Hur Ska du Hålla ett Padelracket?

En av de vanligaste frågorna inom padel är hur man ska hålla ett padelracket. Det är även en fråga som många faktiskt missar att ställa vilket är ett stort misstag. Resultatet är att de håller sitt racket utan större eftertanke, och därmed ofta håller det på fel sätt vilket har en negativ effekt på deras prestation.

Så hur ska du hålla ett padelrack? Svaret på frågan är att det beror på, och i denna artikel ska vi därför titta närmare i detalj hur du ska hålla ett padelracket.

Hur håller man ett padelracket?

Det vanligaste sättet att hålla ett padelracket är det så kallade kontinentala greppet eller handskaksgsgreppet. Detta är även det enklaste att lära sig för nybörjare och förstagångsspelare. Det kontinentala greppet innebär att du håller racketen på ett sådant sätt att ett V bildas mellan tummen och pekfingret är i linje med kanten på padelracket.

Det finns två enkla sätt att få rätt handposition för kontinentalt grepp. När du väl har vant dig med att använda det kontinentala greppet finns det ett par variationer du kan använda. Låt oss titta närmare på dessa mer detaljerat.

Håll ditt padelracket som ett proffs

Det enklaste sättet för en padelspelare som är nybörjare är att hålla racket med ett kontinentalt grepp. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att lära sig det kontinentala greppet.

Alla de bästa professionella spelarna på både dam- och herrsidan av World Padel Tour använder det kontinentala greppet som sitt vanliga sätt att hålla en padelracket.

Du börjar med att skaka hand med den andra spelaren. När du har gjort din handskakning håller din partner sedan racketen i ansiktet så att greppet pekar rakt mot dig. Din partner måste se till att racketens yta är lodrätt.

Du “skakar hand” med din partner igen. Den här gången, istället för att ta handen, tar du tag i ditt padelrackets grepp.

Sedan finns det någonting som heter “The Eastern Forehand Tennis Grip” vilket används för top spin.

Det östliga tennisgreppet är vad Rafael Nadal använder för att uppnå topspin. Det är den vanligaste greppmetoden som används av professionella tennisspelare.

För att uppnå detta, placera padelracket platt på marken. Nå ner och ta tag i padelracket vid handtaget. Det ger dig automatiskt det östra greppet för forehand.

Kom ihåg att det östra greppet är främst för att spela toppspinsskott. Det betyder att du måste kunna svinga padelracket genom en båge för att få det rätt. Om du är tillbaka mot bakväggen har du inte plats för den bakåtsving du behöver. På samma sätt kommer det östra forehandsgreppet inte att fungera nära nätet för en volley eftersom du inte har tid att svänga padelracket genom en båge. I praktiken innebär det att du i princip håller racket upp och ned.

När det gäller att spela bollen från bakväggen kan squashfingergreppet vara det mest effektiva. Detta är särskilt fallet när du spelar på backhand.

Squashfingergreppet skiljer sig från både det kontinentala greppet och det östliga tennishandtaget genom att det varken är ett platt, tätt eller ett fullt handgrepp på racketen.

Det kräver att racketen hålls effektivt och kontrolleras av tummen och pekfingret, medan de återstående tre fingrarna bara stöder racketgreppet.

Att hålla racketen korrekt ska skapa en V-form mellan tummen och pekfingret.

När du håller på racketens grepp ska V-bottenpunkten vara inriktad med insidan av racketens hals så att din hand sitter något över toppen av greppet.

Denna position av racketen skapar en 45 graders öppen yta mot padelracket på forehandsidan jämfört med det kontinentala greppet. Omvänt kommer du att ha ett 45 graders stängt ansikte på baksidan.

När du tar tag i racketen ska pekfingret sitta lite borta från dina tre stödfingrar, nästan som om du ska dra i en avtryckare på din pistol. Detta ökar din rackethuvudkontroll. Du kan även haka pekfingret över racketens grepp. Detta gör att du kan hålla racketen lätt i fingrarna men förhindrar att racketen glider ur min hand.

När du tvingas mot bakväggen börjar du slå med racketens huvud ovanför ditt huvud. Sedan börjar du med din armbåge in i slaget och drar racketen lodrätt nedåt och parallellt med bakväggen. Sedan drar du din armbåge igenom bollen och låter rackethuvudet ansluta sig till bollen när den rör sig bort från bakväggen.

Om du gör detta med ett kontinentalt grepp på backhanden kommer rackethuvudet att vara nästan horisontellt när du skär igenom bollen. Det betyder att du knappast kan skapa någon hastighet framåt på bollen.

Den 45 graders slutna huvudvinkeln på racket med fingergreppet gör att du har mer rackethuvud som ansluter bakom bollen. Det gör att du fortfarande kan rensa nätet från en mycket trång position mot bakväggen.

Även om det finns massa andra finurliga greppmetoder är det bäst att hålla sig till grunderna och det som fungerar. Speciellt om du just börjar med padel, lär dig bara det grundläggande kontinentala greppet. Om det är tillräckligt bra för de bästa professionella spelarna i världen att använda är det givetvis bra nog för dig. Du vill inte göra det svårare än nödvändigt för dig att komma igång.

Känn dig bekväm med ditt grepp

Glöm inte att du ska känna dig bekväm med din handled, hand, fingrar och till och med din arm och axel när du greppar ditt rack. En tvingad hållning kan leda till påfrestningar eller skador. Även i början rekommenderar vi att du inte försöker ändra greppet.

Även om det är tråkigt att spendera ett par lektioner bara på att öva på greppet är sanningen att om du inte vet hur du ska greppa racketen från början kommer det att bli svårare att gå vidare och utvecklas som padelspelare. Att börja med en felaktig teknik begränsar vår förmåga att fortsätta lära.

Fördelar med det kontinentala greppet

För att hålla padelracket korrekt rekommenderas att använda ett enda sätt som är användbart för de flesta skotten, eftersom avstånden i padel är mycket små och bollen kommer snabbt finns det ingen tid att ändra greppet, rotera racketen under spelet är en dålig ide för att utveckla ett bra spel. Det kontinentala greppet är därför oftast bäst och erbjuder flera fördelar:

Hjälper till att förebygga skador

Kontinentalgreppet är ett naturligt grepp som gör att du kan göra både forehandslag, backhand, volleys och smashar med en positiv konsekvens för vår armbågs hälsa. Kontinentalt grepp är ett mycket övertygande sätt att spela utan att behöva byta grepp.

Hjälper till att undvika misstag och fel

Tack vare att du inte behöver byta grepp bör du inte slösa tid på att flytta racketen och kanske ta fel väg för nästa skott.

Dessutom tillåter det dig att reagera snabbt i volley, vilket är en stor fördel i volley mot volleykonfrontationer.

Hjälper skott under midjan

Detta grepp gör det lättare att slå under midjan. Kontinentalgreppet är det enklaste sättet att slå skottet nära marken, det hjälper till att göra en korrekt vinkel för att ”lyfta” bollen över nätet.

Detta är uppenbarligen en stor fördel eftersom rivalerna alltid kommer att försöka tvinga oss att spela låga bollar.

Hjälper med backspin skott

Det är ett grepp som gör att du enkelt kan utföra platta slag, men det hjälper också mycket att utföra backspin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!