Vad Betyder Bandeja I Padel? [Och Hur du Lyckas]

I padel finns en rad olika typer av slag som alla har olika egenskaper och syften.

En “bandeja är ett specifikt och symboliskt padelslag som inte finns i tennis.

Ur taktisk synpunkt skapades detta slag för att täcka nätet efter att ha fått en hög och djup lob som är omöjlig att slå tillbaka med det klassiska volleyskottet. Tack vare att skjuta tillbaka ett långt, lågt skott (mot fötterna) kan spelare skydda sig mot en rival motattack när de rör sig mot nätet. Detta görs genom en så kallad bandeja.

Vad är bandeja i padel?

Namnet “bandeja” (på spanska) eller “bricka” hänför sig bokstavligen till brickorna som servitörer använder för att servera drycker. Detta namn beskriver hur rackethuvudet placeras, som är vänt uppåt och mot en av sidorna av spelarnas huvud.

Skottet klassificeras inom smash-kategorin eller som ett skott under huvudet när det sker vid nätet, även om det tekniskt sett ser mer ut som en hög volley.

Under förberedelsen är det viktigt för spelarna att stå i sidled och sedan justera sin position till bollen eller loben för att vara redo att slå bollen i huvudnivå (inte högre) och sedan gå framåt mot nätet vilket verkligen är viktigt.

Under detta sidoskott måste spelarna flytta armen och racketens huvud framåt och ge racket en rörelse nedåt för att skjuta bollen. Spelare måste undvika att slå bollen för hårt, så att de kan utöka sin kontakt med bollen så mycket som möjligt och därmed rikta den nedåt. Under skottet måste spelarna stå i sidled och rotera axlarna för att öka armens impuls framåt. Om du är högerhänt måste du flytta din högra axel framåt.

Om du flyttar den övre delen av racketen framåt för att avsluta skottet kommer du att kunna få en mycket djup boll som i bästa fall och om den spelas diagonalt kommer att riktas mot dina motståndares fötter.

När det gäller området, spelas bandejan vanligtvis diagonalt (både mot väggen eller rivalens fötter) eller i mitten av banan. Detta skott kan också spelas längs linjen, men detta är en riskabel övning (sidoväggen lockar bollen).

En bra padelspelare borde behärska bandejan: det är ett mycket viktigt och användbart slag.

Tips för en bra Bandeja

 • Kom ihåg att Bandeja är ett defensivt skott, det behöver inte vara super aggressivt för att vara effektivt, det är ett skott som gör att du kan behålla nätpositionen. Det betyder att efter att du träffat den ska du springa tillbaka till din nätposition.
 • Förbered dig tidigare. Så snart du ser att ett slag kommer (försök att förutse), vänd kroppen åt sidan och få upp armbågen. Använd den icke-dominerande handen för att avgöra var du kommer att slå bollen.
 • Kontakten ska vara i huvud-/axelhöjd och framför kroppen.
 • När du slår kan du lätt öppna din hållning för att “svinga igenom” bollen.
 • Vart ska man sikta: Du kan främst sikta antingen mot det motsatta hörnet eller ner i mitten. För att lägga till lite variation och ändra rytm, kan du till och med prova lite långsammare Bandeja i mitten.

Vanliga misstag med bandeja

 • Din armbåge är för låg.
 • Du glömmer att vända tillräckligt snabbt åt sidan.
 • Försöker vara för aggressiv. Kom ihåg att det är ett defensivt skott!
 • Försöker skära bollen för mycket. Mycket av skivningen ska komma från armrörelsen och inte från handleden.
 • Slå bollen under huvudet/axeln. Ju lägre du träffar bollen, desto fler chanser har du att slå den i nätet.
 • Att slå bollen för nära kroppen. Din arm ska förlängas när du träffar Bandeja. Din icke-dominerande hand bör förlängas när du förbereder bilden för att hjälpa dig att justera korrekt.

Att tappa rackethuvudet på Bandeja Baksvingen

Detta kan vara ett ganska vanligt fel för individer som kommer från en tennisbakgrund. När du slår en tennissmash eller tennisserve kommer du att minska rackethuvudets mer än din handled. Det är i ett försök att skapa den toppsnurr som du helt enkelt vill ha för tennisslag.

Svårigheten med detta i padel är att det får bollen att studsa upp för mycket från glaset, vilket gör det enklare att returnera.

Så gör startpositionen för ditt racket med rackethuvudet högre än handleden i ett försök att spela ner bollen med skiva som kan bevara bollen lågt efter studsen.

Du är för aggressiv i ditt slag

Bandeja är inte ett offensivt slag eller smash. Bandeja är ett defensivt skott. Om du spelar din bandeja för kraftfullt kommer bollen att återhämta sig från glaset och göra det enklare för din motståndare att returnera.

Om du spelar din bandeja mjukare kommer bollen att falla ner från glaset igen vilket gör det mycket svårare för din motståndare.

Du slår Bandeja med ett för öppet rackethuvud

Med avsikt att försöka generera skruv kan många spela skottet med ett så öppet rackethuvud att racketytan nästan pekar upp i himlen. Detta gör det nästan möjligt att hantera bollens gång vilket gör det lättare för dina motståndare

Du slår en Bandeja med en för stor bakåtsving

När din bakåtsving är för stor behöver du ha ett extra snabbt tempo för att komma i kontakt med bollen och du kommer att tycka att bandejan blir väldigt mödosam, vilket gör den mycket mindre effektiv.

Dessutom, om din bakåtsving är stor kommer det sannolikt att bli mycket svårare att hantera skruven.

Du får racket på plats för sent

Om du tycker att du är för trög med att få din racket på plats kommer det att bli svårare att genomföra bandejan.

Få ditt rack på plats för att spela ditt skott tidigare än bollen kommer till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!