Hur Spelar man Tennis? Allt du Behöver Veta!

Tennis anses vara den fjärde mest populära sporten i världen efter fotboll, basket och cricket har tennis en uppskattad fanbas på över 1 miljard fans och anses vara en av de mest globala sporterna av alla.

Medan cricket är mycket populärt i Indien och basket är mycket populärt i USA, är tennis populärt runtom i hela världen. Dessutom är de 4 Grand Slams några av de mest bevakade sportevenemangen i världen, och dessa siffror växer år efter år.

Tennis är också en av de sporter som har det största antalet spelare över hela världen. År 2019 publicerade ITF (International Tennis Federation) en studie som hävdar att det för närvarande finns cirka 87 miljoner aktiva tennisspelare i världen.

Det finns flera orsaker bakom tennisens popularitet, som inkluderar:

 1. Den kan spelas från en ung ålder till en mycket hög ålder
 2. Det är ett bra träningspass att hålla sig i form
 3. Det har en stor social aspekt, vilket gör det möjligt för spelare att få vänner och nätverk
  1. Det kräver bara två spelare och mycket lite utrustning.

Om du funderar på att lära dig tennis men inte vet var du ska börja, har du kommit till rätt ställe. Medan vi förstår att lära sig denna nya sport kan vara skrämmande, kommer vi att göra vårt bästa för att göra det enkelt och spännande för dig. Vi kommer att bryta ner allt på ett sätt som även den absoluta nybörjaren kan förstå.

Det viktiga att komma ihåg är att tennis inte är så svårt som det verkar och att du kan (och kommer) att lära dig att spela snabbt. Så bli inte avskräckt och viktigast av allt – ha kul!

Utrustning du behöver

Även om tennis ibland kan betraktas som en sport för rika, är verkligheten mycket annorlunda. Det krävs få spelare och mycket lite utrustning för att spela det.

Nedan har vi tagit fram två olika listor: den första beskriver den absoluta basutrustningen du behöver, medan den andra nämner en del utrustning som är trevligt att ha, men inte absolut nödvändig.

Om det här är en av de första gångerna du spelar rekommenderar vi starkt att du håller dig till grunderna tills du bestämmer dig för om det här är en sport du vill bedriva. Om du verkligen vet att du gillar att spela tennis kanske du vill fortsätta och investera i en del av den utrustningen som kan vara trevlig att ha.

Lista över tennisutrustning – grunderna

Tennisracket: Att välja en tennisracket kan vara väldigt överväldigande eftersom det finns så många alternativ där ute. Populära racket är Babolat, Head- eller Wilson-racketar.

Du kan besöka en tennisbutik nära dig för att få anpassad vägledning, men i allmänhet, när du letar efter ett bra tennisracketmärke, bör du leta efter racketar som är kända för att hålla länge, vilket ger dig kontroll och kraft, som kommer att vara skonsam mot din kropp, och som inte blir föråldrad. Du kan få en ganska bra racket för någonstans mellan 1000 och 1500kr.

Tennisbollar: Du hittar också en mängd olika tennisbollalternativ i butiker, men vi rekommenderar att du håller dig till en av tre typer: Penn, Wilson, Babolat. Dessa tre bollar är de bästa och mest populära bland tennisspelare. Tennisbollar blir gamla efter några spelsessioner, så du måste köpa nya när de blir gamla.

Tennis övergrepp: När du köper en ny racket kommer det oftast inte med ett övergrepp på den. övergrepp används för att absorbera svett, ge bättre grepp och ge komfort när du håller racketen. Att spela utan ett övergrepp är inte optimalt, så du bör köpa ett (de är väldigt billiga). Du hittar dem i alla tennisbutiker. Även om de är billigare om de köps i större kvantiteter, kan du vanligtvis också hitta enskilda till salu.

Tennisskor: Du bör undvika att gå på en tennisbana när du bär vanliga träningsskor eftersom de vanligtvis inte är tillräckligt stabila och lätt kan leda till skador. Tennisskor är speciellt utformade för att ge rätt nivå av komfort och skydd.

Träningskläder: Slutligen behöver du också träningskläder för att spela tennis. Du behöver inte spendera pengar på att skaffa nya kläder först, så välj bara kläder som är andningsbara, flexibla och bekväma. Se också till att du alltid bär strumpor om du inte vill få blåsor på dina fötter.

Med den utrustning som nämns ovan bör du vara redo att komma till banan och börja spela. Även om det inte nödvändigtvis är billigt, kan du få ett ganska bra startpaket för cirka 2-3000kr. Och kom ihåg att du kommer att kunna återanvända denna utrustning flera gånger, vilket blir en bra investering.

Utrustningen nedan är inte nödvändig för nybörjare tennisspelare, men det är ganska användbart för de mer avancerade. Så om du har bestämt att du vill fortsätta utveckla ditt tennisspel kan du överväga att investera i artiklarna nedan.

Tennisväska: När du börjar samla mer och mer tennisutrustning blir det ganska obekvämt att bära runt alla saker. Det är då du kanske vill överväga att investera i en tennisväska. En tennisväska kommer att ha tillräckligt med plats för flera racketar, bollar och allt annat du kanske vill ta med på banan. Du kan antingen köpa en tennisryggsäck eller en väska för 3 eller 6 racketar, beroende på hur mycket utrustning du har. De flesta tennisspelare köper vanligtvis en tennisväska av samma märke som deras racket, men det är helt okej att köpa från ett annat märke.

Tennissträngar: Ju mer du spelar (och ju mer topspin du slår skott med), desto mer slitna blir dina strängar. När strängar används börjar de förlora spänningar, och så småningom kommer friktionen mellan de horisontella och vertikala strängarna att göra att strängarna går av. När strängarna går sönder måste du byta ut dem eftersom du har liten kontroll när du spelar med som nytt igen. Strängen du väljer kommer att ha stor inverkan på ditt spel, men när du bara börjar spelar det ingen roll.
Dämpare: Att använda eller inte använda en dämpare är en fråga om preferens. En dämpare minskar racketens vibrationer när du slår bollen och vissa spelare föredrar det så. Det är en vanlig myt att en dämpare minskar risken för tennisarmbåge, men det är inte korrekt.

Svettband: Vissa spelare tycker om att ha svettband, eftersom de kan hjälpa dina händer att hålla sig torra under poängen. Om du normalt spelar i extremt varmt eller fuktigt väder, bör du planera att ha några svettband i din tennisväska. Det kan vara väldigt svårt att spela tennis om du svettar så mycket att du knappt kan hålla ditt racket.

Vattenflaska: Att köpa en termisk vattenflaska är helt valfritt, eftersom du enkelt kan fortsätta att köpa nya plastflaskor hela tiden. Men om du bestämmer dig för att köpa en, sparar du lite pengar på lång sikt och du kan hålla ditt vatten kallt under långa perioder.

Handduk: Slutligen är det ganska viktigt att alltid ha en handduk när du spelar tennis. Om du inte spelar i kallt och torrt väder kommer du så småningom att börja svettas. Svetten kommer då till dina händer, och det blir ganska svårt att hålla ditt racket. I vissa fall kan du till och med låta racketen glida ur händerna under en serve. Att ha en handduk kan hjälpa dig att undvika det.

Hitta en tennisbana nära dig

När du har den tennisutrustning du behöver ska du hitta en tennisbana nära dig. I vissa fall måste du gå med i en country club eller ett gym med tennisbanor.
Om du försöker lära dig tennis själv rekommenderar jag dock att du väntar på att gå med i en klubb och istället försöker leta efter gratis och offentliga tennisplaner i närheten. Du betalar generellt för varje timme du hyr banan.

Förstå tennisplanen

När du väl har din utrustning och du har hittat en plan att spela är det dags att gå vidare till det faktiska tennisspelet. Innan du kan lära dig reglerna och hur du slår specifika skott är det nödvändigt att du förstår tennisbanans layout och vad varje grundläggande skott betyder. Genom att förstå dessa blir det mycket lättare att lära sig reglerna.

Tennisplanslinjer


Baslinje: Baslinjen anger banans gräns på längden. Det tjänar två syften: 1) När en spelare tjänar måste han eller hon stå bakom baslinjen; och 2) Om en spelare träffar ett skott som landar förbi baslinjen, anses skottet vara ute och spelaren kommer att förlora poängen.

Dubbellinje: Som namnet antyder är dubbellinjen endast relevant under dubbelmatcher. Under en dubbelmatch anger den banans gräns på bredden. Under singelmatcher är det irrelevant.

Singellinje: Det motsvarar dubbellinjen, men för singelmatcher. Indikerar banans breddgränser i en en-mot-en-match. Varje skott som studsar utanför dessa linjer anses ute, vilket resulterar i att spelaren förlorar en poäng.

Center servelinje: Denna linje är i linje med mittmärket och delar upp banan i en vänster och en höger hälft. Som med mittmärket och servelinjen är det bara relevant under en spelares serve. Beroende på poängen måste en spelare serva antingen till höger eller till vänster om denna linje. Om spelaren missar målet betraktas serven som miss.

Servelinje: När den kombineras med mittlinjen, utgör servicelinjen det område som kallas serverutan. Servelinjen anger längdgränsen för det område där en spelares serv måste landa. Om en serve landar utanför servicelinjen anses den vara ute.

Tennisbana Områden

När raderna ovan kombineras, bildar de olika områden på tennisbanan, som du kan se nedan:

Vänster och höger serveruta: Det viktigaste området du bör förstå nu. Det här är de områden där spelare behöver slå sina servar. För tillfället behöver du bara förstå att en spelare måste växla varje poäng och slå höger serveruta i en poäng och den vänstra nästa.

Dubbelkorridor: Dessa områden är endast relevanta under dubbelmatcher. Tänk på dem som en “förlängning” till singelbanan. Eftersom det finns 4 spelare i en dubbelmatch istället för 2 blir planen lite större.

Näthöjd: Även om näthöjden tekniskt inte är ett område är det värt att nämna. Varje skott som en spelare träffar måste gå över nätet. Annars anses det vara ett fel och resulterar i en förlorad poäng.

Förstå tennisslag

Innan du går vidare till de faktiska reglerna för tennisspelet, bör du bekanta dig med de grundläggande tenniskotten. Det här är skott som du måste slå i stort sett varje match du spelar. För tillfället behöver du bara veta vad varje skott betyder. Det här är skotten:

Serve

Serven är det slag som börjar varje punkt i en tennismatch. Medan en spelare servar, tar den andra emot, och de växlar efter varje match. Servar kan ha olika former och former, men de kännetecknas vanligtvis av en rörelse där spelaren svänger racketen ovanför huvudet, medan han fortfarande står bakom baslinjen.

Retur

En retur är ett skott där en spelare väntar på att se var den andra spelarens serv landar och sedan försöker slå bollen tillbaka till andra sidan. En retur kan utföras på flera olika sätt, med en forehand, backhand, block mm. Den viktigaste aspekten av en retur är att bara få tillbaka bollen till andra sidan planen, oavsett hur.

Forehand

En spelare slår en forehand när han tillåter bollen att studsa en gång på sin bana innan den träffar den och träffar den med sin dominerande sida. Med väldigt få undantag slår spelare forehand med bara en arm. Anledningen till att forehands kallas forehands är för att normalt kommer framsidan (framsidan) av din hand som håller racketen mot din motståndare.

Backhand

Backhanden motsvarar forehand men utförs på spelarens icke-dominerande sida. Till exempel, om en spelare är högerhänt, kommer backhanden att utföras på vänster sida. Om en spelare är vänsterhänt kommer backhanden att utföras på höger sida. Anledningen till att backhands kallas detta är att baksidan av spelarens dominerande hand är vänd mot motståndaren.

Forehand Volley

Forehand volley är en ganska enkel rörelse, där du bara använder en arm för att slå en boll vid din dominerande sida utan att låta bollen röra marken. Det kräver fasta händer och snabba reflexer.

Backhand Volley

Backhand volley ser mycket ut som ett backhand slag, men utan att låta bollen röra marken. Återigen sker en volley vanligtvis när du står nära nätet. En backhand volley händer alltid på din icke-dominerande sida.

Overhead

Det sista grundläggande skottet du bör bli bekväm med är overhead (även kallat smash). Du måste stå nära nätet och slå bollen utan att studsa. Du måste slå bollen över huvudet (på samma sätt som en serve), och det är därför detta skott heter som det gör.

Förstå de grundläggande reglerna

Tennisregler kan vara ganska komplicerade.

I huvudsak är huvudregeln du behöver förstå hur du spelar en tennispoäng. När du förstår det är det bara att förstå hur poängsystemet fungerar.

För att starta en tennismatch måste spelarna bestämma vilken av spelarna som kommer att starta matchen på serve (slå serveskott). Detta görs vanligtvis genom att singla slang, där vinnaren får välja vem som börjar serva. Spelaren som serverar kallas servaren och spelaren som inte tjänar kallas mottagaren. När detta steg är klart kommer spelarna att börja spela den första poängen.

För att göra det måste spelaren som börjar serva gå till sin sida av banan och stå bakom baslinjen. Vid den första poängen börjar han på höger sida av mittmärket. På den andra kommer servaren att börja på vänster sida och växla varje poäng efter. För att framgångsrikt kunna starta en poäng måste spelaren som serverar slå sin serv på serverutan som ligger över nätet och diagonalt från personen. Så om en spelare står på höger sida av banan måste servaren slå sin serv på rätt serveruta över nätet och vice versa.

En spelare har rätt till två servar på varje poäng. Om personen missar sin första serv, har den ett nytt försök att träffa serverutan vid sin andra serv. Om spelaren missar båda servarna (antingen i nätet eller utanför servicelådan) har den gjort ett dubbelfel och därmed förlorat poängen.

Om spelaren lyckas träffa serven i serverutan, kommer poängen att ha startat officiellt. Från och med då är varje spelares mål att slå bollen över nätet och inne i planområdet, tills en av dem vinner poängen. Efter att bollen har studsat på serverutan för första gången kan spelare antingen slå bollen direkt i luften eller låta den studsa en gång på deras plan. Det är då spelaren kommer att slå de tidigare nämnda skotten (forehand, backhand, etc.). Det finns fem sätt en spelare kan vinna en poäng på:

 • Om motståndaren missar två servar i rad (dubbel fel)
 • Om motståndaren missar ett skott i nätet
 • Om motståndaren slår ett skott över nätet, men utanför domstolsområdet – antingen långt eller brett
 • Om spelaren träffar ett skott som går förbi dess motståndare
 • Om spelaren träffar ett skott som studsar två gånger på motståndarens bana innan motståndaren kan slå det

Förstå hur Tennispoäng fungerar

Den första delen av poängsystemet är att förstå att tennis följer ett ganska unikt räknesystem. När en spelare vinner poäng ackumuleras dennes poäng tills man vinner ett game. När spelaren vinner tillräckligt med game vinner den ett set. När en spelare vinner flera sets har man äntligen vunnit matchen.

Som vi har nämnt ovan kan spelare vinna poäng på olika sätt. När de väl har vunnit poäng kommer de på resultattavlan. Istället för att räkna poäng som 1, 2, 3, 4 räknas tennispoäng som 0, 15, 30 och 40. Så om spelaren som servar vinner matchens första poäng går poängen till 15 x 0. Om man förlorar den första poängen är poängen 0 x 15 (du räknar alltid servarens poäng först).

När en spelare har fått poäng på 40 och vinner en tills poäng, kommer man att ha vunnit ett spel. Om båda spelarna är lika med 40 x 40 (även kallat deuce) vinner den första spelaren med en marginal på två poäng. Så om poängen är 40 x 40 är räkningssekvensen 40 → → game.

När en spelare vinner ett game går poängpoängen tillbaka till 0 x 0 och servaren och mottagaren byter roller. Spelare fortsätter att samla game tills en av dem vinner 6 matcher. När en spelare vinner sex matcher har han vunnit en uppsättning. Om spelare är lika med 5 matcher till 5, vinner den första som vinner 7 setet. Om spelarna slår igen vid 6 matcher till 6 måste de spela tiebreak.

En tiebreak är en speciell typ av spel, utformad för att avgöra oavgjort mellan två spelare (därav namnet). Poängscoresystemet i ett tiebreak fungerar annorlunda än andra spel (0, 15, 30, 40), och du bör räkna poängen med det vanliga numeriska systemet (0, 1, 2, 3, …). Den första spelaren som når totalt 7 poäng vinner tiebreak och därmed uppsättningen. Om spelarna är bundna till 6 poäng till 6 i tiebreak, vinner den första spelaren som får en 2-poängs marginal tiebreak.

Servesvängningarna fungerar också annorlunda under en tiebreak. Spelaren som börjar serva tjänar en poäng och sedan byter spelare roller. Från och med då kommer varje spelare att tjäna två poäng tills tiebreak är över. Spelaren som startade tiebreak som mottagare börjar den nya uppsättningen som servare.

Tennisregler och etikett

Om du har nått den här punkten kan jag berätta att du är officiellt redo att börja spela tennis! Innan vi avslutar ville vi ta upp några sista punkter som du borde veta. Dessa punkter är en del av vad tennisspelare betraktar som tennisetikett, eller outtalad etisk kod som varje tennisspelare förväntas följa. Om du förväntar dig att fortsätta din tennisinlärningsresa bör du tänka på följande punkter:

 • Skrik eller svär inte på en tennisbana
 • Använd kläder och utrustning som är lämpliga för tennis
 • Stäng av din telefon och prata inte i den under en match. Stäng åtminståne av ljudet
 • Skrik eller tala inte när din motståndare ska slå ett skott
 • Medan du är ansvarig för att döma ut eler in bollar på din sida av banan, bör du alltid utesluta det till din motståndares tvivel. Om du inte är 100% säker på att din motståndares skott var ute, bör du säga det
 • Även om det är ok att ifrågasätta din motståndares beslut då och då, fortsätt inte ifrågasätta det efter varje poäng
 • Om det finns en extra boll på planen bör du stoppa poängen och ta bort bollen. Ni måste båda upprepa poängen, men det kommer att undvika skador
 • Försök inte distrahera din motståndare när han eller hon servar genom att göra ljud eller plötsliga rörelser
 • Spela enligt din motståndares rytm när han eller hon tjänar
 • När du servar, vänta tills din motståndare är redo att ta emot
 • Fira inte dina poäng i din motståndares ansikte på ett retfullt sätt
 • Skaka din motståndares hand i slutet av matchen. Var inte en dålig förlorare!

Slutsats

Du har nu all den kunskap du behöver för att bli en tennisspelare och börja spela tennis. Nu är allt du behöver göra att komma ut på banan och börja träna. Och viktigast av allt, ha kul! Tennis är en underbar sport som ger fantastiska upplevelser och möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!