11 Saker du Måste Veta om Padel

Är du ett fan av racketsporter? Har du provat padel, även känt som padeltennis?

Padel är världens snabbast växande sport, och av flera bra anledningar. Det är en rolig umgängessport som passar alla åldrar och som har en låg instegströskel för att komma igång. I princip vem som helst utan någon tidigare erfarenhet av racketsporter kan snabbt komma in i spelet och spela ett hyfsat spel.

I denna artikel delar vi 10 saker du måste veta om padel, vare sig du är nybörjare eller en erfaren spelare.

1.Sporten spelas endast i dubbel

Som vi vet har alla racketsporter både singel- och dubbelformat. Eftersom Padel kombinerar aspekterna av tennis, Badminton och Squash spelas endast dubbelversionen officiellt. Padel är en sport som ska spelas dubbel, men som vi har gått igenom i denna artikel är det teoretiskt möjligt att spela singel också.

2.Den första Padel klubben startades 1974

Den första padelklubben grundades 1974 i Mexiko av Enrique Corcuera. Senare flyttade sporten till Spanien där den blev känd och växte enormt i popularitet. Spanien har varit professionell värd för World Padel Tour sedan 2005. Padel spelas nu i stor utsträckning i USA, Europa och har nu tagit sin plats i många länder runtom i världen, inte minst i Sverige.

3. Padelreglerna liknar tennis – men du servar underifrån

Padelreglerna liknar tennis – men du servar underifrån.

I padel är poängsättning samma som tennis – men det finns många skillnader mellan sporterna. En padelplan har väggar, så skott kan spelas mot dem som i squash.

Dessutom, till skillnad från tennis, när en boll servas måste den studsa en gång på golvet och sedan träffa underifrån eller i midjehöjd. När man servar har spelarna två försök att slå in bollen en motståndares serveruta.

Precis som tennis vinns ett spel när ett lag vinner sex matcher med en ledning på minst 2 – om inte uppsättningen bestäms av en tie-break. Matcher är bäst av tre uppsättningar.

4. Det är den näst mest populära sporten i Spanien

Inte bara är padel väldigt populär i Argentina, men det spelas oftast i Spanien. Det europeiska landet har mer än 20 000 padelbanor, med uppskattningsvis fyra miljoner aktiva spelare. Efter fotboll är det landets näst mest populära sport.

6. Padel är inte en olympisk sport ännu

Även om padel inte är en olympisk sport har det varit många krav på att den ska bli en eftersom den fortsätter att växa över hela världen.

För närvarande spelas padel i 57 länder över hela världen – för att kvalificera sig som en olympisk sport måste sporten spelas i minst 75 länder.

7. Padel uppfanns i Mexiko på 1960-talet

Även om en liknande sport spelades på brittiska kryssningsfartyg och i Washington och New York på 1910-talet – ett spel vid namn plattformstennis – var det 1969 då padel, som det spelas idag, skapades.

Den mexikanska affärsmannen Enrique Corcuera inrättade den allra första padelbanan vid sitt fritidshus i Acapulco – och resten är historia.

8. Cirka 10 miljoner människor deltar aktivt i idrotten

Padel är en av världens snabbast växande sport. Med över 10 miljoner människor som utövar sporten och tränar regelbundet växer sporten snabbt och populariteten ökar för varje år.

9. Poängsättningen är exakt densamma som i Tennis

Reglerna för poängsättning i Padel är som tennis. Ett lag måste vinna 6 matcher för att vinna setet. Oavsett vilket lag som vinner 2 set av 3 vinner matchen. Om båda lagen är ojämna 6-6 spelas en tie-break för att avgöra vinnaren av setet.

10. Padelracket har inga strängar

Till skillnad från andra racketar har Padelracket inga strängar. Rackethuvudet är perfekt solitt med perforeringar. Det är mindre och lättare jämfört med en tennisracket.

11.Banan är en bur

Precis som en squashbana är banan i Padel perfekt bur. Banan har inga dörrar, men öppningar Du kan komma åt domstolen från varje sida av nätet.

Bonus


Padelbollar är mindre än tennisbollar

Vid första anblick är padel och tennisbollar nästan identiska – men det är en stor skillnad. Padelbollar har mindre tryck så studsen är inte lika hög som tennisbollar, och de är dessutom något mindre.

Serve görs underhand

Till skillnad från Tennis som dör man använder en overhead serve använder man i padel en underhandsserve. De andra reglerna för servar är ganska lika tennis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!