match point”.

Om serven görs fel får man en till chans. Man har alltså två servar. Blir poängen 40-40 kallas det deuce och då spelar man ytterligare en poäng tills ett lag vinner med två poäng i rad. Det första laget som vinner 6 matcher vinner spelet, men slutresultatet är lika, alltså 6-6 spelar man ett “tie break”. Ett tie break spelas tills en sida uppnår 7 poäng, och man måste vinna med minst två poäng

Spela padel dubbelt

Vanligtvis spelar man padel dubbelt, alltså 2 mot 2, som nämnt tidigare. För att lyckas med detta krävs det bra team work och god kommunikation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!