Bygga en Padelbana – Vad du Bör Tänka på

Planerar du att bygga en padelbana? Det finns mycket du behöver tänka på för att ditt projekt ska bli lyckat. Att bygga en padelbana är dessutom ett stort ekonomiskt åtagande som kan kosta en hel del. Inte minst bör du ha koll på hur du ska finansiera projektet, men du bör också planera hela bygget från start till slut, inklusive vilken typ av bana du ska bygga, vilka material som ska användas, och vem som ska bygga det.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska bygga en padelbana.

1. Spelytan

Den första punkten och en av de viktigaste när man bygger en padelbana, är att skapa en grund och/eller en omkretskant som överensstämmer med de egenskaper som krävs av projektet som utarbetats av ingenjören. Detta arbete ska vara fritt från defekter som stötar och/eller åsar.

2. Gräsplanen

Valet av gräsmatta är avgörande beroende på vilket mål man strävar efter att uppnå.

Spelplanen måste vara platt och får inte vara ojämn eller sne. Riktlinjerna för padelbanefundament kan variera något beroende på leverantör, men generellt sett bör vi sikta på en yta som är cirka 10 cm tjock och fri från eventuella höjder eller gropar.

När man bygger en padelbana utomhus är det tillåtet att använda snabbtorkande asfalt, vilket underlättar för banans snabba torkning även under regniga årstider.

Det översta lagrets yta som måste användas för banan är avgörande eftersom det gör att spelarna kan röra sig på banan snabbt och effektivt medan de spelar spelet. Federationen har satt reglerna för planens övre yta, även om det finns en mängd olika möjligheter, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

3. Finansiering

Att bygga en padelbana är en stor investering som kan kosta flera hundra tusen kronor. Innan du sätter igång med ditt projekt är det viktigt att du har besvarat frågan om hur du ska finansiera ditt projekt. Har du alla pengar så att du kan betala kontakt eller behöver du ta ett lån? Generellt sett är bygget av en padelbana inte någonting som kan fungera som en säkring för ett lån. Du kan därför behöva kika på andra typer av lån såsom Snabblån utan uc med bankid för att hitta en långivare som kan hjälpa dig med finansiering för ditt projekt.

4. Sträva efter kvalitet

Det kan vara lätt att kompromissa med kvalitet när man bygger en padelbana. Kostnaden kan snabbt öka när man väljer olika materialval och det är ofta här som folk kan kompromissa. Men kom ihåg att det kan löna sig att fokusera på kvalitet eftersom att det kan göra stor skillnad i hur länge padelbanan håller.

Bygg inte en padelbana med tveksam kvalitet och hållbarhet eftersom att dessa omedelbart visar tydliga tecken på försämring bara några månader från installationen.

5. 12 mm härdade glas

När du bygger en padelbana, välj 12mm härdat glas och undvik att kompromissa med 10mm tjockt glas.

Vid köp ligger den enda uppenbara fördelen för kunden i den lägre kostnaden.

Det finns dock 3 extremt konkreta och tydliga nackdelar:

1) Spelbarhet och studs är betydligt sämre jämfört med en stolpmonterad bana med 12 mm glas (detta gör matchen mindre rolig och spelet mindre spännande för spelarna).

2) Glas anses vara strukturellt från 12 mm och därmed är 10 mm glasen fixerade “hängande” på strukturen och fungerar inte tillsammans med den.

3) Av uppenbara skäl är 10 mm-glaset mindre motståndskraftigt jämfört med 12 mm-glaset och därmed utsatt för risker och oftare skador (då måste kostnader relaterade till att hitta och byta ut de skadade panelerna beaktas tillsammans med kostnader relaterade till inkomstbortfall på grund av ”stängda domstolar”).

Vem ska bygga grunden?

Det mest kostnadseffektiva sättet att bygga grunden för en padelbana är att ha kontakt med ett lokalt byggföretag i ditt grannskap som håller sig till och med nära din organisation. Grunden är viktig för integriteten hos din padelbana så det är viktigt att bygga en gedigen och högkvalitativ grund för padelbanan.

Planering av bygget

Byggandet av en padelbana, oavsett om den är helt ny på ett nytt område eller över en befintlig tennisbana, kan behöva bygglov eller åtminstone en bygganmälan beroende på var den ska byggas. Det är därför alltid rekommenderat att ta reda på vad som gäller för just ditt projekt. Om du bor på en stor gård långt ifrån grannar är det givetvis helt annat än att bygga en padelbana nära din tomgräns precis bredvid en granne.

Noggrant övervägande av placeringen av föreslagna padelbanor bör göras i förhållande till bullerpåverkan på intilliggande bostadsfastigheter.

Inhängning och väggar

Alla padelbanor har krav på inkludering av studs-väggar i glas med metallnät ovanför. I ändarna av banan krävs en total höjd på 4,0 meter. De första 3,0 m, från spelytans nivå, kan bestå av vilket som helst genomskinligt eller fast material (glas, tegelstenar, etc.) som inte påverkar bollstuds, och den övre 1,0 m är metallstängsel (svetsnät av metall).

Övergången mellan intilliggande nät- och glasinvändiga ytor bör vara jämn och ingen yta bör sticka ut längre än den andra eftersom det kommer att resultera i oregelbunden kula.

Betonggrund och dränering

Grunden för padelbanor är vanligtvis konstruerad med en insitu betongplatta på vilken konstgräsytan läggs. Denna typ av betongplatta som konstrueras är i allmänhet icke-porös och skulle generellt anses olämplig för klimatet i Sverige där höga nivåer av nederbörd kan förväntas regelbundet vilket leder till minskat utnyttjande.

Som sådan för padelbanor i Sverige padelbanan bör underlagskonstruktionen bestå av en lämplig fridränerande icke frostmotståndigt aggregatunderlag i genomsnitt 250 mm djup med 65 mm djup av porös asfalt installerad ovanför i två separata lager.

Denna konstruktion kan installeras med en maximal enkel- eller dubbelplanslutning på 1:100. Alternativt kan padelbanan konstrueras till en nivågradient med ett lämpligt fall etablerat till formationsnivån.

Padelbanor kan också konstrueras med en krönt nätlina med motsatta fall på 1:100 mot ändväggarna. Men detta skulle inte förutses med en porös konstruktion av subbasen.

Ett inre ytvattenavloppsrör bör införlivas med ett utlopp genom omkretsringbalken till utloppspositionen.

När man bygger en padelbana över en befintlig tennisbana krävs noggrann övervägande av de befintliga lutningarna, yttoleransen för den befintliga ytan och den exakta positionen för den nya padelbanan. Den övre ytan av ringbalken bör placeras på en nivå över den högsta punkten på den befintliga beläggningen.

Som sådan måste installationsentreprenören ta hänsyn till gjutning av betongen där den är högre än den allmänna planytan. Som I dessa fall krävs en detaljerad undersökning av den befintliga tennisbanan och baskonstruktionen innan projektet går vidare.
Den färdiga toleransen för en syntetisk padelbana ska vara 6 mm under en 3 meter rak kant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!