Hur Länge har Padel Funnits i Sverige? Padelns Historia i Sverige

Padel är en sport som har växt explosionsartat i popularitet runtom i världen under de senaste åren. Intressant nog ligger Sverige i topp bland de länder som Padel har växt allra fortast, och Sverige ligger fortfarande i topp på denna lista. Padelbanor har växt som svampar runtom i Sverige och det är en underdrift att säga att sporten är extremt het. Kändisar har anammat sporten, och överallt talas det om Padel.

Men så har det givetvis inte alltid varit. Faktum är att även om det kan verka som att Padel, med sin enorma popularitet har funnits länge är sanningen den att Padel är en väldigt ny sport i Sverige, och det är bara under de senaste få åren som sporten fullkomligt exploderat.

I denna artikel tittar vi närmare på paddelns historia i Sverige och hur utvecklingen har sett ut.

Sveriges padeldata är följande (källa Wikipedia):

ÅRAntal licensierade spelareAntal bokade padelbanorAntal föreningarUnika spelare som bokat en banaAnläggningarKälla
20141008202562017[14]
20152001 770383 77837[14]
20165004 8704613 20655[14]
201775098 3005133 99098[14]
2018975278 3576377 981201[14]
20191 200549 71375169 594388[14]
20202 000cirka 1 000 00090485 500503[15]

Som du kan se har padelns tillväxt varit markant, där vi kan se en mer än fördubbling av antal bokade padelbanor år efter år. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet bokade banor med dryga 1900%!!  Och detta är en trend som ännu inte har mattats av, utan sporten fortsätter att växa stadigt i Sverige och spelandet går både lägre ner och högre upp i åldrarna. Detta drivs främst av ett ökat intresse för sporten, men även av ett ökat antal byggda padelbanor (vilket såklart är ett resultat av det ökade intresses för sporten).

När blev padel populärt i Sverige? – Padelns historia i Sverige

Den första padelbanan i Sverige byggdes år 1998 i en liten lokal i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson och hans son Johan Andersson. Då bildades även Grevie Padelklubb bildades och klubben startade med cirka 20-30 personer. Man hade då två korpserier.

Thommy är idag den person som anses ha tagit padel till Sverige. Thommy upptäckte sporten under en resa till Marbella och blev så förälskad i sporten att han ville bygga en egen bana då Sverige inte hade någon bana i Sverige under den tiden och sporten inte existerade i Sverige.

Den första banan som Thommy byggde var gjord i trä och hade stängsel. Den följde inte dagens krav och kriterier för en padelbana ska se ut, men den kom fortfarande att bli startskottet för padel i Sverige.

Dock stog inte banan kvar så länge utan var tvungen att stängas ner. Klubben dog sedan ut eftersom att man inte kunde hitta  någon annan plats för banan i Båstad. Thommy beskrev år 2009 det på följande sätt:

“Tyvärr tvingades vi lämna lokalen efter tre år och banan lades ned. Men redan då var det bra drag, vi deltog till och med i EM i Belgien, berättar Tommy.”

Cirka 10 år senare, år 2009 öppnade Thommy en ny padelbana i båstad Den andra inomhusbanan byggdes av Xbowl Sportcenter i Båstad 2008. Banan invigdes av världens bästa kvinnliga padelspelare Carolina Navarro som är hälften svensk.

Att citera en artikel som skrevs 2009 ger en intressant inblick i hur mycket sporten har förändrats och utvecklats på bara drygt 10 år:


“I december åkte Málagabon Carolina Navarro Björk till Skåne för att inviga Skandinaviens enda paddlebana, på Xbowl i Båstad. Världsmästarinnan har svensk mamma och var hedersgästen som fick visa Båstadborna hur den konstiga racketsporten går till. – I Båstad är det ju tennisen som är det viktiga, så det känns extra roligt att det är just här som vi startar Sveriges första paddlebana, säger initiativtagaren Tommy Andersson.”


Dessutom byggdes första utomhusbanan i Båstads hamn. Banan som byggdes kom att bli den första professionella banan i Sverige. Detta har även blivit banan där Swedish Padel Open arrangeras som är ett event genom World Padel Tour.

År 1999 i September startade Sverige med 2 lag i par-EM, ett damlag bestående av Elsa Warmland och Annika Lindstedt samt ett herrlag bestående av Håkan Nilsson och Niclas Lindstedt under ledning av Thommy Andersson. EM tog plats i Waterloo i Belgien  och när svenskarna kom dit hade man inte ens en svensk flagga för invigningen eftersom man inte trodde att padel existerade i Sverige och att svenskar skulle delta. Herrarna lyckades inte så väl, men däremot tog damerna sig vidare till åttondelen där man mötte semifinalisterna från lagtävlingen, Frankrike och vann. Även mot Italien i kvartsfinal vann Sverige. I semifinal mot Spanien förlorade Sverige med 2-1 vilket är sensationellt med tanke på att Sverige bara hade en endaste bana under denna tid.

Idag återfinns priset från EM på Xbowl Sportcenter i Båstad.

Det internationella padelförbundet grundades år 1991 och det svenska padelförbundet grundades så sent som år 2010. 2021 blev det svenska padelförbundet medlemmar i Riksidrottsförbundet vilket är någonting som styrelsen har jobbat hårt för.

År 2012 öppnade Peter Ohlsson från Kristianstad den första inomhusbanan för padel i Sverige. Banan byggdes i Ramlösa i Helsingborg. Efter detta byggde Peter Ohlson Malmö Padelcenter i Bulltofta.

Sedan dessa har padel, som du kan se i tabellen ovan vuxit i en enormt i Sverige. Många kända Svenskar har hoppat på sporten och dessutom investerat i byggen av padelbanor vilket givetvis också har hjälpt till att driva utvecklingen och intresset. Måns Zelmerlöv, Zlatan Ibrahimovic, och Formel 1 stjärnan Marcus Eriksson är bara några exempel.

När kom padel till Stockholm?

Av naturliga anledningar var padel i början först centrerad kring Södra Sverige, då självklart främst kring Båstad i början, men allt eftersom att intresset för padel ökad kom sporten att spridas till resten av landet.

Den första padelhallen i Stockholm byggdes 2015 med 5 inomhuspadelbanor. Den första padelanläggningen i Stockholm var PDL Center Frihamnen som fortsättningsvis är en väldigt populär anläggning. Bland flera var Måns Zelmerlöv involverade i detta.

Man kan utan tvekan säga att padel har exploderat även i Stockholm sedan dess och idag finns det en stor mängd padelbanor och anläggningar i Stockholmsområdet.

Idag finns det över 130 padelanläggningar i Stockholms län, men detta är en siffra som stiger fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!