Kopplingen mellan dina Tänder – och hur du Presterar på Padel

Forskning visar att det finns ett samband mellan din tandhälsa och hur kroppen presterar. Skicket på dina tänder kan också kopplas till psykisk hälsa. Att tänka på tänderna är därför högaktuellt för dig som vill prestera så bra som möjligt på padelbanan. 

Padelspelare är ofta duktiga på att se till att sin utrustning håller hög kvalitet, till exempel i form av ett bra racket och svettavvisande kläder som är lätta att röra sig i. Dessa externa faktorer kan hjälpa dig att prestera bättre. Minst lika viktigt är dock att ta hand om kroppen och insidan – det som inte alltid syns vid första anblicken. I det här sammanhanget pratar vi alltså om tänderna. 

Tandblekning för självförtroendet

Skicket på dina tänder påverkar inte bara din fysiska prestation och hur din kropp mår. Det finns även kopplingar till det mentala välbefinnandet. Personer som inte är nöjda med utseendet på sina tänder kan lida av dåligt självförtroende. Kanske vill man inte le med öppen mun på bild på grund av sina tänder och aktivt försöker dölja sitt leende för andra människor även i vardagen. 

Idag finns allt fler alternativ för tandblekning, som på https://tandblekningbutiken.se. Att bleka tänderna hemma innebär i allmänhet lägre kostnader än att göra det hos tandläkare och kan ge en boost till självförtroendet genom ett vitare leende. Från att ha varit något exklusivt som bara kändisar gjort, är tandblekning numera vanligt förekommande.

Söka hjälp hos tandläkare 

Även om det finns gott om metoder att göra hemma, så är det i vissa fall viktiga att uppsöka en tandläkarklinik. Om din psykiska hälsa och ditt självförtroende påverkas mycket negativt av utseendet på dina tänder, att tänder till exempel är sneda eller fattas, finns det hjälp att få hos tandläkare. 

Raka tänder är också enklare att hålla rena och det är viktigt att ha rätt bitning för att undvika muskel- och ledvärk i käkarna. Tandställning och tandreglering går utmärkt att få även i vuxen ålder. Oavsett om du upplever problem eller inte är det viktigt med regelbundna tandläkarbesök för att kontrollera din tandhälsa. 

Hur tänderna påverkar sportslig prestation

Utöver ditt psykiska välmående är kroppens fysiska prestation också kopplad till tänderna. 

En brittisk studie har visat att idrottare kan bli negativt påverkade av dålig tandhälsa i sin sportsliga prestation. Studien, med 352 elitidrottare, visade att varannan av idrottarna hade karies och att var tredje tyckte att deras dåliga tandhälsa påverkat den sportsliga prestationen och att träna som de önskade. 

Nära hälften av idrottarna i studien ansåg att deras tänder skapat problem med aktiviteter som att äta, dricka, koppla av eller le utan att skämmas. Sedan länge är det känt att skadliga bakterier i munnen kan ha ett samband med bland annat reumatism, högt blodtryck, diabetes och hjärtinfarkt eftersom bakterierna kan föras till andra delar av kroppen via blodomloppet. Dåligt tandkött och tandlossning har starka samband med hjärtsjukdomar. 

Maximera din prestation – glöm inte tänderna

För att kunna prestera så bra som möjligt i padel är det viktigt med ett helhetsperspektiv, och där ingår alltså även munhälsan. En varierande kost med mycket frukt och grönt, tillräckligt med sömn, alternativ träning för styrka och förebyggande av skador ger dig en bra grund till att prestera på padel. Glöm inte tänderna och använd tandtråd regelbundet – för som du nu vet finns en koppling mellan munnen och resten av kroppen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!