Hur man Lindar Tennisrack [Linda Grepplinda Tennis]

Ett tennis overgrip, övergrepp, eller grepplinda, är en vadderat tejp som ofta är klibbig och lindas runt tennisrackets grepp.

De flesta tennisracket levereras med ett förlindat grepp men en grepplinda lindas över originalgreppet och är utformat för att bytas ut ofta. De flesta tennisspelare väljer att använda grepplindor för att få ett bättre “repp på tennisracket och ge mer komfort och stötdämpning.

Greppet på ett tennisracket är en viktig funktion som gör att du kan förstå och kontrollera racketen. När basgreppet (greppet som ursprungligen kommer på handtaget) på ditt racket slits ut kommer du att förlora kontroll och komfort. Att byta ut ett bashandtag är svårt och dyrt och detta är en av anledningarna till att folk väljer att använda en grepplinda istället.

När de appliceras ger grepplindor en skön känsla av ett helt nytt rackethandtag, men framförallt erbjuder flera komfort och prestationsfördelar.  När de är utslitna kan de enkelt tas bort och ersättas med en ny grepplinda.

Hur man lindrar tennisrack med grepplinda

Börja med ta bort gammal tejp på racket Det är enkelt att ta bort gammal grepplindstej. Ta bara bort tejpen längst upp på handtaget som håller fast greppkanten. Linda sedan tills den gamla grepplindan har tagits bort helt.

Om du inte redan har en grepplinda på ditt racket, hoppa över det här steget.

Ditt rackethandtag kan redan ha ett övergrepp över bashandtaget. Om du vill att diametern på ditt racketgrepp ska vara densamma bör du ta bort den gamla grepplindan innan du applicerar den nya lindan. Om du vill har ett tjockare grepp kan du linda grepplindan ovanpå.

Leta reda på den tejpbit som håller fast ditt gamla övergrepp på racketen. Tejpen finns längst upp i greppet nära rackets V-formade segment.

Ta bort det här tejpstycket och koppla bort det gamla överdraget från toppen av handtaget.

Ta bort det gamla överdraget från racketen och kassera det.

Steg 2: Hur man jämför grepplindor

Grepplindor kan delas in i tre kategorier: komfort, klibbighet och fuktabsorption.

Komfort – Hur bekvämt känns grepplindan under spelet? Känns din hand avslappnad och ordentligt dämpad?
Klibbighet – Känns grepplindan säker och lätt att hantera? Kan du greppa racketen med minimal ansträngning? Kommer racketen att glida ur din hand under spelet?
Fuktabsorption – När dina händer blir svettiga, blir övergreppet halt och tappar klibbighet? Kan övergripet snabbt absorbera fukt?

Tänk på alla dessa tre egenskaper när du letar efter en tennislinda att köpa.

3: Välj det bästa övergreppet för dig

När du letar efter en grepplinda och jämför attribut bör du överväga frekvensen och skicklighetsnivån för ditt tennisspel. Det finns en stor mängd olika övergrepp, så därför vill du hitta det som passar just dina behov.

Grepplindor för motionstränare

För tennisspelare som spelar någon gång i veckan rekommenderar jag en grepplinda med hög komfort och hög klibbighet. Dessa egenskaper ger ditt racket enastående känsla och kontroll.

För tävlande spelare

För tennisspelare som spelar flera gånger i veckan är en grepplinda med fuktabsorptionsförmåga nästan nödvändigt. Under intensiva matcher och varma spelförhållanden kommer en grepplinda med dålig fuktabsorption att göra att dina händer glider, oavsett klibbighet eller komfort.

Snabbguide linda tennisracket

Rulla ut nytt övergrepp och ta bort plast

Rulla ut det nya överdraget och ta bort plasten. Beroende på vilken typ av grepplinda du köper kan det säkras med en tejpbit. Detta tejp kan användas senare för att fästa överdraget på racketen.

Hitta limmet i ena änden av överhandtaget

Vissa typer av grepplindor kommer med en självhäftande remsa i ena änden. Om ditt övergrepp inte har det kan du hoppa över det här steget. Om det gör det, hitta änden med limet och ta bort plasten som täcker den. Denna självhäftande remsa är till hjälp men inte nödvändig.

Börja linda teninsracket

Med tennisrackets handtag upp, placera änden på grepplindan på handtaget och börja linda från vänster till höger. Om ditt övergrip har lim, stick limremsan i rackets hörn.

Gör en hel lindning och börja överlappa

För att börja linda vill du snurra racketen. På det här sättet är den del av handtaget där du placerar överhandtaget alltid vänd mot dig. Detta gör det mycket lättare att placera det jämnt.

Håll överhandtaget mycket stretchat för att undvika rynkor.

När du har gjort ett helt varv börjar du överlappa och arbeta dig ner i handtaget. Överlappningen ska vara mellan 1/8 “och 1/4”. När du blir mer bekant med denna process hittar du vad som fungerar bäst för dig. Fortsätt snurra racketen och placera överhandtaget med en jämn överlappning.

Avsluta inslaget i slutet av handtaget.
Om du har bibehållit en jämn överlappning borde du ha precis rätt mängd grepplinda. När du når slutet av handtaget kan du behöva öka storleken på överlappningen.

Avsluta med att placera tejpen på änden för att fästa övergreppet på plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *