Vilken Form på Padelracket ska Jag Ha? [Komplett Guide]

Som du säkert vet är inte alla padelrack skapta likadant. Padelrack har alla olika designer, material, och prestanda, och olika typer av padelrack passar olika spelare.

Om du ska köpa padelrack är det lätt att bli överväldigad av den stora mängd rack du kan välja mellan, och bli osäker på vad du ska välja. En av de viktigaste faktorerna du bör överväga är padelrackets form

Vilken är den bästa formen för ett padelracket?

Svaret på den frågan är att det inte finns en “bästa” form för padelrack. De olika formerna existerar för att det finns olika behov. Med det sagt, det rack som är “bäst” för en person kanske inte är bäst för en annan.

Främst handlar det om de olika egenskaper som varje form har, och därmed vilka egenskaper du behöver från ett rack.

Ett runt racket, till exempel, kommer att lämpa sig för en spelare som föredrar kontroll. Den kommer däremot inte att vara så läömplig för en spelare som letar efter maximal effekt och kraft.

I grund och botten finns det tre standardformer:

  • Diamantformade padelrack
  • Runda padelrack
  • Droppformade padelrack

Hur man väljer form på padelracket

Foto: Padrenuestro

Rund form

Padelrack med en rund form är kända för att ge utmärkt kontroll. Som ett resultat är runda racketar lämpade för spelare som har en lång sving och gillar att slå igenom bollen. De är också ofta bäst lämpade för nybörjare som inte ännu är så tekniska utan behöver maximal kontroll i sitt spel.

De runda padelracken har en låg balans där vikten är placerad närmare handtaget vilket är en av de främsta anledningarna till att det är så manövrerbart. Runda racket har också runda sweetspot vilket gör dem ganska förlåtande. Sweetspot finns också mitt på racket. Dess stora sweetspot gör dem till det mest förlåtande alternativet när du börjar spela och inte alltid träffar sweet spot med varje slag. Eftersom att de ger så bra kontroll är de också lämpade för defensiva padelspelare – alltså inte enbart nybörjare.

Den främsta nackdelen med padelrack som har en rund form är att de får en viss brist på kraft för smash i och med att de har en låg balans. För att uppnå mer kraft behöver balansen positioneras högre upp.

Runda racket rekommenderas dessutom för tennisspelare. Varför? Baslinjen för en tennisbana är nästan 2 meter längre bort från nätet än en padelbana, så att ha ett padelracket som tar mycket av kraften från dina skott hjälper dig att anpassa dig till att spela padel från att tidigare ha spelat tennis.

Även medelspelare som spelar mer defensivt kommer att ha nytta av att ha ett runt paddelracket. Runda racketar ger utmärkt kontroll över bollen, vilket gör dem idealiska för spelare vars främsta styrka är bollplacering och inte i smash och kraftfulla slag.

Droppformat padelrack

Droppformade padelrack kan defineras som en blandning av runda och diamantformade padelrack. Många anser att droppformade rack erbjuder det bästa av båda världar mellan att fortfarande ha en del av kraften i den diamantformade racketen men att behålla mycket kontroll som runda racketar har.

Droppformade padelrack har en balans som är positionerad nära mitten. Denna racketform är mångsidig och erbjuder en perfekt kombination mellan kraft och kontroll. Droppformade racket är primärt lämpad för mellanspelare och spelare som ännu inte har ett specialiserat spel, antingen defensivt eller offensivt.

De främsta fördelarna med droppformade racket är att de är mångsidiga och balanserad racket som har en bra kombination av kraft och kontroll.

Droppformen är den vanligaste formen för padelrack och det är den främsta formen som padelspelare väljer. Formen är idealisk för spelare med en medelsving

Sweet spot i droppformade racket är  i det maximala mottagningsområdet på plattan eller racketens yta. Med detta rack kan vi dessutom öka kraften eller kontrollen genom att justera eller flytta rackets olika vikter, om racket är utrustat med justerbara vikter.

Spelare på alla nivåer kan använda och njuta av droppformade padelrack.Många spelare kommer inte att bli tillräckligt starka för att kunna få maximal effekt av ett diamantformad racket, samtidigt som de vill ha lite mer kraft än ett runt racket, och då är det droppformade racket ett naturligt val. Dessutom tycker många erfarna padelspelare att dessa racketar är mycket lättare att använda eftersom du kan känna bollen på racketen när du spelar dina skott.

Diamantformat padelrack

Diamantformade padelrack är designade med en balans som finns högre upp på racket. Resultatet är att denna form är den mest kraftfulla. Det är därför primärt valet av erfarna och proffs. Tack vare dess högre balans ger den en centrifugalkraft som skapar mer hastighet i dina slag.

Vidare passar diamantformade padelrack även till offensiva, aggressiva, och anfallssinnade spelarna, särskilt de som spelar på vänster sida. Deras nackdelar är deras manövrerbarhet. De kan också orsaka armtrötthet för icke-tränade spelare.

Diamantformen liknar en inverterad pyramid och är lämplig för en spelare som har en kort sving och därför behöver lite hjälp när det gäller kraft.

Eftersom det diamantformade padelracket är mer tekniskt är det viktigt att ha en bra teknik för att göra skott med hög prrecision. Annars riskerar du att hålla racketen för långt framåt utan att knappt göra en bakåtsving.

På grund av diamantformen blir sweet spot mycket fokuserat till toppen av rackethuvudet och är ganska liten. Om vi inte träffar alla våra skott väl kommer vi att märka en brist på kontroll som kommer att destabilisera vårt spel. Det faktum att det blir så viktigt att ständigt få till perfekta träffar i sweet spot är ytterligare en faktor att detta rack främst är lämpat för erfarna padelspelare med god teknik.

Det diamantformade racket är idealiskt om du har en bra volley och använder den med ett kontinentalgrepp samtidigt som du håller rackethuvudet högt. Det område där det diamantformade racket verkligen utmärker sig är vid smash, kraftfulla slag, och volleys. Lista på de Bästa Padelracket för Smash finner du här.

I diamantformade racketer är det lämpligt att välja en modell som väger några gram mindre än den vanliga vikten som används, eftersom de tenderar att luta lite eftersom balansen är orienterad mot rackets huvud.

Många nybörjare gör ofta misstaget att köpa ett diamantformat racket i tron om att det hjälper dem med kraftfulla slag, men om du inte kan behärska racket kommer du ändå inte att kunna ta del av dess fördelar.

Även om diamantformade padelracket är lämpare för erfarna och kraftfulla spelare är det långt ifrån alla proffs som använder diamantformade racket. Många professionella spelare väljer att inte använda ett diamantformat för att göra det lättare för sig självaoch inte ha ett så tekniskt avancerat rack. Med det sagt bör du enbart överväga att skaffa dig ett diamantformad paddelracket om du är en erfaren padelspelare, men inte ens då är det säkert att det är det säkert att det är det lämpligaste racket för dig.

Storlek på padelrack

Utöver padelrackets form är storleken också någonting som kan variera mellan padelrack, och som därför är bra att ha i åtanke. Genom att välja den storlek som passar vårt spel kommer vi att kunna förbättra både kontroll och kraft.

Det finns tre primära designer på padelrackets storlekar:

  • Oversize/överdimensionerad
  • Mellanstorlek/mid-size
  • Klassisk storlek

Oversize padelracket

Så-kallade oversize racket har, som det låter, en större storlek vilket ökar mottagningsområdet. Resultatet är att du får ökad effekt men samtidigt tappar lite kontroll om du inte förkortar svängen.

Den överdimensionerade storleken på padelrack gör att vi får en förbättring av bollåterhämtning i slag som inte träffar mitt på sweet spot.

Klassiska padelrack

Padelrack med klassisk storlek har bra kontroll så att vi lätt kan använda handleden för att placera bollen mer exakt. Med denna storlek är det dock viktigt att vara försiktig i situationer där vi är under press och är i en instängd position eftersom en mindre bred sweet spot innebär att det är större osäkerhet.

Mid-size padelrack

Midsize storleken i padelrack är mellanstorleken mellan de ovan-nämnda storlekar, och kombinerar därför, likt det droppformade racket, fördelarna med båda.

Mid-size storleken används mest för padelrack på grund av dess mångsidighet och frå brister.

Padelrack teknologi

Det är värt att nämna att när det kommer till padelrack så förbättras och förändras teknologin ständigt. Idag har de flesta padelracket en blandning av material. När det kommer till form på padelrack har tillverkare också på senaste tiden släppt hybridformer vilket ändrar racketens egenskaper.

Sammanfattning

När det kommer till padelracketformer kan du inte ta för givet att en specifik form ger de ursprungliga egenskaperna som vi diskuterat. Generellt sett tenderar diamantformerna att ha balansen längre upp och runda racketar längre ner, men ötöver detta finns det stor variation mellan modeller och märken beroende på design, materialval, storlek, med mera.

Även om du kanske känner dig mer bekväm med en viss padelracketform är det viktigt att överväga andra faktorer som påverkar dess prestanda för att hitta ett racket som passar just din spelstil och preferens. Tänk på saker såsom styvhet, vikt, respons, med mera.

Det är viktigt att du inte känner dig begränsad av racketform. Kanske upptäcker du att det finns ett runt padelracket som är helt fantastiskt om du har spelat med ett diamantformat racket tidigare, och vice cersa.

Kom ihåg att anfallsspelare vanligtvis spelar bättre med ett aggressivt och balanserat racket som betonar makt över kontroll. Försvarsspelare behöver dock större kontroll så att de kan placera bollen bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!