Varför är Tennisbollen Hårig? Här är Svaret!

Tennisbollen är tillverkad av syntetmaterial och cirka tio olika kemikalier. Arken som täcker bollen är gjorda av dessa material, och de skärs i remsor formade som siffran 8. Två remsor värms sedan upp till en viss temperatur inuti en tryckkammare och kanterna på remsorna sammanfogas med hjälp av en latex- som lim.

Tennisbollen ser på många sätt annorlunda ut från de bollar som normalt används i andra bollsporter såsom fotbollar eller handbollar där bollarna är släta och inte håriga som en tennisboll. Det för oss till frågan – varför är tennisbollen hårig?

När tennisbollen slår eller träffar marken, komprimeras filten som täcker den först och sedan följs den av komprimeringen av det syntetiska materialet under filten. Båda fenomenen absorberar

Ett annat viktigt syfte med att den håriga filten som används på yttersidan av  bollen är för att minska dess hastighet genom friktion med luften så att spelaren ges lite mer tid (även om det är en bråkdel av en sekund) för spelaren att returnera en snabb och kraftfull serve eller till och med att slå en volley. En annan fördel med den håriga yttersidan av tennisbollen är att dess fibrösa yta förhindrar att bollen glider på strängarna  även om den träffas från en sned vinkel.

Vem uppfann tennisbollen?

De första tennisbollarna med en furrig beläggning uppfanns i slutet av 1000 -talet, även om tennissporten skapades under de första åren av samma århundrade. De första furiga tennisbollarna var gjorda av läder, och de är insvepta med antingen päls eller ull. Tyvärr finns det inga historiska register som säger vem som uppfann de lurviga tennisbollarna, men man tror att det var någon från adeln som kom på materialet för bollen.

De läderbaserade tennisbollarna kommer att fortsätta att bli den primära bollen som valts för tennisspelare fram till 1800-talet. Men eftersom bollarna är gjorda av lyxiga material har de flesta inte råd att köpa det, därav anledningen till att tennis bara blev tillgängligt för dem som tillhör den högre klassen.

Lyckligtvis sjönk priserna för tennisbollar när ett alternativt material användes för att ersätta läderinsidan, och detta material är gummi. De första tennisbollarna i gummi skapades av Charles Goodyear, som de flesta bilentusiaster förmodligen skulle känna till som pionjär inom gummidäck för vissa fordon. Dessa tennisbollar i gummi uppfanns under 1870 -talet när industrialiseringen och tillverkningen av gummi blev framträdande i västländerna. De syntetiska tennisbollarna användes först för gräsmattennis, som spelas på icke-gräsytor, men så småningom användes den som standardboll för tennis.

Varför är tennisbollar håriga/luddiga?

Att slå en tennisboll utan dess håriga ytterdel skulle få spelet att gå extremt snabbt, och i värsta fall skada dig. Ursprungligen syddes tennisbollar med flanell för att de inte skulle gå för fort, men så småningom ersattes detta med nylon som vi använder idag!

När luften går genom fuzz, saktar bollen ner, så att den inte går aldeles för fort! Dessutom, när tennisbollen kommer i kontakt med ett racket, greppar den lätt racketen och gör det möjlighet till spin och mer tekniskt spel. Alla dessa faktorer möjliggör mer kontrollerade servrar och slag från spelare.

Filten på tennisbollar hjälper även till att ge en mer enhetlig studs på olika ytor. En annan fördel med att tennisbollar är håriga är att de ökar bollens hållbarhet.

För att förstå hur tennisbollar blev håriga är det viktigt att titta på historien om inte bara tennis, utan bollen som helhet. Under de första dagarna hade tennis inte någon form av enhetlig boll att gå med. Material som fårmage, människohår, djurpäls och andra saker dök alla upp i bollar vid ett tillfälle. När sporten väl blev lite mer moderniserad behövde man en standardiserad boll för tennis.

Hår på tennisbollar hjälper till med aerodynamiskt drag, vilket innebär att bollen färdas som en spelare förväntar sig, och den studsar på de olika ytorna på rätt sätt. Även om vissa ytor påverkar bollarna på olika sätt blir det betydligt mer förutsägbart än vad bollen hade varit utan håret.

Eftersom bollar börjar tappa studs direkt efter öppnandet av förpackningen behöver det håriga överdraget inte vara så hållbart. Om det hade blivit mer utbrett och standard inom tennis att pumpa bollarna så skulle företagen välja ett mer hållbart överdrag.

Material

Högkvalitativ vävd filt används på alla topp tennisbollar. Den består av cirka 2/3 ull och 1/3 nylon. Nylon är där för att hjälpa till med övergripande prestanda. Det finns två paneler av filt som läggs till varje boll, och de är ungefär 2 tum breda och 6 tum långa.

Under produktionen är tennisbollar generellt sett inte så fluffiga. Därför placeras bollar vanligtvis i en tvättmaskin i industriell storlek som får filten att återgå till ett mer naturligt tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!