Vem uppfann Padel? Komplett Guide

Padel uppfanns 1962 i Las Brisas vilket är ett hus som ägs av Enrique Corcuera i Puerto de Acapulco, Mexiko.

Enrique Corcuera lade till en 3 meter vägg mot originalväggen på andra sidan fronten, ett nät i mitten och två låga väggar på sidorna av spelplanen eller “banan” för att skapa en plan. Enrique Corcuera anpassade sin squashbana med inslag av Platformstennis och skapade vad han kallade “Paddle Corcuera”

Planen storlek var ungefär 10 meter bred och 20 meter lång, vilket återspeglade en idé som herr Corcuera hade utformat i sitt hus i Estipac, Jalisco, där han brukade organisera stora ankjakter med sina vänner. Väggen byggdes för att undvika att bollen studsade in i grannarnas hus eller ut från plan. Enrique tyckte att det blev roligt att kunna fortsätta spela när bollen studsat från väggen vilket blev spelets ursprung. Det var Enriques idé att lägga till nätet och därmed skapa denna nya sport.

Med det sagt kan vi säga att Enrique Corcuera är den som uppfann padel.

Den första regelboken skapades av Enrices fru, Viviana, tidigare Miss Argentina, som gav den till sin man i födelsedagspresent.

Tekniskt har padel sitt ursprung i en inte så populär variant av sluten Tennis som heter platformstennis.

Enriques spanska vän Alfonso från Hohenlohe-Langenburg testade på denna nya sport i Enriques hem och blev omedelbart helt förälskad i sporten. Omedelbart efter bestämde han sig för att skapa de två första Padelbanorna i en tennisklubb i Marbella (Spanien), detta var 1974.

Icke desto mindre inkluderade Alfonso några modifieringar och förändringar från Enriques ursprungliga spel.

Under tiden 1975 kände Julio Menditeguy, en argentinsk medlem av Alfonsos tennisklubb i Marbella, samma passion och bestämde sig för att importera sporten till Argentina.

Padel i modern tid

Sedan de första planerna i Spanien tog det nästan 25 år för padel för att utvidga hela den spanska geografin. Slutligen i början av 2000-talet fanns det mer än 500 Padelklubbar.

2005 var Padel redan väletablerat i Spanien med mer än 1000 klubbar. Det var när de viktigaste Padelföreningarna tillsammans bestämde sig för att skapa ett internationellt mästerskap som spelades fullt ut i Spanien. Detta var början på Padel Pro Tour, som varade fram till 2012.

Speciellt sedan 2010 har denna sport ständigt ökat i popularitet över hela världen och det är nu en av den snabbast växande sporten runt om i världen.

Annan viktig påverkare av padel

Padel introducerades sedan i Spanien 1970 av prins Alfonso från Hohenhole, som byggde två planer i sitt Marbella Club Hotel. Han hade tillbringat sommarlov i Enrique Corcuera hus i Acapulco, där han fick spela.

Prins Alfonso behöll de viktigaste egenskaperna och införde flera förändringar på planen, inklusive trådstängsel på sidorna, istället för väggar. På 80- och 90-talet höll dessa planer de berömda “Pro-Am” -turneringarna, sponsrade av butikerna “Smith & Smith”, från Las Arenas, ett kvarter i Bilbao, Spanien. Dessa butiker ägdes av Mr. Julio Alegría Artiach, som anses vara en av de mest framstående personerna i Padels historia för sin vision, marknadsföring, investeringar och liv tillägnad den institutionella förvaltningen av padel.

Dessa turneringar var viktiga för expanderingen och marknadsföringen av padel över hela Spanien och därmed över hela Sydamerika.

Individer som har haft stor påverkan på padel och varit framtstående, viktiga individer för sporten är:

Enrique Iglesias Preysler, Patxi Andon, Antonio Ascensi, hertigen av Borbon, Olivia Valere, prinsessa Bea Ausberg av Österrike och hennes syster Sonia, prinsessan Zora av Marocko, Manuel Santana, grevinnan Cristina Perlac, Luis Ortiz, Gunilla von Bismark, Espartaco Sartorius, José Lata Liste, för att nämna några.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *