Padel Poäng – Hur Får Man Poäng i Padeltennis?

Innan du börjar spela padel, även känt som padeltennis är det viktigt att förstå reglerna i padel. En viktig del av detta är hur man räknar poäng och hur man får poäng i padel. Det är just detta vi ska gå igenom i denna artikel.

Hur man räknar poäng i padel

Varje padelmatch består av två till tre sets. För att vinna ett set måste du vinna minst sex matcher.

När man börjar räkna gör man det från noll och går upp till 40. Detta innebär givetvis inte att man spelar 40 rundor, utan detta är bara fyra poäng.

Första poängen är värd 15. Den andra poängen går till 30, den tredje poängen går till 40, och sedan är det “match point” för att avgöra vem som vinner det spelet. Om det står 40 lika och varje par har vunnit tre poäng var kallas det “deuce”, vilket innebär att det är oavgjort. Nästa poäng avgör då och det laget som vann den senaste rundan har “fördel”. Om samma lag vinner har de vunnit. Om laget däremot förlorar denna boll återgår det till “deuce” igen, och man får spela igen tills man har ett lag som vunnit två poäng i rad.

Padel använder samma poängsystem som tennis

Om du har spelat tennis tidigare vet du vid det här laget att padel använder samma poängsystem. Detta gör det lätt att förstå poängsystemet om du har tidigare erfarenhet av tennis.

För att vinna hela spelet på 6 matcher måste ha en fördel på 2 spel. Om det är oavgjord vid 5 matcher måste spelarna spela ytterligare två matcher, för att vinna med två matcher.

Vem servar först?

För att avgöra vem som ska serva först avänder domaren ett mynt. Man singlar sedan slant, och den som vinner får bestämma antingen att de ska serva först, att de inte vill serva först, vilken sida man ska börja spela på (och motståndaren ska välja vem som servar först), eller att de väljer att motståndaaren ska bestämma.

Den som börjar serva gör detta till spelet är över. Sedan är det motståndarnas tur att serva. Den första serveringen är alltid från höger sida.

Vem räknar poäng?

I tävlingsmatcher i padel är det domarens ansvar att hålla koll på poängen. Men i de flesta fall kommer inte en domare att användas, och i dessa fall är det spelarna själva som normalt håller koll på poängen. Reglerna är dock att den som servar är ansvrig för att hålla poäng och ropa ut ställningen innan varje serv. När man ropar ut poängen gör man det genom att först säga sin egen poäng och sedan motståndaren. Om det är en avgöringsmatch kan man säga “fördel” eller “fördelsserv”.

I varje nytt spel säger den som servar poängen i de olika seten, till exempel “2-3”. Anledningen till att man ropar ut poängen innan man servar är för att hålla alla uppdaterade och undvika missförstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!