Är Padel en Fluga eller här för att Stanna? Framtiden för Padel

Padel har växt något enormt i popularitet under de senaste åren. Samtidigt är det en väldigt ny sport, åtminstone jämfört med de flesta andra Svenska sporter, och om vi talar från ett “mainstream” perspektiv. Padel har funnits i Sverige sedan slutet på 1990-talet, som du kan läsa i denna artikel, men det är inte förens under de senaste åren som des popularitet har växt explosionsartat.

Som med alla sporter som växer fram är det många som undrar om padel bara är en fluga som kommer att dö ut inom några år och helt enkelt glömmas bort – eller om det är en sport som kommer att fortsätta att växa och vara populär i många år framöver.

Givetvis går det inte att förutspå framtiden för padel, men vi kan däremot diskutera hur adelns utveckling ser ut, och vilka indikationer om framtiden som finns redan idag.

Är padel en fluga som kommer att dö ut?

Det korta svaret på den frågan är nej. Alla som är någorlunda insatta i padel kommer att hålla med om detta svar. Man kan konstatera att det har funnits, och fortsatt finns, en enorm etablering av nya padelhallar, vilket är en trend som fortsätter att växa i takt med att nya aktörer kommer in på marknaden, inte minst stora aktörer med enorma muskler, såsom investmentbolaget Triton som nyss skapade Ledap och förfärade ett 30-tal anläggningar i Sverige.

Givetvis har corona varit en drivande faktor i den ökade populariteten av padel, men faktum är att padel växte redan innan covid, och har fortsatt att göra det även efter. Med det sagt kan man konstatera att det till skillnad från vad vissa säger, inte enbart är en coronaeffekt, även om pandemin har varit extremt positiv för padelns utveckling. En del menade att padel skulle dö ut efter covid när folk började gå tillbaka till att leva som vanligt, men detta har som sagt inte skett.

Padel har nu haft en stadig tillväxt i flera år, som kan ses i denna tabell från Wikipedia:

ÅRAntal licensierade spelareAntal bokade padelbanorAntal föreningarUnika spelare som bokat en banaAnläggningarKälla
20141008202562017[14]
20152001 770383 77837[14]
20165004 8704613 20655[14]
201775098 3005133 99098[14]
2018975278 3576377 981201[14]
20191 200549 71375169 594388[14]
20202 000cirka 1 000 00090485 500503[15]

Till skillnad från sporter som faktiskt har visat sig vara flugor, har padel år efter år istället visat sig växa starkare. Detta om något bör vara en indikation på att padel inte är en fluga.

Givetvis är det sannolikt att tillväxten kommer att avta i takt med att sporten blir utbredd och etablerad, men att säga att padel bara är en fluga som kommer att dö ut är obefogat, åtminstone under de närmaste 5 åren. Längre än så är svårt att förutstpå framtiden för många sporter, även om vi tror att padel kommer att bli en OS-sport och därmed få en uppsving på grund av den ökade exponeringen som detta medför.

Givetvis är det möjligt, eller till och med sannolikt att populariteten av padel kommer att flukturera och gå i trender precis som alla sporter, men det är helt enkelt för tidigt att sia om detta. Rent teoretiskt kan populariteten lika gärna öka snarare än att minska. Och om fallet är att trenden “dör ut” har padel redan etablerat sig tillräckligt mycket vid det här laget att även om många slutar kommer det fortfarande finnas en stor skara entusiaster klar. Resultatet skulle i detta fall vara att sporten etablerar sig på en lägre men stabil nivå när det kommer till utövare.

Padel kosttillskott

Framtiden för padel

Om man hittar på padel runtom i hela världen får vi mer data och information eftersom sporten har funnits betydligt längre i andra länder än den har gjort i Sverige. Det första man kan konstatera är att eftersom att padel har funnits utomlands i många år och fortsätter att växa är det definitivt ingen fluga som bara ploppar upp i något år och sedan dör ut.

Padel har vunnit ökad popularitet under de senaste åren och kallas ofta för den snabbast växande sporten i världen, definitivt den snabbast växande racketsporten globalt

Padel vinner inte bara popularitet i Europa, Latinamerika, Indien och Mellanöstern. Förenade Arabemiraten och Egypten har nu flera padelbanor.

2014 gick padel om tennisen för att bli Spaniens näst största deltagande sport efter fotboll, enligt World Padel Club. Experter uppskattar att över sex miljoner människor för närvarande spelar padel i Spanien. Marbella kallas också för “padelns Mecka”.

Den enklaste förklaringen bakom padels popularitet är att det är så otroligt roligt. De flesta kan komma igång med sporten direkt och det är en mycket lättare inlärningskurva än tennis. Om du har spelat någon racketsport kommer du förmodligen att spela padel ganska väl från början, men även utan tidigare erfarenhet av racketsport kan du vanligtvis få igång ett spel ganska snabbt.

Enkelt att komma igång, fantastiskt roligt och oändlig potential för förbättringar gör att de flesta kommer tillbaka och fortsätter att spela padel. Precis som tennis är padel främst en inomhussport i Sverige, vilket gör att den kan spelas året runt. Perfekt för dig som inte är så sugen på nordiska vintrar.

Antalet anläggningar dedikerade till paddeltennis, antingen enbart eller som ytterligare en sektion i befintliga klubbar såsom tennis, har fortsatt att växa tillsammans med antalet utövare. Men i många delar i världen går vi nu in i en tredje fas: mättnad av klubbar.

Antalet klubbar och banor som byggs kommer säkerligen att öka under de kommande åren. Men på många håll i världen, inte minst i Spanien kan spelare nu välja eftersom det inte längre är ett omöjligt uppdrag att hitta en bana – även om detta inte gäller för Sverige ännu.

Vad gör klubbarna nu?

De flesta klubbar börjar förstå att en ny scen/en ny fas i padeln har börjat. Pionjärerna menar dock att de agerar i princip som de ska: förbättra servicen och sänka priserna. Förbättringen av servicen går genom ett bättre bemötande till klienten, bättre lokaler (bättre banor, mer avstånd mellan dem, nyare gräsmatta och skötsel, bättre belysning, förbättring i omklädningsrummen, nya lokaler som kompletterar utbudet, etc. Men det förbättras också i utbildningen. Många klubbar anställer bättre coacher och/eller förbättrar kompetensen hos de nuvarande.

Eller nya erbjudanden såsom lagtävlingar, vänskapsmatcher mot klubbar eller anordnande av prestigefyllda turneringar som ger klubben ett bättre rykte.

Över tid kommer marknaden gradvis att normaliseras i takt med att utbudet möter efterfrågan när det kommer till banor och tillgängliga tider. Idag är det fortfarande en högre efterfrågan än utbud vilket gör att priserna är höga, och servicen och kvalitén, åtminstone i teorin, kan vara bristfällig. Men allt eftersom att marknaden mättas kommer folk att välja det bästa. Alltså, de som erbjuder mer för mindre. Detta kan göra att vissa aktörer och klubbar stänger. Detta ligger dock längre fram i tiden, i alla fall i Sverige, även om sådana tendenser har börjat uppstå i till exempel Spanien där sporten är mer etablerad.

En sak är säker, padel är definitivt inte en fluga. Givetvis kan populariteten minska om ett par år, men trots detta skulle inte sporten kunna klassificeras som en fluga, då detta generellt är någonting som är kortlivat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!