Olika sätt att koppla av efter en hård sportsäsong

Alla som utövar sport är medvetna om betydelsen av att vila kroppen och förbereda sig mentalt inför nästa sportsäsong. Nedan kan du läsa om varierande aktiviteter som hjälper dig att ladda batterierna efter en hård period med sportutövande. 

Spela blackjack 

Blackjack är ett populärt strategiskt spel både i Sverige och internationellt. Spelet är också känt under namnet 21 eftersom det går ut på att få ett samlat värde så nära 21 som möjligt och allra helst få det magiska talet 21 vilket kallas blackjack. Samtidigt skall deltagarna undvika att bli ”tjocka”, vilket är benämningen när man får ett tal som överstiger 21. Detta strategiska kortspel erbjuder både hjärngymnastik och underhållning till sportutövare som behöver vila upp sig efter en hård sportsäsong. 

Lyssna till musik 

Musik beskrivs ofta som balsam för både kroppen och själen. De personliga preferenserna rörande musik är väldigt olika. Därför är det naturligtvis viktigt att man väljer musik som man tycker om och hjälper en att koppla av. Exempelvis är klassisk musik känd för att både erbjuda stimulans till hjärnan men samtidigt en avkopplande känsla av välbefinnande för kroppen. 

Fokusera på en hobby 

Det är lätt hänt att man försummar sig själv under en säsong med stora plikter och fokus på sportresultat. Därför är det viktigt att man efter en sportsäsong finner tid i vardagen att prioritera sig själv. Därför är det i detta sammanhang väldigt viktigt att skaffa sig en hobby som får en att koncentrera på sig själv och tillfälligt glömma den stressade vardagen. En hobby erbjuder följande fördelar:

  • Ökat psykiskt och personligt välmående
  • Mer glädje i vardagen
  • Känsla av kreativitet och energi

Möjligheterna när det gäller hobbys är stora. Det kan vara allt från att se klassiska filmer till att samla på något, lära sig laga mat till att stimulera sin kreativa sida med en kurs i målning. Det är viktigt att man väljer en hobby som man tycker om och som tidsmässigt och ekonomiskt inte blir en belastning för ens övergripande liv. 

Promenader ute i vacker natur

Vi människor är inte konstruerade till konstant fysiskt och mentalt arbete. Det är allmänt känt att promenader ute i naturen kan hjälpa människor att koppla av både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att gå regelmässigt gå på turer i omgivningar som man finner stimulerande och blir glad av att vistas i. Det kan vara allt från vackra skogsområden till avkopplande vandringar längs stränder. 

Simma och bada

Bad och simning är både roligt och hjälper en att hålla kroppen i trim. Samtidigt kan simning och bad hjälpa en att koppla av mentalt efter en tuff sportsäsong. Även om bad mest förknippas med sommaren kan man faktiskt bada året runt även om man inte är en kallbadare. Det som bekant många utmärkta simhallar runt om i Sverige där man kan bada året runt i uppvärmda swimmingpooler och avkopplande bubbelbad. Vidare kan man om man har lust kombinera bad med exempelvis bastu. 

Meditation och yoga 

Under senare år har alltfler insett sambandet mellan psykiskt och fysiskt välbefinnande. Meditation och yoga är effektiva tankestyrda aktiviteter som har blivit alltmer populär i Sverige och i utlandet. Meditation passar för alla typer av sportutövare och människor i största allmänhet. Meditation erbjuder flera hälsorelaterade fördelar till utövaren:

  • Minskad stress
  • Förebygger depressioner
  • Minskar huvudvärk
  • Mindre sömnlöshet
  • Bättre minne 
  • Förbättrad fysiskt välbefinnande

Meditation kan också vara en värdefull källa till att återfinna kreativiteten och energin i sitt liv. Således kan meditation hjälpa sportutövare att både koppla av och ladda de mentala batterierna inför den kommande sportsäsongen. 

Läsa böcker

Det kan vara både roligt och spännande att läsa böcker. Bra böcker kan berika ens liv och erbjuda värdefulla perspektiv på ens tillvaro. Det finns som bekant otaliga miljoner böcker och nya titlar släpps hela tiden på marknaden. Det är viktigt att man väljer böcker om ämnen som intresserar en.

Det kan exempelvis vara biografier av kända sportstjärnor och hur dessa kombinerat sina sportskarriärer med deras privata liv. Alternativt kan man läsa spännande thrillers eller varför inte historiska romaner om exotiska platser långt bort från Sverige. Oavsett om man vill köpa en bok eller ta en tur till biblioteket kan böcker dramatiskt öka ens livskvalitet och hjälpa en att koppla av. 

Träffa vänner 

Vi människor är sociala varelser och har därmed behov för kontakt med andra människor. Efter en hård sportsäsong kan det därför vara en bra idé att återknyta kontakten med sina vänner och koppla av mellan matcherna. Vänskap berikar ens liv och erbjuder samtidigt värdefulla perspektiv på ens vardag. 

Slutsatser 

Efter en hård sportsäsong är det viktigt att ladda ens batterier med olika avkopplande aktiviteter. Exempel på värdefulla och stimulerande aktiviteter är läsa böcker, skaffa sig en hobby, meditation, träffa vänner och promenader ute i naturen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!