Hur Tjockt Grepp Ska man ha på Padelracket? Greppstorlek Guide

Övergreppet på ett padelracket är en viktig del av ett padelracket för komfort, grepp, och maximal prestanda.

Men vad bör du tänka på när det kommer till ett padelrackets övergrepp och hur tjockt grepp ska man ha på ett padelracket?

Precis som i tennis kommer ett korrekt monterat grepp att förbättra din kontroll över racket och förbättra din prestanda. Ett för litet grepp gör att racketen kan vridas och röra sig i handen och så småningom kan leda till tennisarmbåge. Ett grepp som är för stort minskar möjligheten att låsa handen, och långvarig användning kan också orsaka tennisarmbåge. Det är emellertid lättare att skapa ett för litet grepp än att modifiera ett för stort grepp. Så om du inte är helt säker, satsa på en mindre storlek.

Hur du väljer rätt grepp för ditt padelracket

Greppstorlek avser greppets omkrets. De flesta vuxna padelracket kommer endast med ett standardgrepp från fabrik, känd som fabrikslinda, och faktum är att detta ofta är alldeles för litet för många spelare, speciellt  kvinnor och män med större händer. Den goda nyheten är att du kan använda övergrepp för att uppnå perfekt grepp och greppstorlek. Även om det går att spela med fabrikslindan väljer de allra flesta att ta bort den helt eller att linda nya grepplindor ovanpå den.

En metod för att bestämma din greppstorlek är att mäta din hand med en linjal. För att göra detta, placera änden på en linjal längst ned i horisontellt veck i handflatan på din öppna rackethand. Mät från denna punkt till spetsen på ditt ringfinger. Detta är din idealiska greppstorlek. Om du är mellan storlekar, välj den mindre storleken.

En annan populär metod är att ta tag i ett padelracket med känd greppstorlek och observera klyftan (mängden utrymme) mellan den största delen av handflatan och fingertopparna. Det är önskvärt att ha en lucka som du bara kan ansluta pekfingret från andra handen till. Om det finns mycket extra utrymme är greppet för stort. Om du inte kan placera ett finger i springan är greppet alldeles för litet. Du kan utgå ifrån detta för att uppskatta rätt greppstorlek.

Nu när du vet din rätta storlek, hur ska du göra för att få till den på ditt padelrack?

Det finns ett par alternativ för att öka greppstorleken:

För ett väldigt billigt pris kan du köpa lindor med övergrepp för att linda ovanpå det befintliga greppet.  Detta är det vanligaste och lämpligaste sättet för att uppnå perfekt tjocklek på ditt padelracket.

Övergreppslindor behöver ofta bytas ut eftersom de är tänkta att vara ett tillfälligt grepphjälpmedel och slits ut efter tid allt eftersom du spelar med dem.

Det finns även möjlighet att professionellt anpassa din greppstorlek. Detta är ett populärt alternativ som innebär att man bygger upp bashandtaget och lindar in greppet så att det ser ut som att det är helt fabriksfärskt.

Detta säkerställer att du kan ta bort och göra om greppet med en ny grepplinda när som helst på utan att påverka den nya storleken på handtaget.

Allt handlar egentligen om att hitta den perfekta storleken för maximal komfort och grepp. Till viss del är det en frågan om preferens, men det är samtidigt viktigt att inte har ett för stort eller för litet grepp då det påverkar komfort och grepp, och i värsta fall även din prestanda. För att justera är det alltid lättast att helt enkelt använda övergrepp och linda ovanpå greppet.

Att tänka på för att hitta den bästa greppstorleken för dig

Det bästa sättet att hitta den bästa greppstorleken för ditt padelrack är att helt enkelt testa. De flesta spelarna har åtminstone en grepplinda, och med det sagt är det bra att börja med standardhandtaget. Känns det för litet? Linda då på en grepplinda. Känns storleken fortfarande för liten? Lägg till en grepplinda till. Och så vidare..

Ha även i åtanke att olika grepplindor har olika tjocklekar. Om det verkar soma att du är emellan storlekar för att hitta din perfekta tjocklek, kika in en ultratunn grepplinda som inte tar upp så mycket plats. Detta bör hjälpa dig att hitta en ideala storleken för just dig. Det är viktigt att hitta en balans eftersom att ett för  tjockt grepp minskar risken för tennisarmbåge, samtidigt som handleden blir mindre rörlig, vilket kan påverka din prestanda.

Faror med ett för smalt eller tjockt padelrack

Det finns flera faror med att spela med ett för tjockt eller för smalt padelrack. Det är därför det är så viktigt att ha ett handtag som passar perfekt.

Om ditt grepp är för smalt är problemet att du generellt måste klämma handtaget för hårt vilket kan leda till kramp i handen och överarmen. Om ditt grepp däremot är för tjockt blir problemet att racket riskerar att glida ur dina händer.

Med allt detta i åtanke är det uppenbart att fel greppstorlek helt klart kommer att påverka din prestanda på planen.

Hur ofta bör du byta linda?

Det beror på hur ofta du spelar och hur mycket du svettas om händerna. Om du har flera grepplindor behöver du också bara byta det yttersta eftersom att det är detta som utsätts för slitage. För maximal komfort och prestanda bör du byta grepplinda efter cirka 1-10 matcher.

De allra mest kräsna kommer byta grepplinda efter varje match, men detta kan såklart bli dyrt över tid.

Bästa grepplindorna

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!