Hur Spelar man Padel? Padel för Nybörjare Komplett Guide

Padel är en racketsport som spelas med ett padelracket och padelboll på en specialdesignad bana omgiven av en kombination av glas och nät. Det spelas på samma sätt som en tennis-dubbelmatch med två spelare på vardera sida av nätet.

Padel är lättare att lära sig än både squash och tennis trots att den har inslag av båda. De senaste åren har padel fullkomligt exploderat i popularitet, och det har nu blivit världens snabbast växande sport. Och det finns givetvis goda anledningar till detta.

Denna artikel är ämnad som en introduktion till padel för nybörjare och individer som vill lära sig mer om padel och hur man spelar det.

Läs vidare för att ta reda på mer om hur du spelar padel om du är intresserad av att börja sporten.  I Argentina och Spanien är Padel den näst största idrotten efter deltagande.

Att spela padel är kul. Det är en utmärkt träningsform men inte minst ett utmärkt sätt att umgås med vänner. Vi går in i detalj om varför padel är så populärt här. Samtidigt krävs det mer skicklighet än att bara slå bollen tillbaka över nätet, vilket är fallet med att spela tennis. Dock anses padel vara enklare än tennis eftersom att det inte är lika tekniskt avancerat och inte heller kräver att du löper efter bollen lika mycket då banan är mindre och omgiven av väggar.

En av de svåraste färdigheterna att bemästra, särskilt om du kommer från en tennisspelande bakgrund, är att utveckla instinkt för att använda väggarna som ett sätt att initiera ditt skott. Din naturliga instinkt är att springa efter en boll. När det gäller padel är nyckeln att vänta på att bollen studsar av glaset och kommer tillbaka till dig.

Glasväggarna är antingen din vän eller din fiende och det tar många timmars övning för at lära sig att använda väggarna till sin fördel.

Skicklighet och utrustning

Även om padel spelas och görs på ett liknande sätt som tennis finns det i verkligheten många skillnader mellan padel och tennis.

I lösa termer är padel en tennis / squash-hybrid. Om du vill delta i spelet med padel måste du lära dig skillnaderna snabbt och se till att du blir ordentligt utrustad och skaffar dig nödvändiga färdigheter för att behärska spelet.

Padelplanen

Du kan inte spela padel på en tennisbana. Du måste hitta en padelplan speciellt utformad för att spela spelet. Planen är en tredjedel så stor som en tennisbana och är inhägnad med metallnät och glasväggar som du kan spela av när du behöver. Padel spelas helt inom fyra väggar som spelare använder till sin strategiska fördel.

Glasväggarna låter dig spela bollen från glasväggarna på samma sätt som vad du skulle göra i en squash som spelades mot väggarna. Ändå är det inte samma sak som att spela squash. Det är ett helt annat bollspel.

Padel spelas på en sluten bana som är drygt en tredjedel av storleken på en tennisbana och har en spelyta på 20m x 10m. Som en tennisbana är den uppdelad i mitten av ett nät men till skillnad från tennis är banan omgiven av väggar, som kan användas av spelare under spelet Padel.

Planens yta kan vara gjord av en mängd olika material, inklusive cement, syntetiska material eller konstgräs. FIP föreskriver också att spelytan på en Padelbana ska vara färgad i terrakotta, blå eller grön.

Padelracket

Padel spelas med en padelracket. Den skiljer sig från en tennisracket genom att den är solid utan strängar och har ett mycket kortare handtag.

Det korta handtaget tjänar två syften: för det första att bättre kontrollera bollen och för det andra att förhindra att du svingar för aggressivt och träffar glasväggarna.

Padelracket finns i olika huvudformer, grepplängder, tjocklek och vikt. Ramarna är vanligtvis tillverkade av glasfiber eller kolfiber. Den racket du väljer bestäms av om du är en defensiv eller en anfallande spelare. Du kan läsa i detalj hur du väljer padelracket här.

Men som nybörjare behöver du inte oroa dig för att välja det bästa eller dyraste racketen för tillfället. Padelklubbar har ofta några reservracketar tillgängliga för nybörjare att låna eller hyra. Bara börja spela först och utveckla din utrustning allt eftersom.

Padel spel

Att spela ett padel-skott handlar mer om att använda en effektiv handled än att använda den djupa och kraftfulla svingen hos ett tennisskott. Rackets korta handtag innebär att du spelar närmare din kropp, vilket ger dig mer kontroll över bollen.

Om du kommer från en tennis- eller squashbakgrund måste du få en känsla för att spela bollen närmare kroppen. Den goda nyheten är att detta känsla kommer väldigt snabbt.

Börja med att hitta ditt grepp om hur racketen hanteras och vänja dig vid att spela bollen från glasväggen. Alla spelare har tillåtelse att spela en boll från någon av väggarna på sin egen sida av banan förutom nätet, som är utanför gränserna.

Greppet

För att kunna kontrollera skottet måste du lära dig racketets rätt grepp. I spelet med padel finns det två olika nyckelgrepp som du borde behärska. I denna artikel går vi igenom hur du ska hålla padelrack i detalj.

För det första finns det kontinentala greppet, som används av både nybörjare och professionella spelare. För det andra finns det “Eastern grip” på forehand, vilket innebär en speciell skicklighet och kräver mycket mer övning.

Serven

Till skillnad från tennis, där serven görs överhand (dvs. kasta bollen upp högt och sedan smasha den ner i serverutan) görs serven i padel med ett underhandsslag, vilket innebär att du måste studsa bollen en gång och sedan slå den under midjan .

På så sätt är det lättare att slå serven i padel, vilket är ett av de svåraste slagen i tennis. Som ett resultat blir det då även lättare att returnera bollen och snabbare att starta ett spel. Både första och andra serven spelas med ett underhandsslag.

Varje spel i en padel-match börjar med en underhandsseeve från höger serveruta till motståndarens bana diagonalt över liknande tennis. Serven måste landa i motståndarens serveruta.

Till skillnad från tennis siktar du inte på en serve. Istället försöker du hitta trånga hörn och tekniska skruvar. Om bollen studsar i serverutan och träffar sidoväggen eller bakväggen är det en giltig serve och måste spelas av motspelaren om han eller hon kan. Om bollen hamnar i serverutan och träffar stängseln anses den vara ett servefel.

Bollen

Padelbollar kan se ut som tennisbollar men det finns en skillnad. Vi har gått igenom skillnaden mellan tennisbollar och padelbollar i detalj här. För det första är trycket i en padelboll lägre än en tennisboll. Ju högre tryck i bollen, desto snabbare går den och ju högre studsar den.

Detta fungerar bra för att spela tennis, men inte för padel. Mindre tryck gör bollarna mindre studsiga. Detta är viktigt eftersom padelbanan är kortare och smalare än en tennisbana

För det andra, med bollen som är mindre studsande, blir det lättare att kontrollera studsen från glasväggarna och spela skottet. Att lära sig spela bollen framgångsrikt från glasväggen är en del av hemligheten med att spela bra i padel.

Poängen

Som nämnts tidigare spelas en padel-match på samma sätt som en dubbel-tennismatch. Det blir poäng 15-30-40-och sedan, GAME. När bollen har servats förblir den i spel tills poängen är avgjort.

Om det finns ett fel på den första serven spelas en andra serve. Om den andra serven också är ett fel, kallas ett “dubbelt fel” och det lag som servar förlorar poängen. Om bollen nuddar nätet på en annars giltig serve kallas det let, och samma serve upprepas.

Om spelet når 40 – 40 kallas det deuce, sedan spelas ytterligare poäng tills ett lag lyckas vinna två poäng i rad.

Det första laget som vinner 6 matcher vinner uppsättningen. Om slutresultatet är lika (dvs. 6-6), går uppsättningen in i vad som kallas “tie break”. Ett tie break spelas tills en sida uppnår 7 poäng, men måste vinnas med minst två poäng. Om poängen är 6 – 6 i tiebreak fortsätter spelet tills en sida har 2 poängs fördel. Matchen spelas bäst av tre uppsättningar.

Spelarna

Allt spel i sporten Padel är i dubbelt format. Med andra ord spelas padel som dubbel i tennis. För att spela dubbelspel, behöver du fyra spelare, två på varje sida av nätet.

Att spela dubbel med en partner är alltid kul, men det kräver en särskild kemi mellan paren för att göra det bra. Precis som i tennis är dubbelbanan uppdelad i fyra rutor, en fjärdedel för varje spelare.

Det betyder att en spelare täcker ena sidan av dubbelbanan medan den andra spelaren täcker nätet. Spelaren som servar stannar nära backlinjen. Deras partner täcker i sin tur nätet.

Beroende på spelet kan de anfallande spelarna behöva sätta ytterligare tryck av båda spelarna som täcker nätet och därmed lämna dem utsatta på baksidan. Det är här kemi och en viss förståelse mellan partners spelar in. När man ska attackera och när man ska backa och inte falla över varandra i processen.

Padel tips för nybörjare

 • Det finns många typer av racket. Det finns bra modeller för nybörjare med priser mellan 500kr och 900kr. De över 1000kr är lämpliga för spelare med en högre nivå.
 • Skorna behöver inte vara för dyra heller. Se till att de har en lämplig sula.
 • För att spela padeltennis är det inte absolut nödvändigt att göra det i par. Du kan även träna rörelser, slag med flera från höger till backhand. Träna dina slag själv så kan du lära dig tekniken mycket snabbare.
 • Hitta din partner och delta i turneringar. När du förbättrar din prestation lite kan du delta i turneringar och mäta dina färdigheter med andra spelare.
 • Som i alla sporter, ha tålamod. Padel är väldigt rolig och även på nybörjarnivåer kan du ha det roligt.
 • Lär känna ditt rack – om det är första gången du spelar med ett padelracket kommer det att kännas annorlunda från ett tennisrack som har strängar. Med det sagt är det viktigt att lära känna hur ett padelracket känns och spelas. Om du kommer från en annan racketsport kommer det till en början antagligen att kännas lite ovant.
 • En stor del av spelet är att spela bollen efter returen med väggen, så låt bollen träffa glaset. Som det mesta av spelet krävs bara lite övning för att vänja sig vid det. Men om du spenderar hela tiden på att spela volley och hindra bollen från att träffa glaset kommer det alltid att vara ett främmande koncept för dig.
 • Experimentera med olika hastigheter och tempon – spelet handlar inte bara om kraft. Padel har förmodligen mer strategi än de flesta racketsporter, så det är bra att träna att slå bollen med olika hastigheter till olika områden på banan. Du bör också se hur dina motståndare hanterar dessa så att du kan räkna ut vilka tekniker och spelsätt som kan vara mest effektiva.

Regler för Padel

 • Padel-matcher bör spelas på en reglerad Padel-bana som är 20m x 10m och är blå, grön eller terrakotta.
 • Padel-spel ska spelas mellan två par spelare som använder Padelracketar.
 • Innan en match kastas ett mynt. Vinnaren får välja om han eller hon vill serva först eller vilken sida av planen som laget börja på.
 • Varje match börjar med en serve som måste göras underifrån men precis som tennis måste bollen gå diagonalt in i motståndarens serveruta.
 • Båda lagen måste försöka få fler poäng än sina motståndare.
 • Oppositionen vinner en poäng när något av följande inträffar:
  Bollen studsar två gånger
  Bollen träffar dig eller en lagkamrat
  Bollen träffar stängseln eller annan fixtur innan den går över nätet eller går in i motståndarens plan (klassad som utanför gränserna).
  Matcher består av 3 sets och varje uppsättning består av sex matcher. Vinnarna av två av de tre seten förklaras som vinnare av Padel-matchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!