Vad är Tiebreak i Tennis? Allt du Bör Veta!

Du har säkert hört termen tiebreak i tennis tidigare. Men vad betyder det egentligen? Det ska vi titta närmare på i denna artikel!

Vad är tiebreak i tennis?

När en tennispoäng är ojämn och en fördeluppsättning inte gäller gäller befinner sig tennisspelarna i en tiebreaker-omgång. Tiebreak kommer från engelskans “tie” “break” vilket kan översättas till “avgörande om lika”, vars syfte är att avgöra en matchomgång där poängen är lika.

En tennis-tie-break spelas när matchresultatet i en uppsättning är 6-6. Vid denna tidpunkt kommer spelarna att delta i en 7-punkts tie-break för att avgöra uppsättningen. Det betyder att den första spelaren som når 7 poäng vinner tie-breaker.

I tennismatcher är den allmänna regeln att du alltid måste vinna med två – i både poäng och spel. Det finns emellertid alltid en chans att spelarna kan spela lika, vid sex matcher vardera, och i så fall (beroende på de fastställda reglerna för den specifika turneringen eller spelet), spelar de en tiebreak-runda för att avgöra vinnaren.

Vilka är de olika typerna av tiebreaks?

Det finns två olika sätt som tennisspelare kan spela tiebreak-spel:

12-poängs tiebreak. Även om denna tiebreak spelas först till sju, kallas det officiellt ett “12-poängs tiebreak” -spel eftersom det är det bästa av 12 poäng som vinns av två (7-5). Att vinna denna tiebreak gör spelresultatet för seten 7-6, och spelaren vinner på sju matcher. Långa avbrott kan dock fortfarande inträffa efter 12 poäng om ingen spelare kan vinna två poäng.
10-punkts tiebreak. Även kallad super tiebreak, spelas denna typ först till 10, med en vinst med två poäng. För herrsinglar sker detta i oavgjort under den femte uppsättningen, och för kvinnor, i oavgjort i den tredje uppsättningen.

Vilka är reglerna för en tiebreak i tennis?

När spelare går in i ett tiebreak-spel finns det några olika regler som kommer på plats, till exempel:

  • Spelare måste vinna med två poängs marginal. Tiebreak-poäng måste vinna med två poängs marginal. Matchen kan pågå så länge det tar för en spelare att vinna två gånger. Men längre tiebreaks rör sig i allmänhet snabbare än fördelar. Tiebreak-poäng räknas separat, snarare än det traditionella 15-30-40 poängsystemet.
  • Byt servrar efter den första poängen. I början av tiebreak servas den första poängen av spelaren som vann i föregående spel. Serven sker och görs från höger sida av mittmärket. Men de servar bara den första poängen, och motståndaren servar de två nästa. Sedan dess till slutet av tiebreaket kommer spelarna att byta serve varannan poäng, varvid den första servepoängen för varje spel alltid förekommer på vänster sida och den andra poängen från höger sida. Om ett tiebreak-spel spelas i de första uppsättningarna (före sista uppsättningen) kommer den spelare som servade den första poängen i tiebreaket att få i det första spelet i nästa uppsättning.
  • Spelare byter banans sida. När du spelar en tiebreak-omgång byter spelaren banans sida när summan av poängen är lika med sex, därav (3-3, 4-2, 6-6, etc.).

Hur stora turneringar hanterar Tiebreak-omgångar

Turneringar som US Open och Wimbledon hanterar tiebreaks annorlunda än vanliga spel. Därför är det viktigt att reglerna för tiebreak varierar. Här är hur de stora turneringarna hanterar tiebreaks:

  • Australian Open. I Australian Open använder singelspelare den första till tio tiebreaket när matchresultatet i den slutliga uppsättningen av en singelmatch når 6-6. För blandade dubblar vid Australian Open och US Open spelar spelarna en tiebreak istället för en sista uppsättning.
    French Open. French Open är den enda Grand Slam som inte använder tiebreak för att avgöra en vinnare av finaluppsättningen i singelmatcher.
  • US Open. För US Open använder spelare en 12-punkts tiebreaker vid 6-6 oavgjort.
  • Wimbledon. På Wimbledon måste spelarna vinna den sista poängen med två matcher. År 2019 införde Wimbledon en ny regel för att avsluta maratonmatcher. Om två spelare har lika poäng vid 12 matcher måste de spela en tiebreak-omgång.

Om poängen i tie-break når 6-6, måste en spelare vinna med 2 poäng för att vinna tie-break. Till exempel kan slutresultaten i detta scenario vara 8-6, 9-7, 10-8, etc.

Det finns ingen gräns för hur hög poängen kan gå i ett tie-break. Vissa tie-breakers slutar 15-13 eller ännu högre. Tiebreak fortsätter tills en av spelarna vinner med 2.

Samma regler gäller för singlar och dubbla tie-breaks. Den enda skillnaden mellan singlar och dubbla tie-breaks förekommer i serven.

Vem servar först i ett tie-break?

Spelaren som fick under det 12: e spelet – eller spelet som gjorde poängen 6-6, kommer att börja serva i tie-break.

När ändrar du sida på ett tie-break?

Inga sidor ändras för att starta tie-break. Du kommer att förbli på samma sida för de första 6 poängen i tie-break.

När 6 poäng har uppnåtts (det kan vara vilken kombination av poäng som helst) kommer spelarna att byta planhalva.

Om tie-break går ytterligare 6 poäng, kommer spelarna att byta planhalva igen. Detta fortsätter att upprepas var sjätte poäng tills tie-break slutar.

Om det finns en annan uppsättning som ska spelas i slutet av tie-break kommer spelarna att byta slut beroende på var de avslutade tie-break.

Till exempel, om spelare A avslutar tie-break på ena sidan av banan, kommer han att starta nästa uppsättning på andra sidan av banan (motsatt sida av nätet).

Slutresultat för en tie-breaker

När poängen avslutas i en tie-break, rapporteras den som en 7-6 uppsättning. Den exakta poängen för tie-break spelar ingen roll (det kunde ha varit 7-0), fastställningen ställs fortfarande i boken som 7-6.

Om du spelar en liga- eller turneringsmatch behöver du bara säga poänghållaren poängen 7-6 om du spelade en tie-break. Den som vinner tie-break vinner uppsättningen.

Varför spelas tiebreak ibland fram till 10 poäng?

Tie-break i singlar är alltid till 7 poäng i turnering eller ligaspel. Men i dubbelspel, när inställningen är 1-1, spelas ofta en 10-poängs tiebreak. Detta beror på att dubbelmatcher i allmänhet ses som mindre viktiga än singelmatcher och det sparar tid.

Detta är dock inte alltid fallet. För större turneringar, som ATP-finaler, majors och Davis Cup-tennis, kommer lag att spela ut den sista uppsättningen.

Samma regler gäller i 10-punkts tie-break – spelare byter sida var sjätte poäng, ett lag måste vinna med 2 poäng och samma servemönster håller under hela tie-break.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *