Var Ska man Stå När man Servar i Padel? [Positionering vid Padel Serve]

Serven är ett av de viktigaste slagen i Padel. Faktum är att serven är ett av de viktigaste slagen i de flesta racketsporter.

Vi har tidigare i denna artikel gått igenom hur du servar i Padel. Men något du också bör tänka på för att slå bättre servar är vinkeln som servar slås med.

Den idealiska vinkeln som din Padel serve görs från nära mittlinjen. Det gör inte bara serven enklare att genomföra och svårare för din motståndare. Men genom att göra serven bred mot glaset blir den mer effektiv eftersom bollen stannar nära glaset efter studsen.

I denna artikel går vi igenom anledningarna till varför du bör göra din serve från närmare mittlinjen och hur den skapar vinkeln som ger dig bättre möjligheter att konsekvent spela riktigt starka servar.

När du står brett på planen är ditt enda alternativ att serva brett till glaset och låta din motståndare i förväg veta var bollen ska gå.

Om du försöker serva in i mitten kommer bollen att placeras på den enklaste platsen för din motståndare att kunna spela eftersom bollen inte kommer att kunna stanna i mitten efter studsen.

Att serva från kanten lämnar hela mitten av banan öppen för din motståndare att sikta sin retur till serven mot.

Att serva från kantens gränser gränsar in dig i standarduppsättningen för serven. Om du var tvungen att välja att stå i den australiensiska formationen för serven och försöka serva från kanten kommer din partner att vara i vägen.

När du serverar från kanten skapar det en skarp kontaktvinkel med sidoglaset så att bollen kan studsa längre bort från glaset. Detta gör det lite lättare för din motståndare att returnera bollen.

Nybörjare använder serven från kanten för att kunna slå bollen hårdare vilket innebär att i kombination med en skarp vinkel kommer bollen att studsa ännu längre bort från sidoglaset vilket gör returen till serven ännu lättare. De behöver bara ha lite tålamod och vänta på att bollen ska komma till dem.

Fördelar med att stå nära centrumlinjen för Padel serven

När du står nära mittlinjen har du möjlighet att servera till sidoglaset eller ner i mitten från exakt samma plats. Detta ger din motståndare väldigt kort reaktionstid för att komma till bollen när du ändrar riktningen på din serve.

Att servera in i mitten från mitten kommer att placera din motståndare mitt i banan och lämna hörnet öppet för en enkel första volley.

När du står i standardpositionen för din serve och servar från kanten till glaset har din motståndare två alternativ. De kan antingen spela en retur längs linjen till där din partner står eller spela en cross-court retur. Om du spelar din serve från mitten av banan kan du enkelt täcka centrum när du kliver upp till nätet. Detta kommer att lämna din partner för att täcka eventuella returer av tjänsten som går längs linjen.

En annan fördel med att serva från närmare mitten av banan är att du kommer att kunna anta antingen standard- eller australiensiska formationen utan att behöva ändra din serve från den ena formationen till den andra.

Vid serve till sidoglaset, ju närmare centrum man står desto trubbigare blir vinkeln när bollen kommer i kontakt med glaset. Den trubbiga kontaktvinkeln kommer att överföras till bollen och stannar närmare sidoglaset efter kontakt. Detta försvårar i sin tur uppgiften att lämna tillbaka din tjänst.

Serve från mitten tvingar dig att serva lite mjukare än du skulle göra när du serverar från kanten. Det gör att du bättre kan kontrollera var du placerar din serve. En mjukare serve faller också snabbare efter att ha träffat sidoglaset.

När jag hänvisar till att vara nära centrum menar jag inte mer än cirka två meter från mittlinjen. Du kommer att se spelare på World Padel Tour-turneringar serve från nästan mitt i mittlinjen.

Typ av skruv som fungerar bäst för servering från centrum i Padel

Nybörjarspelare provar ofta sidospin-servar för att försöka lura sina motståndare. Allt som dessa typer av spin-servar gör är att öka chanserna att göra ett misstag när du servar. Många gör misstaget att försöka slå sina servar med mycket skruv, till exempel topspin. Detta kan fungera om du spelar mot motståndare som är mycket sämre än dig, men om du spelar mot motståndare som är mer erfarna och skickliga kommer detta istället att straffa dig.

När du byter till att spela din serve från närmare mittlinjen, börja med att spela en platt serve och lägg sedan till lite slice-spin när du får mer självförtroende med den serven.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!