Så Servar du i Padel [Steg-För-Steg]

Padel har ett antal likheter med tennis. Men samtidigt finns det också många likheter mellan traditionell tennis och padel.

En av dessa skillnader är hur man servar.

I padel är reglerna kring hur man servar ganska olika, men om du ska spela padel är det viktigt att veta reglerna. I denna artikel ska vi därför gå igenom reglerna kring hur man servar i padel.

Hur man servar i padel

I padel servar man diagonalt, precis som i tennis. När du servar har du också två servförsök, precis som i tennis.

Personen som servar måste bara bakom servicelinjen som är den bakre linjen som finns markerad på planen. Motståndaren får stå var den vill, men eftersom att servaren måste serva diagonalt står moståndaren normalt diagonalt mittemot den som servar.

När man servar studsar man först bollen i marken och när man träffar bollen måste man träffa den under midjan. Med andra ord, när man servar i padel måste man serva underiffrån. Detta är annorlunda från tennis där man servar uppifrån.

Bollen måste landa i motsatta diagonal ruta och om bollen träffar utanför måste man serva igen. Om bollen träffar nätet är den ogiltig, och likaså om den rör nätet innan den andra studsen är den också ogiltig.

Padelserv steg-för-steg

1.Placera båda fötterna bakom servicelinjen. Den första serven görs från höger sida. De kommande servarna görs från varannan sida.

2.Bollen ska studsa i marken bakom servicelinjen en gång. Servaren får inte nudda servicelinjen med fötterna eller komma in i området innanför. Inte heller i den andra rutan då serven måste ske diagonalt.

3.När bollen slås efter studsen måste servaren slå den under midjenivån när man träffar bollen. När man gör detta måste man också ha minst en fot i marken. Dessutom får servaren inte springa eller hoppa, utan man får bara göra små rörelser som inte påverkar den ursprungliga hållningen eller förändrar positionen.

4.Bollen ska servas diagonalt och landa i motsatta diagonala ruta. Den måste landa i rutan eller träffa linjerna.

5.Om du missar bollen när du ska slå räknas detta som ett slag. Om du servar från fel sida skall detta korrigeras när det upptäcks. Däremot räknas poängen som har vunnits.

Fel när man servar i padel

Nedan går vi igenom servicefel när man servar i padel:

 • När man missar bollen när man ska slå
 • Om bollen träffar motståndaren när man servar
 • Om bollen studsar eller rör nätet
 • Om bollen nuddar en av väggarna men ändå går över till motståndarsidaren i rätt ruta. Man får alltså inte studsa bollen i väggen är man servar.
 • Om bollen studsar utanför den diagonala rutan på motståndarsidan
 • Om bollen studsar fel och det inte är möjligt att slå den och serven tar mer än 25 sekunder.

Detaljer om hur man servar i padel

 • Spelaren som ska serva får bestämma vem av de två spelarna i ett lag som ska serva först.
 • När ett lag har servat är det motståndarlagets tur att serva. Denna växling sker under hela spelet. Man kan inte ändra ordningen föräns ett nytt set börjar.
 • Motståndaren måste vänta till bollen studsar i rutan innan de kan slå den. Alltså får man inte slå serven på volley
 • Om bollen studsar två gånger även om den har studsat på väggen är det en poäng till det lag som servade.
 • Om serven träffar en kant, hörn, eller stängslet och studsar som den ska är serven godkänd förutsatt att den fortsätter i mottagarens riktning.
 • Motståndarna som ska ta emot serven får bestämma vem som ska vara först att ta emot serven. När en person har tagit emot en serv är det samma person som ska fortsätta att ta emot serven i varje spel till slutet av setet. Spelarna ska växla vem som ska ta emot serven i varje nytt set.
 • Om den första serven inte är giltig får man en ny chans. Den andra serven skall göras från samma sida och ruta.
 • Man får inte serva förrän motståndaren som ska ta emot serven är redo. Den mottagande spelaren kan sluta spela om den inte är redo.
 • Om någon i motståndarlaget rör vid bollen med racketen eller träffas av bollen innan den studsar vinner servaren poängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!