Varför Heter det Padel?

Något du kanske har funderat på är varför padel heter just padel.

Denna sport är oftast känd som padel eller padeltennis. Men var kommer namnet ifrån?

År 1969 bestämde sig Enrique Corcuera för att anpassa sin squashbana hemma i Acapulco (Mexiko) med element av plattformstennis och skapa det han kallade “Paddle Corcuera”. Han anses vara uppfinnaren av Padel. Namnet “Paddle Corcuera” är givetvis en kombination av hans efternamn och termen “Paddle”:

Padel har sitt ursprung i en variant av sluten Tennis som kallas Platform Tennis.

År 1993 erkände spaniens sportråd Paddle som en sport och bytte namn till Padel på grund av spanska uttal. Då sporten härstammar från Mexico härstammar termen “padel” från spanskans “pádel”. Även om termen “padel tennis” fortfarande används ganska frekvent, har det blivit allt vanligare att enbart säga padel”. Termen “padel tennis” är ganska lätt att förså då sporten är väldigt lik tennis och baserar sig från platform tennis. Termen “Padel” kommer från racket som används i sporten som på spanska heter “padel” och liknar en padel.

Mer bakgrund om termen padel

Enriques spanska vän Alfonso från Hohenlohe-Langenburg provade denna nya uppfinning hemma hos Enrique och blev genast förälskad i sporten. Direkt efter bestämde han sig för att skapa de två första Padelbanorna i en tennisklubb i Marbella (Spanien), detta var 1974.

Ändå inkluderade Alfonso ett antal modifieringar från Enriques originaldesigner för att göra det mer konkurrenskraftigt, eftersom detta är den första av många versioner som Padel kommer att ha under de följande 20 åren i Spanien.

Termen är lånad från spanskans pádel och på engelska heter det paddle (tennis).

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!