Det finns en stor mängd olika padelracket på marknaden. Detta kan göra det svårt att veta vilken typ av padelracket du ska välja. Som du säkert vet är inte alla padelrack skapta på samma sätt heller. Den främsta faktorn som många tittar på när de ska köpa padelrack är dess form. Padelrack finns i droppform, diamantform, och rund form. Detta är en bra utgångspunkt då alla dessa former har olika egenskaper och passar olika spelare.
Men en annan faktor som du också bör fundera över är om du vill ha ett hårt eller mjukt padelrack då detta påverkar både hur det spelar, men också hur det känns.
Skillnad hårt eller mjukt padelrack
Låt oss titta på skillnaderna mellan hårda och mjuka padelracketar. Hårdheten på ett padelrack beror främst på vilken typ av material som används för kärnan. Det beror också på densiteten av materialet i kärnan. Generellt kan man säga att padelracket för nybörjare och motionärer är mjukare, medans padelracket för erfarna spelare och proffs är hårdare.
När det kommer till hårdhet finns det dock inget som säger att en typ av racket är bättre än en annan eftersom racketval är något mycket personligt och beror inte bara på dina känslor som spelare utan också din typ av spel, dina mest karakteristiska slag och din kondition.
Padelrack hårda eller medelhårda
Hårda eller medelhårda padelracket:: denna typ av racket ger dig mer kontroll och kraft när du spelar ditt spel:
Fördelar:
- Kontroll: även om sweet spot är mindre, när du håller ett racket med medelhög densitet ökar din känsla av säkerhet när du gör varje skott märkbart.
- Kraft: det är viktigt att ta hänsyn till att spelarens teknik och styrka gynnar utförandet av slag med större kraft. Därför kommer ett hårt eller medelhårt racket att hjälpa dig att spela slag med mindre ansträngning, eftersom den inte absorberar bollens slag lika mycket, vilket ger mer fart och studs.
- Ett hårt racket ger dig en bättre känsla av balans på banan.
Dessutom är det värt att nämna att racketar med medium densitet eller hårda racket har en gummitäthet (gummidensitet) på cirka 50 kg per m³ vilket är en högre densitet än mjuka racketar.
Mjuka padelrack
Den här typen av racket ger dig framför allt bättre bollutgån och effektivitet när du spelar varje slag och en god absorption av kraften.
Fördelar med mjuka padelrack
- Effektivitet och bollutgång: hos ett mjukt racket är gummit i kärnan är mer flexibelt, så bollens effekt bort från racket blir mycket större. Det vill säga att du kommer att kunna utföra skott med högre prestanda där bollutmatningen är snabbare med mindre ansträngning.
- God vobrationsabsorbering vid slag för större komfort när du spelar skott. Dessutom, med gummi med hög elasticitet, kommer skotten att dämpas i racketen snarare än armbågen, vilket hjälper dig att undvika skador som tennisarmbåge/padelarmbåge.
- Det är viktigt att komma ihåg att mjuka racketar ger mindre kraft när de absorberar skott lättare.
Å andra sidan har mjuka racketar olika densiteter än hårda racketar, vilket ger oss helt andra känslor i spel. Gummitätheten i en mjuk racket varierar mellan 18 och 30 kg per m³.
Faktorer att tänka på när du väljer hårt eller mjukt padelrack
Som sagt så är det inte att ett racket är bättre än ett annat när det kommer till att välja hårdhet. Istället har var och en av dem vissa egenskaper som skiljer dem åt. Som spelare måste du hitta den racket som bäst passar din spelstil, den du känner dig mest säker och bekvöm med, och som kan utveckla dina färdigheter mest effektivt.
Glöm inte att temperaturen också spelar en viktig roll när du väljer mjukt och hårt rack. När temperaturen blir högre (över 25 grader) blir hårdare skum mjukare och passar bättre för denna situation. Om du skulle spela med mjuka rack i varma temperaturer blir skummet för mjukt och du tappar all kontroll över bollen. Motsatsen gäller för kalla temperaturer (många gånger är detta fallet i de nordligare länderna).
Även med långsamma bollar kommer det mjuka skummet att ge dig mer kraft, men på hårdare bollar är det bättre att ha ett hårdare racket.
Kärnan i ditt racket: EVA eller skumgummi
Det fanns i regel två olika typer av padelracketkärnor, även om olika nya tekniker utbecklas. De två typerna av kärnmaterial som används är antingen EVA-gummi eller skumgummi (polyeten).
Tidigare skulle racketar vara det ena eller det andra. Dessa dagar använder tillverkare alltmer en blandning av de två. EVA har en högre massdensitet än skumgummi, vilket gör att olika modeller av racketar kan ha ett annat balanscenter baserat på förhållandet mellan EVA och skumgummi i kärnan. Detta ger upphov till ett större utbud av olika tillgängliga racketmodeller. Det betyder också att du till stor del kan ha EVA-racketar som kan bete sig på samma sätt som en polyetenracket.
En bra utgångspunkt är att undersöka hur dessa två material skiljer sig åt. På det sättet, baserat på dina behov som spelare, kommer du att kunna göra ett bättre val mellan de två eller till och med om en blandning är vad du behöver.
EVA-gummi är mycket hårdare och styvare. Racketar av EVA-gummi är idealiska för höghastighetsmatcher där bollen flyger snabbare och känns lättare. Som ett exempel, under sommaren orsakar värmen att padelbollar får mer studs när de inre gaserna värms upp. Detsamma gäller planer som är på något högre höjder.
Omvänt, under vintern när de kallare, dämpas studsen i padelbollarna vilket gör att de känns tyngre, med hjälp av ett EVA-racket blir kontrollen av bollen mycket svårare.
Bristen på flex i en EVA-kärna gör den mer hållbar än de av polyeten. Som ett material är EVA mycket billigare än polyeten. Denna kombination av hållbarhet och pris gör EVA till den perfekta kärnan för nybörjare / padelracketar på nybörjarnivå där priset kan vara ett hinder för nya spelare.
Racketar som har en mjuk skumkärna (polyeten) hjälper dig att känna varje skott mycket mer. Dessutom behöver du inte mycket kraft för att snabbt styra en boll som kommer till ditt racket.
Eftersom ett racket med en kärna av polyeten har mer flex genom bollens slagpunkt kommer du att känna att racketen “håller” bollen lite längre. Du kan använda den lite längre kontakttiden med bollen för att skapa mer skruv på varje skott.
Nackdelen med en polyetenkärnracket är att skummets fjädring gör att du får betydligt mindre kraft i smashar och hårda slag.
Med tiden blir polyetenskummet mer komprimerat, vilket innebär att bindningen mellan kärnan och det yttre skalet blir svagare. Det är detta som ger polyetenkärnracketar rykte att de inte är hållbara.
Det finns några padelspelare som spelar med hårt EVA-skum på sommaren och byter till mjukt polyetenskum på vintern för att kompensera för hur lätt eller tung bollen känns mellan de två säsongerna.
Allt detta kan bli väldigt förvirrande. Det är därför som vissa tillverkare har valt att trycka “Salida De Bola” på sina förpackningar. Det här betyget avser det värde som en boll studsar från racketsidan.
Med andra ord, ett racket som har en hög “Salida De Bola” -klassificering kommer att ha stor spänning och bollen kommer att studsa snabbt från racketen. Dessa racketar beter sig på ungefär samma sätt som de “gamla” EVA-racketarna. Det är mycket möjligt att dessa racketar har endast EVA-kärnor.
Omvänt är racketar med låg “Salida De Bola” -klass mer mjuka och svamp-aktiga vilket ger dig mycket mer känsla för bollen på racketen hela vägen genom skottet. Oftast har dessa racket en kärna som är nästan helt i polyetengummi.
Under de flesta omständigheter kan det vara svårt att urskilja vilket skum som används i en racket bara genom att titta på det. Men tack vare ”Salida De Bola” och det mycket olika ljudet de gör när de stöter på bollen blir det lättare att identifiera.
Slutsats
Materialet med vilket en padelrackets kärna är tillverkat i är tufft, men beroende på hur hårt eller mjukt det är kommer dess livslängd att variera. Ett mjukt material ger mer kraft men mindre kontroll, medan ett hårt material ger större kontroll vid slående men mindre kraft.