Varför ska man Spela Padel? [Komplett Guide]

Padel, eller padeltennis är en enormt populär sport som har ökat i popularitet enormt genom åren. Givetvis finns det goda anledningar till detta. Inte minst är det roligt, men padeltennis har även massor av fördelar när det kommer till hälsa och psyke.

I denna artikel ska vi gå igenom de främsta anledningarna till att spela padel samt dess främsta fördelar.

Din hjärna utmanas

Padeltennis är ett bollspel och det betyder att sporten innehåller fart. Hastigheten för taktiska förändringar mellan spelare och hastigheten för olika bollutbyten är alla mycket större än i tennis.

Det har mycket att göra med att planen är mindre och att du och motståndaren är närmare varandra. Bollen har också mindre hastighet än i tennis så det finns en mycket bättre chans att dina motståndare kan returnera bollen. För det tredje kan väggarna användas, det betyder att bollen är i spel mycket längre, med mindre tråkiga stunder. I tennis är bollen ofta ute och måste hämtas vilket skapar många pauser.

Mentalt betyder den högre hastigheten av förändringar i padel att hjärnan måste beräkna mer och snabbare var bollen kommer och vad som måste göras för att returnera bollen. Padel är helt klart mer dynamisk än tennis.

Padel är lättare att spela och lära sig än tennis eftersom det krävs mindre fysisk styrka och teknisk kapacitet och det finns en fantastisk kombination mellan din hjärna, utmanad till dess gränser och din kropp som måste röra sig mycket.

Din hjärna belönas

Det finns fler utmaningar i padel men du behöver inte ha extrema tekniska färdigheter.  Fler utmaningar innebär mer adrenalin i din hjärna. Fler utmaningar som möts innebär mer dopamin (belöningscenter) och endorfiner i din hjärna. Du får fler belöningar i padel än med andra bollspel som är tekniskt svårare.

Det är den enkla anledningen till att när du väl har spelat padel vill du gärna spela igen. Det är ingen tillfällighet att människor som provar padel spelar det oftare och längre än någon annan sport de har spelat.

Padel är ett av de enklaste bollspel att börja med och alla kan lära sig padel på mindre än en timme. Med tennis behöver du flera lektioner som tar upp till flera månader för att spela på en rimlig nivå. Så padel ger dig självförtroende mycket snabbare än tennis.

Ökad koordination

I padel krävs en hel del handkoordinering, därför tränas hjärnans visuo-rumsliga kapacitet, naturligtvis är detta också fallet med tennis. Dock är padel lättare än tennis så koordinationsträningen är mer intensiv och frekvent än i tennis helt enkelt för att du får fler möten mellan spelare.

Eftersom padelracket är kortare än tennisracket är det närmare din kropp. Detta personliga utrymme är mycket väl representerat och utbildat i din hjärna på grund av att det ofta används varje dag. Därför hanteras det mycket lättare än det extra utrymmet där tennisracket används. Det krävs betydligt mer övning för att slå en höghastighetsboll korrekt med en längre tennisracket och mindre blad än med en padellracket.

En annan faktor intensifierar koordinationsträningen i padel mer än i tennis; användningen av väggarna. I padel finns det många fler studsande effekter och beräkningar som din hjärna kan göra än i tennis, så det är mer utmanande för hjärnan. Detta gör det också mer spännande, mer adrenalin och vakenhet krävs än med bara en förlorad boll ute eller i nätet. I padel med en stark boll från din motståndare har du alltid två chanser;

  • Att slå bollen direkt efter att den har träffat marken
  • Att slå bollen efter att den studsar av bak- eller sidoväggen

Det andra alternativet ger dig mer tid att reagera och används särskilt av något långsammare människor. Det är därför padel är mycket vänligt för äldre och yngre barn.

Bättre koncentration

När det gäller koncentration tränas detta utmärkt i padel på grund av att mötena är längre, det finns mer behov av adrenalin och dopamin, två av de kända neurotransmittorerna för att öka din uppmärksamhet. Så en längre och mer intensiv träning av din koncentration.

Padel är kul

Mer kul betyder också att det kan bli fler skratt när du spelar padel och det är den upplevelsen som många spelare har. Mer skratt innebär att de sociala interaktionerna mellan spelare går smidigare och skapar en roligare, mer avslappnad tid.

Därför är människor mindre känsliga i padel och folk som normalt är tävlingsinriktade är mer känslomässigt normala än med andra tävlingsbollssporter. Padel stimulerar faktiskt delar av hjärnan som kan reglera känslor (t.ex. prefrontal cortex). En annan anledning till att padel är mer socialt än andra bollspel är att kompetensnivåerna kan skilja sig mer. Även om kompetensnivåerna varierar, kan du alltid ha bra möten i padel, mycket mer än med tennis.

Känslomässig kontroll

En annan viktig aspekt av padel är att lära sig att kontrollera dina känslor (impulser). Att lära sig att kontrollera eller reglera dina känslor är ännu viktigare i padel än i tennis eller andra bollspel. Att slå hårt är inte absolut nödvändigt i padel för bollen studsar tillbaka från bakväggarna och en retur är relativt lätt för din motståndare. Att slå hårt gör det också svårare att få bollen att träffa marken först. Padel lär dig hur du placerar en boll mer exakt.

Sist men absolut inte minst är de verkställande funktionerna mycket bättre utbildade i padel. Det här är de mer taktiska funktionerna (planering, självkontroll) i din hjärna. En taktisk välplacerad boll är alltid bättre (och till och med nödvändig) i padel än att slå hårt. På grund av det faktum att bollen returneras mycket lättare än i tennis kommer mer tonvikt i träning att läggas på långsammare väl placerade bollar. Detta tränar den utmärkta känslomässiga kontrollen av dig själv och bollen.

Padel är bra för din personliga och sociala utveckling

Officiellt spelas padel som dubbel, därför är mer social interaktion möjligt när du står närmare varandra på en mindre bana. Som sagt tidigare genererar padel förmodligen mer dopamin (mer belönade utmaningar) än andra svårare bollspel. Människors humör kommer att bli bättre, deras så kallade försvarssystem blir mer avslappnade, så normalt har padel mer positiva sociala interaktioner än andra mer krävande bollspel.

I padel är skillnader i förmåga mindre viktiga för att fortfarande ha ett bra spel. Det är mer förlåtande än tennis, mindre tråkiga stunder, fler bollar träffar korrekt. Faktum är att tiden du tillbringar tillsammans på ett lyckligt humör och är mer aktiv, ökar det sociala bandet starkare än i en match med många fel och döda stunder.

Det är därför padel är för alla, tekniskt mindre utmanande och mer bollkontakt, padel är en idealisk familjesport.

Bättre för dina knän

Padel utmanar inte din aeroba förmåga eftersom bollen spelar mycket längre än i tennis. Domstolen är dock mindre och med fyra spelare måste du springa mindre än i tennisdubblar eller squash, så det blir mindre belastning på dina knän. Egentligen är det därför många äldre kan spela padel med mer nöje än tennis.

Bättre för dina axlar

Hastigheten på en tennisboll och den högre spänningen på en tennisracket sätter mycket mer belastning på din arm, handled och armbåge när du returnerar bollen. I padel är bollens hastighet lägre, bladet är mycket närmare din handled och kropp så det finns mindre kraft på dessa delar av din kropp. Det finns mycket mindre kända rapporter om padelspelare som har problem med handlederna eller armbågarna. Naturligtvis, när man spelar extremt ofta även i padel kan dessa problem uppstå, men mindre ofta än med tennis.

Bättre för äldre och personer med skador

Padel sätter mycket mindre belastning på dina kroppsdelar än tennis, squash eller till och med hockey. Medan det finns många skador på fotleder, rygg eller axlar i dessa sporter är detta knappast fallet med padel. Fram till en mycket hög ålder kunde du spela padel utan allvarliga fysiska problem. Samtidigt utmanar det fortfarande din totala kropp, alla muskler är involverade och din hjärta / lungkondition utmanas också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!