Tennisarmbåge – Så Motverkar du Det & Allt du Bör Veta

Trots sitt namn, “tennisarmbåge”, eller lateral epikondylit, förekommer inte enbart hos tennisspelare. Tennisarmbåge är faktiskt det vanligaste tillståndet som ses hos patienter som upplever armbågssmärta och tros bero på små tårar i senorna som fäster underarmsmusklerna i armbenet vid armbågsleden.

Diagnosen av tennisarmbåge görs genom en medicinsk historia och fysisk undersökning. Ytterligare tester kan göras för att utesluta andra hälsotillstånd som orsakar padelarmbåge.

Behandling av tennisarmbågen är konservativ och involverar vanligtvis vila, bär på underarmen och ta en antiinflammatorisk medicin.

De flesta patienter med tennisarmbåge är mellan 30 och 50 år. Tennisarmbågen påverkar lika många män och kvinnor och förekommer i den dominerande armen hos cirka 75% av människorna.

Orsaker

Tennisarmbåge uppstår när det finns ett problem med senan (kallad extensor carpi radialis brevis muskelsände) som fäster vid den yttre delen av armbågsbenet som kallas lateral epikondyl, vilket ger tennisarmbågen det medicinska namnet ‘lateral epikondylit’. Denna sena är fästplatsen för muskeln som fungerar för att få tillbaka handleden (kallas handledsförlängning).

Det är viktigt att notera att tennisarmbågen inte bara är en “inflammation” i senan. Snarare, som ett resultat av repetitiv användning, tror experter att ofullständigt läkta mikroskopiska slitningar utvecklas i senan. Detta leder till en degenerativ (“slitage”) process och efterföljande smärta och ömhet som känns på utsidan av armbågen.

Även om tennisarmbågen kan förekomma på egen hand, finns det två grupper av människor som är särskilt utsatta för att utveckla detta tillstånd:

Sportdeltagare: Idrottare, särskilt racketsportspelare, är benägna att utveckla tennisarmbågen. Cirka en tredjedel av amatörtennisspelarna upplever tennisarmbågen någon gång i sin karriär. Förutom racketsporter ses tennisarmbågen hos golfare, padelspelare, fäktare och andra sportdeltagare.
Manuella arbetare: Människor som arbetar med händerna löper större risk att utveckla tennisarmbågen. Jobb som kan leda till tennisarmbåge inkluderar rörmokare, målare, trädgårdsmästare och snickare.

Förutom aktiviteter som kräver repetitivt grepp kan trauma (i form av en direkt träff i armbågen som leder till svullnad i senan) också orsaka tennisarmbåge; även om detta är en mindre vanlig skyldig.

Symtom

De vanligaste symptomen på tennisarmbågen är:

 • En värkande eller brännande smärta över utsidan av armbågen som förvärras av att gripa eller lyfta
 • Smärta börjar vid armbågen men kan sedan spridas till underarmen
 • Svag greppstyrka

Smärtan i samband med tennisarmbågen börjar vanligtvis gradvis, men den kan också komma plötsligt. Smärta kan också vara mycket varierande, allt från mycket mild till svår och försvagande.

Diagnos

Diagnosen av tennisarmbåge görs genom en medicinsk historia och fysisk undersökning. Ytterligare tester kan beställas för att utesluta andra tillstånd som orsakar armbågssmärta.

Förutom tennisarmbågen finns det flera andra orsaker till smärta över utsidan av armbågen, inklusive ledens instabilitet, armbågsartrit, radiellt tunnelsyndrom och cervikal radikulopati. Dessa tillstånd beaktas vanligtvis om symtomen inte är typiska för tennisarmbågen, eller om en person med antagen tennisarmbåge inte svarar på behandlingen.

Medicin

Smärtstillande medel som paracetamol och ibuprofen kan hjälpa och du bör använda dem om du behöver. Det är viktigt att du tar dem regelbundet och i den rekommenderade dosen för att hjälpa dig att kontrollera smärtan och låta dig fortsätta att träna. Vänta inte tills smärtan är svår innan du tar smärtstillande medel, men kom alltid ihåg att följa rekommendationerna.

Du kan gnugga också antiinflammatorisk kräm direkt på det smärtsamma området.

Du bör inte ta ibuprofen eller aspirin om du är gravid eller har astma, matsmältningsbesvär eller sår förrän du har talat med din läkare eller apotekspersonal. Läkemedel kan ha biverkningar, så du bör läsa etiketten noggrant och kontakta din apotekspersonal om du har några frågor.

Steroidinjektioner

Om smärtan inte har lindrat under 2–4 veckor bör du kontakta din läkare eller specialistgymnast. De kan föreslå en steroidinjektion i det ömma området.

En injektion är nog allt du behöver, men du kan fortfarande behöva vila armbågen i 2-3 veckor efteråt. Det finns en liten möjlighet att smärtan kommer att förvärras några timmar efter injektionen, ibland varar i upp till 48 timmar.

Fysioterapi

Om din armbågssmärta påverkar din aktivitet och kvarstår, fråga din läkare om hänvisning till en sjukgymnast.

Sjukgymnastik kan hjälpa dig att hantera smärta och förbättra din styrka och flexibilitet. En sjukgymnast kan erbjuda en mängd olika behandlingar, hjälpa dig att förstå ditt problem och få dig tillbaka till dina normala aktiviteter.

De kan rekommendera ett epikondylitlås, vilket kan hjälpa till att minska belastningen på armbågen om du behöver göra repetitiva hand- och armbågsrörelser, till exempel medan du arbetar.

Din smärta bör lindras inom två veckor och du bör återhämta dig under ungefär en 4-6 veckors period.

Du bör fortsätta med övningarna på nästa sida i minst 6-8 veckor efter att smärtan försvinner för att förhindra att symtomen återkommer.

Enkla övningar

Handleden

 • Böj din armbåge i rät vinkel och håll ut handen med handflatan.
 • Vrid handleden långsamt så att din handflata nu är vänd nedåt.
 • Håll i 5 sekunder och släpp sedan långsamt.
 • Gör 3 uppsättningar med 10 repetitioner.

Handledsvikt med vikt

 • Upprepa övningen medan du håller en låg vikt (t.ex. en burk).
 • Handleden (handflata uppåt)
 • Böj armbågen i rät vinkel.
 • Håll en lätt vikt (t.ex. en burk av bönor), handflata upp.
 • Böj handleden långsamt mot dig.
 • Håll i 5 sekunder och släpp sedan långsamt.
 • Gör 3 uppsättningar med 10 repetitioner.

Armböj

 • Stå rakt och sänk armen åt sidan.
 • Böj armen långsamt uppåt så att handen rör vid axeln.
 • Håll i 15–30 sekunder.
 • Upprepa tio gånger.

Handledsböj

 • Håll armen rakt framför med handflatan nedåt och böj handleden försiktigt.
 • Använd motsatt hand för att trycka tillbaka den sträckande handen mot din kropp och håll i 15–30 sekunder.
 • Räta ut din handled.
 • Böj sträckhanden försiktigt bakåt och använd motsatt hand för att dra fingrarna bakåt.
 • Håll i 15–30 sekunder. Gör 3 uppsättningar med varje handled.

Tennisarmbågen orsakas av en belastning på senorna i underarmen. Du kan känna smärta i armen och ömhet i armbågen.
Det kan ofta behandlas enkelt och smärtan ska lindras inom två veckor.

Om du kan, undvik upprepade rörelser i armbågen och handen.

Att använda is eller varmvattenflaska och lära sig att skydda lederna hjälper.

Knytnäve

Dålig greppstyrka är ett vanligt symptom på tennisarmbågen. Att förbättra greppstyrkan genom att bygga underarmens muskler kan hjälpa till att förbättra förmågan att utföra dagliga aktiviteter.

 • Utrustning som behövs: bord och handduk
 • Muskler fungerade: långa böjningar i fingrar och tumme
 • Sitt vid ett bord med underarmen vilande på bordet.
  Håll en upprullad handduk eller en liten boll i handen.
  Pressa handduken i handen och håll i 10 sekunder.
  Släpp och upprepa tio gånger. Byt och gör den andra armen.

Handledsförlängning

Handledsförlängarna är en grupp muskler som är ansvariga för att böja handleden, som under handsignalen för “stopp”. Dessa små muskler som ansluter sig till armbågen utsätts ofta för överanvändning, särskilt under racketsporter.

Utrustning som behövs: bord och en hantel

 • Sitt i en stol med en hantel i handen med handflatan nedåt och vila armbågen bekvämt på knäet.
 • Håll handflatan nedåt och förläng handleden genom att rulla den mot kroppen. Om detta är för utmanande, gör rörelsen utan vikt.
 • Återgå till startposition och upprepa 10 gånger på varje sida.
 • Försök att isolera rörelsen mot handleden och håll resten av armen stilla.
 • Handledsböjning
 • Handledsböjarna är en grupp muskler som arbetar mittemot handledsförlängarna. Dessa små muskler som ansluter sig till armbågen utsätts också för överanvändning, vilket leder till smärta och inflammation.

Är det okej att spela tennis när du har tennisarmbåge?

Kan du fortfarande spela tennis eller golf med Tennis Elbow?
Vid vilken tidpunkt blir det en fråga om “Hur länge behöver jag vila och vänta?”

Den goda nyheten är att även om det kan vara klokast att ta ledigt från tennisspel är det möjligt att fortsätta spela och fortfarande återhämta sig – OM din skada inte är allvarlig OCH du gör rätt saker för att behandla den under processen.

Men är det inte givet att du borde sluta och vila för att läka din skada!?

Många kommer att säga att du måste vila din skada “så att den kan läka” och få dig att tro att detta är ett förutbestämt beslut.

Kort sagt, det finns ingen garanti att läkning kommer att ske i en sena (eller ligament) när den får fullständig vila från all aktivitet – även i flera månader.

Som en allmän regel är det vanligtvis en bra idé att stoppa aktiviteten som orsakade din skada ett tag – eller åtminstone minska tiden du spenderar på att göra det.

Men även om det kan vara det smartaste att göra – de goda nyheterna är att det inte alltid är nödvändigt!

Det är möjligt att återhämta sig från mildare (och till och med ibland måttliga) tennisarmbågsskador medan du fortsätter att spela.

Uppenbarligen finns det fortfarande frågan om var man ska dra gränsen när det gäller svårighetsgrad, vilket leder oss till vår första riktlinje:

1. Spela inte tennis eller padel om du har allvarliga skador

Naturligtvis måste din första övervägande vara hur svår din skada är.

Om du har en allvarligare skada (eller det är extremt smärtsamt just nu) kan du behöva ta ledigt från att spela.

Om du de facto vet att du har en dålig skada, till exempel efter att ha gjort en ultraljudsskan vilket indikerar en betydande senrivning eller måttlig till svår tendinos (degeneration = vanligare) är det en annan sak.

I brist på en bra skanning kan det vara mycket utmanande att avgöra hur allvarlig din skada verkligen är, eftersom symtomen inte nödvändigtvis korrelerar med svårighetsgraden.

Mindre skador gör ibland otroligt ont och svåra skador gör inte alltid extremt ont.

Symtom är dock ofta allt du behöver – Så var noga med att vara uppmärksam på hur starkt eller svagt ditt grepp och handleden känns och inte bara hur mycket det gör ont.

Om det gör ont när du går runt, kör eller gör enkla, lätta uppgifter, då kommer antagligen att spela tennis att förvärra det ytterligare, och du kan åtminstone behöva vänta för att det ska “lugna sig.”

I händelse av en allvarligare skada kan du behöva vänta månader, men om det bara är en dålig “uppblåsning” av en mildare skada kan du bara behöva några dagar eller en vecka eller så.

2. Välj en: Fortsätt spela eller återhämta dig snabbare!

Svaret på frågan beror också på vilken är en högre prioritet för dig….

A. Återhämta sig så snabbt som möjligt – Med de lägsta riskerna för återskada? ELLER…

B. Fortsätt spela – även om det tar längre tid att återhämta sig från din tennisarmbåge?

Känn dina prioriteringar, välj en och lev med konsekvenserna av den.

spelaren som tar ledig tid att återhämta kommer att göra detta snabbare och chanser att förvärra sin skada kommer att vara högre än den som inte gör det.

Men många gånger hur du behandlar din skada viktigare än de flesta andra faktorer.

Alla saker är INTE lika, tennisspelaren som fortsätter att spela (på ett försiktigt, måttligt sätt) och får rätt behandling kommer att överträffa tennisspelaren eller golfaren som följer den vanliga visdomen / standardmedicinska behandlingen och tar en lång paus från att spela.

3. Sluta spela om det börjar göra extremt ont

Hur det känns när du spelar? Att svinga racketen är det som betyder mest och vad du vill ägna mest uppmärksamhet åt …

Hur det känns när du gör mindre dagliga uppgifter är inte vad du bör fokusera på.

Dessa symtom kommer och går ofta utan att nödvändigtvis ha någon omedelbar korrelation med dina framsteg och vad som verkligen händer – och borde inte nödvändigtvis avskräcka dig.

Ja, de kommer att vara 100% borta när din Tennisarmbåge är 100% läkt, men förvänta dig inte alltid ett förhållande 1: 1, som vid 75% mindre smärta = 75% läkt.

Och en stor uppblåsthet av symtom betyder inte nödvändigtvis att det har skett en motsvarande signifikant återskada. (Det kan vara fallet men det är inte alltid så.)

Vad du absolut måste lyssna på är när du är ute och spelar uppvärmd, alla system går och det börjar göra ont.

Om du precis börjar spela och det är inte så mycket smärta -och det minskar elller stannar där medan du spelar bör det vara ok.

Men om det är mer än lite smärta och det fortsätter på den nivån eller börjar förvärras måste du sluta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!