Vad Heter Noll i Tennis?

Ett engelskt uttryck för “noll” i tennis är “Love”. På svenska finns det ingen direkt motsvarighet eller annat namn, men “love” kan ofta höras användas i tennis i engelspråkiga länder och i vissa tävlingar och turneringar.

Exempel: “15 – love” är alltså 15 – 0.

Det kanske låter väldigt konstigt att detta ord används för att beskriva “noll”, men det finns en (eller flera) förklaringar.

Var kommer order Love i tennis ifrån?

När en match börjar är poängen noll-noll; i tennisvärlden kallas det “love all”.

Det finns ett par teorier om varför denna term har tillkommit. En är att siffran noll har en oval form, precis som ett ägg. Det franska ordet för “ägg” är “l’oeuf.” Om du säger “l’oeuf” snabbt, börjar det låta som “love”. Amerikaner och andra som inte har Franska som språk kan även uppfatta det franska ordet l’oeuf som “love”.

En annan teori är relaterad till uttrycket “att spela en sport för kärlek”, i motsats till att spela för pengar. Detta hänvisar till praxis att spela ett tävlingsspel helt enkelt för att det är roligt.

OED noterar också att “love” har använts i århundraden för att betyda “noll” i andra spel, som bridge och whist, det kortspel som bridge härrör från.

Slutsatsen är alltså att noll i tennis även kallas “love”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *