Padelbana – Allt du Behöver Veta

Om du är en padelspelare undrar du säkert lite mer om padelbanor. Hur är de bygda? Hur stora är de? Och är de samma som en tennisbana?

Även om tennisbanor och padelbanor är lika, är de inte likadana. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om padelbanan.

Padelbanan – dimensioner, regler, och komponenter


Vad är måtten på en padelplan?

Padelbanor är rektangulära, 10 meter breda och 20 meter långa. De är inneslutna av solida väggar helt i ändarna, delvis på sidorna. Spelplanen är uppdelad i två delar  av ett nät med en höjd av 88 cm och vid sidorna 92 cm.

Padelbanans storlek

Det finns många racketsporter idag, och det kan bli riktigt förvirrande ibland med de olika banorna som används.

Även om de liknar varandra från ett otränat ögas perspektig skiljer de sig inte bara i spelets dynamik utan också i många andra aspekter, som banans storlek och dess element.

Padelplanen är i genomsnitt ungefär hälften så stor som en tennisbana när det gäller det spelbara området.

Som en sista iakttagelse bör höjden på en padelbana säkerställa minst 6 meter utan element som hindrar området. Nya padelbanekonstruktioner föreslår att man lyfter det minimum till 8 meter.

Banans linjer

Spelplanen i padelsporten är rektangulär och uppdelad i två sidor av ett nät. Parallellt med nätet finns en servelinje, en på vardera sidan av banan.

Servelinjerna är placerade på ett avstånd av 6,95m på båda sidor. Området däremellan delas i två av en vinkelrät linje som kallas centrumservelinjen.

För att maximera sikten måste linjerna alltid stå i kontrast till golvets färg. De färger som används för golv i padellinjer ska vara vita eller svarta.

Alla målade linjer på en padelplan måste vara 5 cm breda. Kanten av linjen som visar baksidan av servicerutan måste vara 3 m från banans baksida. Det gör i sin tur att insidan av serverutan är 6,95 m från nätet.

Till skillnad från tennis finns det ingen baslinje eller linjer som visar sidorna på padelbanan. Det finns bara rygg och sidoväggar. Det finns inget behov av linjer eftersom arten av hur en boll studsar mot en vägg kommer att berätta om bollen träffade golvet på banan eller väggen först.

Nätet

Nu när vi vet allt om padelbanans storlek, låt oss ta en djupare titt på nätet.

I likhet med många racketsporter är nätet i padel något lägre i mitten. Det måste vara 0,88 m högt i mitten och 0,92 på sidorna.

Nätet är fäst i slutet med två sidostolpar med en maximal höjd av 1,05m. Nätet måste vara 10 meter långt. Det får inte finnas mellanrum mellan båda ändarna av nätet och stolparna.

För att säkerställa säkerheten och skydda spelarna från skador bör nätstolparna ha rundade kanter. Själva stolparna är en del av den spelbara banan, därför bör de placeras så att den yttre sidan sammanfaller med banans laterala gränser (metallstaket, öppning).

Efter säkerhetsåtgärder måste nätet skyddas på ovansidan med en vit remsa hela tiden som täcker spänningskabeln under den.

Väggar

En av de viktigaste egenskaperna hos padelbanor är att de måste vara helt inneslutna. För att överensstämma med de officiella reglerna från en padelplan måste ändarna på höljena uppmätta från insidan vara 20 meter långa och 10 meter breda.

Observera att padelbanor är inneslutna olika beroende på banans sida:

 • Bakändar: ¾ kommer att omslutas av massiva väggar eller glas, och resten av inneslutningen kommer att vara staket.
 • Sidoväggar: glas / massiva väggar och staket används i nästan samma proportion.
 • En av de viktigaste förutsättningarna för att en padelbana ska byggas enligt officiella standarder är att studsen av bollen ska vara enhetlig. För att säkerställa enhetlighet måste alla områden med fogar vara konstruerade med material som ger släta ytor, fria från hinder.

Slutväggar

Som nämnts tidigare kommer det sätt som planen är inhägnad på att skilja sig från ändväggarna till sidoväggarna.
När man talar om ändväggar måste dessa ha en total höjd av 4 meter.

De första 3 meter av väggen kan byggas av vilket massivt material som helst. De mest använda är typiskt tegelstenar eller glas.
De sista 1m är gjorda av ett metallstaket.

Sidokapslingar

När du spelar padel på en dålig plan är risken att få bollar som studsar på ett slumpmässigt och på ett oförutsägbart sätt – vilket skapar problem. Särskilt i de områden som täcker banans sidor, nära nätet.

Så vi kan förstå det tydligare, kom ihåg att båda sidor har delats in i tre sektioner:

 • Del 1: 2m lång
 • Del 2:  2m lång
 • Del 3:  6 meter lång

Enligt de officiella reglerna kan sidokapslingarna presenteras på två sätt.

Tredje sektionen (upp till nätet)

 • Massiv vägg eller glas:  3 meter hög x 2 meter lång
 • Staket: 1m hög x 2m lång
 • Massiv vägg eller glas:  2m hög x  2m lång
 • Staket: 1m hög x 2m lång
 • Staket: täcker de återstående 6m i längd och 3m i höjd
 • Massiv vägg eller glas:  3m hög x 2m lång
 • Staket: 1m hög x  2m lång
 • Massiv vägg eller glas: 2m hög x 2m lång
 • Staket: 2m hög x 2m lång
 • Staket: täcker de återstående 6m i längd och 4m i höjd

Vi måste tänka på sidorna av en plan i padel som en trappa solida vägg i båda ändar. Sedan täcker en hel vägg av metallstaket resten av banan, från ena änden till den andra.

Som nämnts tidigare kan väggarna vara gjorda av vilket som helst transparent eller ogenomskinligt material (glas, tegel, etc.) men alltid med rätt konsistens, en jämn yta, och som säkerställer en enhetlig studs av bollen. Tanken är att det använda materialet måste ha en hård och jämn yta, vilket möjliggör kroppsstöt och bollar.

De ogenomskinliga väggarnas färg bör vara enhetlig och alltid kontrasterande med golvets färg för att maximera synligheten. Föredragna färger är grön, blå eller terrakotta.

Slutligen måste hålen i staketet alltid vara mellan 5 cm och 7,08 cm.

Marken

Marken på en padeltennisplan kan vara gjord av hårda ytor som porös betong eller cement eller mjukare ytor som syntetiskt material eller konstgräs.

Förutom materialet bör marken ha följande egenskaper:

 • En yta som möjliggör en regelbunden och enhetlig studs av bollen.
 • System för att undvika ansamling av vatten.
 • Undvika färger i kontrast till väggen. Föredragna färger är grön, blå eller terrakotta (och deras olika toner). Svarta golv accepteras endast inomhus.
 • Tillgången till planen kan placeras på båda sidor (helst) eller bara i en av dem, och alltid symmetrisk mot centrum.
 • Åtkomst måste placeras på nätets nivå.

Det kan finnas en eller två ingångar på varje sida, med eller utan dörr. Om det finns en dörr måste handtagen placeras så att de inte utgör ett hinder på väggens inre yta.

Padelbanans höjd

Banans yta på varje sida av nätet på en padelplan mäter 10 m med 10 m. Det gör den totala padelbanan 20 m lång och 10 m bred.

Det får inte finnas några hinder av något slag inom 6 m vertikalt från banans yta. Detta gäller tak- eller takbjälkar för inomhusplaner samt trädgrenar för utomhusplaner. Under World Padel Tour -turneringar gäller denna regel även för placering av overheadkameror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!