Är Padel Dyrt? Är Padel en Rikemanssport?

Är padel en rikemanssport? Kostar det mycket att spela padel?

Olika sporter har olika omkostnader för att komma ihåg samt fortsätta att utöva sporten. Vissa sporter är betydligt dyrare än andra, vilket kan göra det svårt för en större grupp av människor att hålla på med sporten. Motorsport, till exempel, kan kosta tiotusentals kronor att utöva varje månad, samtidigt som sporter såsom simning endast kräver att du har en lämplig pool att simma i.

Men hur är det med padel? Är det en dyr eller billig sport att utöva? Det ska vi kika närmare på.

Är padel dyrt?

Många anser att padel är en dyr sport, men är det verkligen sant? I vårt inlägg idag analyserar vi kostnaderna.

Många förknippar padel som en rikemanssport. Eller ännu vanligare som vi hör en del folk säga, en “rikemanssport”.

Trots den betydande ökningen av människor som spelar padel under de senaste åren, finns det fortfarande de som tror att de inte kan spela på grund av kostnaderna. I vårt inlägg idag har vi beräknat alla kostnader för att komma igång med denna sport.

Svaret på frågan är att padel inte behöver vara så dyrt som många tror. Padel har egentligen enbart två huvudkostnader och dessa är utrustning och hyra av padelbana. Precis som med de flesta sporter kan spelare välja att konstant uppgradera och leta efter den bästa och dyraste utrustningen på marknaden. Men den goda nyheten är att utrustningen för padel inte behöver kosta så mycket. Allt du egentligen behöver är ett padelrack och bollar. Även om det är bra att investera i ett par kvalitativa padelskor och annan utrustning är det inte absolut nödvändigt. Åtminstone om du just har börjat.

Padelracket: den viktigaste och dyraste utrustningen

Padelracket är så klart det viktigaste tillbehöret du behöver när du ska spela tennis. Och det är oftast det dyraste. Men vi säger oftast för att priserna på padelrack kan variera en hel del. Även om de flesta padelrack ligger mellan 1.500 och 2000kr kan du hitta padelrack för mindre än 1000kr, till och med omkring 500kr i vissa fall. Med det sagt behöver inte padelracket vara dyrt. Om du bara kommer igång finns det ingen anledning att investera i ett dyrt racket då du ändå inte kommer att kunna ånjuta dess prestanda fullt ut. Men med det sagt behöver ett padelrack absolut inte vara så dyrt som många tror att det är.

Enligt tillverkare håller padelracket cirka 10 till 12 månader beroende på en rad olika faktorer som påverkar dess livslängd. Men med detta i åtanke behöver du inte byta ut racket särskilt ofta heller.

Börja helt enkelt med ett padelracket som är billigare och allt eftersom du blir bättre och mer villig att investera i ett mer avancerat rack. Om du bara ska spela någon gång och inte känner dig redo att köpa ett padelrack kan du dessutom hyra racket på många anläggningar för en rimlig peng.

Konstgräs för Padelbana - Allt du Bör Veta

Padelbollar

Padelbollar är en förbrukningsvara som bör bytas ut efter ett par veckor eller 4-5 matcher i genomsnitt. Läs om hur länge padelbollar håller här.

Men padelbollar är inte heller en så stor investering. Padelbollar kostar normalt omkring 50-100kr per rör med 3 bollar i.

Kläder

Det finns tröjor, byxor, och andra kläder som är designade för padel, men om du vill hålla ner kostnaden är det absolut inte nödvändigt att köpa detta. Det finns inte heller några sådana krav. När du ska spela padel kan du helt enkelt använda en t-shirt och ett par lämpliga shorts eller leggings/kjol. Du behöver alltså inte köpa några padelkläder om du inte vill.

Det viktigaste är att kläderna är bekväma, andas, och hanterar svett och rörelser väl. Då blir det åtminstone bekvämare att spela.

Skor

Padelskor – skor specifikt utformade för padel är rekommenderade när du spelar padel. Dels för komfort och prestanda, men också för säkerhet, att undvika att halka, eller vricka fötterna.

Även om det är möjligt att spela med ett par vanliga löparskor är det rekommenderat att investera i ett par padelskor. Padelskor är inte dyrare än vanliga tennisskor och de finns i en bred skara av prisklasser. Padelskor börjar omkring 500kr i pris och kan uppgå till flera tusen. Alltså är inte padelskor en betydande kostnad i sporten.

Bokning av padelbana – den största kostnaden

Det är bokning/hyrning av padelbana som normalt är den största kostnaden för padelspelare. Och det är också just kostnaden av att hyra bana som gjort att en del folk säger att padel är en dyr sport. Det finns flera sätt att diskutera detta ämne, så vi ska gå igenom allt vesäntligt så att du får en god uppfattning.

Först oh främst – många faktorer påverkar hur mycket det kostar att hyra en padelbana. Normalt hyr man i 60, 90, eller 120 minuter åt gången. Faktorer som var du spelar, kvaliteten och storleken på banorna eller installationerna kan alla påverka kostnaden. Dessutom varierar priserna vanligtvis beroende på tid eller veckodag.

Fram till för några år sedan var det inte lätt att hitta en padelbana. Det fanns inte så många banor i Sverige vilket gjorde att det snabbt blev fullbokat vilket i sin tur gjorde att kostnaden för hyra gick upp. Den goda nyheten är att det har byggts tusentals padelbanor under de senaste åren vilket har gjort att utbudet av tillgängliga hallar har blivit större, vilket därmed kommer att fortsätta att göra det billigare att hyra en padelbana.

Att hyra en padelbana i 60 minuter kostar allt från 200-1000kr, med normalpriset omkring 400-500kr, beroende på alla de faktorer som vi diskuterat ovan. Detta kan så klart låta väldigt högt när man jämför med till exempel tennis, men vad många inte tänker på är att padel i princip alltid spelas i dubbel, vilket innebär att man spelar 2 mot 2. Om man delar kostnaden av att hyra en padelbana på 4 låter denna kostnad helt plötsligt mycket mer rimlig.

Fortsättningsvis finns det även ofta möjlighet att köpa klippkort eller medlemsskap vilket ger ännu lägre prier än så.

Som du kan se kan vi konstatera är padel definitivt inte nödvändigtvis en dyr sport. Även om det kostar en del finns det många sporter som är betydligt dyrare än padel, även om det så klart finns sporter som är billigare än padel. Svaret är alltså nej, padel är ingen rikemanssport. Och nej padel är definitivt inte i toppen av de dyraste sporterna som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat! Gå med Nu!
Sveriges nya Padelforum är äntligen lanserat!