Kan Man Laga Padelrack? [Bästa Tips & Guide]

Precis som med allt annnat kommer padelrack att slitas ut över tid. Man brukar säga att ett padelracket håller mellan 10 månader och två år beroende på hur du spelar och hur ofta du spelar. Du kan läsa om padelrackets hållbarhet och hur du tar hand om det i detalj i denna guide. Ett padelrackets livstid kan vara betydligt kortare än så om du råkar slå racket i marken eller väggarna.

Det vanligaste tecknet på att ett padelracket har blivit utslitet eller till och med gått sönder är att det har fått sprickor i ramen.  Om så är fallet kanske du undrar om det är värt att reparera ditt padelracket eller är det bättre att köpa ett nytt? Och är det ens möjligt att laga padelracket?

Kan man laga padelracket?

Vissa sprickor på ett padelracket kan repareras. Men det viktigaste är att omedelbart sluta spela med racketen för att hålla skadorna så minimala som möjligt. Om du ser en spricka på ditt padelracket, sluta att använda det omedelbart. Om du fortsätter att spela med ett padelracket som har sprickor kommer sprickorna att bli större och värre, och till slut kommer det inte vara möjligt att laga det. Istället kommer du att behöva köpa ett nytt racket. Många gör misstaget att forsätta spela med sitt racket om det har mindre skador, men till slut kommer racket dels tappa sin prestanda och påverka ditt spel, och dels inte längre att gå att laga till slut.

Frågan om man kan laga padelracket är speciellt intressant om det är så att du har investerat i ett dyrt racket. Svaret är att om du har köpt ett av de billigaste padelracketarna kanske det inte lönar sig att laga det. Men om du har investerat i ett dyrare och bättre padelracket kan det vara aktuellt att titta på reparering snarare än att byta ut det.

Vid många tillfällen har våra blad märken, repor eller minimala sprickor, orsakade av det enkla slitage som uppstår när du spelar med dem. Som vi vet beror livslängden på ett racket, dess hållbarhet, mycket på de material som har använts vid tillverkningen. Inget racket varar för evigt.

Betydelsen av tillverkningsmaterialet

Ett padelracket som utvecklats nästan helt i kolfiber kan hålla dubbelt så länge som en modell tillverkad av glasfiber. Kolfiber är ett mer beständigt material som garanterar mindre slitage vid användning. Ett ännu bättre material som erbjuder en ännu bättre hållbarhet är grafen. Faktum är att några av dagens bästa racket tillverkas med detta material, vilket är fallet med HEAD Graphene, både Alpha- och Delta-modellerna eller Sioux Diablo, för att nämna några.

Hur du lagar ett padelracket

Är ett padelracket verkligen värt att reparera? Allt kommer, beroende på omständigheterna, att bero på tiden som vi har racket, skicklighet, och hur länge vi vill ha racket.

Dessa reparationer kommer att kräva mycket tid från vår sida och en del “skicklighet”, förutom att skaffa material som glasfiber, epoxiharts, spackel eller lack på egen hand. Processen är därför inte helt enkel och det är därför många föredrar att gå till en butik som erbjuder racketreparationstjänster eller köpa en ny.

Det finns några steg som behöver göras för att laga ett padelracket

  • Slipa sprickan ner till fibernivån. Du märker när du når fibernivån när du ser antingen vitt (glasfiber) eller svart (kolfiber)
  • Applicera Epoxi-harts
  • Lägg flera lager fiber
  • Applicera ett nytt lager epoxiharts
  • Tryck ner och låt torka
  • Sandpappra ner det nya lagret

Om du vill kan du även måla den nya ytan för att dölja reparationen och slipningen. Som du kan förstå har inte denna reparation samma effekt som en ny racket, men med denna metod kan du fortsätta spela utan att behöva oroa dig att sprickorna kommer att bli större. Det främsta problemet med padelracket som har sprickor är att sprickorna blir större desto mer du använder det.

Begagnade racket är ett alternativ

Nu för tiden börjar begagnade padelracket att bli allt mer populärt. När du köper begagnade padelracket får du en produkt till ett mycket billigare pris som i de flesta fall är i nästan perfekt skick. Många butiker erbjuder även outlet racketar som ett andra alternativ. När det kommer till outlet racket kan du hitta modeller med en liten defekt eller test rackets som bara har använts litegrann.

Både begagnad marknad och outlet-sektioner är två attraktiva möjligheter som gör det möjligt att köpa ett premiumracket till ett lägre pris.

Limma ditt rack

Om ditt rack har fått sprickor är tyvärr faktum att det kommer att börja slitas ut och bli oanvändbart snabbare i de flesta fall. Men många av reparationslösningarna är till för att sakta ner denna process, förlänga tiden som du kan använda ditt rack, och förhindra att skadorna blir värre snabbt. Om du har mindre sprickor i ramen kan det vara ett alternativ att applicera superlim emellan sprickorna. Detta motverkar att sprickorna växer sig större till en punkt att racket inte går att använda. Men kom ihåg att detta fortfarande bara är en tillfällig lösning och inte fungerar för sprickor som har växt sig alltför stora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!