Vem Uppfann Tennis? En Komplett Guide

Olika typer av sporter som använder någon form av boll och racket har spelats i många civilisationer långt bak i tiden. Ruiner i Mesoamerica indikerar en särskilt viktig plats för bollspel i flera kulturer.

Det finns också bevis för att forntida greker, romare och egyptier spelade någon version av ett spel som liknade tennis. Men det som vi känner som tennis idag har sin början i Frankrike där munkar under 1100-talet spelade någonting som kom att bli grunden för modern tennis.

Tennishistorien är komplicerad och inte så enkel. Det finns många olika åsikter och uppfattningar om spelet. Det är svårt att namnge sin enda uppfinnare, för faktum är att tennis är en sport som har utvecklats över en lång tid till att bli vad det är idag. Det är emellertid ett allmänt accepterat faktum att det moderna spelet tennis härstammar från ‘jeu de paume’, ett franskt spel.

Vem uppfann tennis?

Det moderna gräsmatte-tennisspelet uppfanns av Harry Gem och Augurio Perera, någonstans mellan 1859 och 1865.

Tennis på gräsplan uppfanns genom att kombinera de två spelen, ”racketar” och ”pelota”. Harry Gem och Augurio Perera spelade detta spel i Edgbaston på en croquetgräsmatta.

År 1873 publicerades regler för spelet ”Sphairistike” av major Walter Clopton Wingfield. Sphairistike eller Sticke spelades i slutna banor med lågtrycksbollar och racketar. Wingfield formaliserade spelet 1874 genom att patentera reglerna och utrustningen i London.

Början av modern tennis

Som namnet antyder spelades ‘jue de paume’ med bara händer (utan racketar) och senare användes handskar. De olika tennisspelen som härstammar från ‘jeu de paume’ var kända som ‘riktig tennis och ‘kunglig tennis’, i Storbritannien, USA respektive Australien.

Munkar spelade det franska spelet paume (som betyder “palm”) på en bana. I stället för ett racket slogs bollen med handen. Paume utvecklades så småningom till jeu de paume (“handens spel”) där racketar användes. År 1500 hade racketar konstruerade av träramar och tarmsträngar utvecklats, liksom bollar av kork och läder, och när spelet spred sig till England – där både Henry VII och Henry VIII var stora fans – fanns det så många som 1800 inomhusbanor.

Även med sin växande popularitet var tennis under Henry VIIIs tid en helt annan sport än dagens version av spelet. Det spelades uteslutande inomhus och spelet bestod av att slå en boll i en nätöppning i taket på ett långt, smalt tennishus. Nätet var fem meter högt i varje ände och tre meter högt i mitten.

Utomhus tennis

På 1700-talet hade spelets popularitet minskat rejält men det förändrades dramatiskt med uppfinningen av vulkaniserat gummi 1850. De nya hårda gummibollarna revolutionerade sporten och gjorde det möjligt för tennis att anpassas till ett utomhusspel som spelades på gräs.

På 1700-talet hade spelets popularitet minskat allvarligt men det förändrades dramatiskt med uppfinningen av vulkaniserat gummi 1850. De nya hårda gummibollarna revolutionerade sporten och gjorde det möjligt för tennis att anpassas till ett utomhusspel som spelades på gräs.

År 1873 uppfann Londons major Walter Wingfield ett spel som han kallade Sphairistikè (grekiska för att “spela boll”). Spelat på en timglasformad bana skapade Wingfields spel en sensation i Europa, USA och till och med Kina och är källan från vilken tennis som vi känner den idag så småningom utvecklats.

När spelet antogs av croquetklubbar som hade välskötta gräsmattor, gav timglasformen plats för en längre, rektangulär plan. 1877 höll den tidigare All England Croquet Club sin första tennisturnering i Wimbledon. Reglerna i denna turnering satte standarden för tennis så som den spelas idag – med några anmärkningsvärda skillnader: serven var uteslutande underhand och kvinnor fick inte spela i turneringen förrän 1884.

Tennispoäng

Ingen är säker på var tennispoäng – love, 15, 30, 40, deuce – kom ifrån, men de flesta källor är överens om att det härstammar från Frankrike. En teori för 60-poängs systemets ursprung är att det helt enkelt bygger på nummer 60, som hade positiva konnotationer i medeltida numerologi. De 60 delades sedan in i fyra segment.

Den mer vanliga förklaringen är att poängsättningen uppfanns för att matcha en klockas ansikte med poängen som ges under kvart timmar: 15, 30, 45.

Utvecklingen av tenniskläder

Det kanske mest iögonfallande sättet tennis har utvecklats på är spelets klädsel. I slutet av 1800-talet hade manliga spelare hattar och slipsar.  En strikt klädkod antogs på 1890-talet som förordnade tenniskläder måste vara uteslutande vita i färgen (med undantag för en del detaljer, och även det måste överensstämma med strikta riktlinjer).

Traditionen med vita tenniskläder varade långt in på 1900-talet. Inledningsvis var tennis för de rika. Vita kläder, även om de är praktiska eftersom de tenderar att bli svalare, måste tvättas ofta, så det var inte riktigt ett genomförbart alternativ för de flesta människor i arbetarklassen.

Tillkomsten av modern teknik, särskilt tvättmaskinen, gjorde spelet mer tillgängligt för medelklassen. Vid 60-talet, när samhällsreglerna slappnade av började mer och mer färgstarka kläder bli populära på tennisplanen Det finns några få platser, till exempel Wimbledon, där vita tenniskläder fortfarande krävs för att spela.

Vem uppfann tennisbollar?

Ingen krediteras uppfinningen av tennisbollar på grund av att den gradvis över århundradena utvecklades och förbättrades. Tidigare var tennisbollar gjorda av ull och läder. Gummibollar utvecklades och tillverkades av Charles Goodyear; dessa tennisbollar syddes med filt. Processen med gummivulkanisering (1870-talet) ledde till utvecklingen av dessa gummibollar.

Senare gjordes gummibollar ihåliga för att förbättra deras spelbarhet. Numera använder tennisbollar material som har en komplex kemisk sammansättning; dessa bollar tillverkas mestadels i Sydostasien. Tryckfria tennisbollar är de senaste när det gäller teknikförbättringar. De upprätthåller sin studs utan att ha mycket slitage. Företag som ‘Penn’ och ‘Trenton’ populariserade dessa trycklösa bollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *