Vad är Sweet Spot på ett Padelrack? Allt du Bör Veta

När du läser specifikationer och recensioner om padelrack har du utan tvekan sett termen “sweet spot” användas.

Men vad betyder det egentligen?

Detta är en av de viktigaste faktorerna på ditt padelracket, då sweet spot finns på olika ställen beroende på vilket padelracket du har.

Idag ska vi titta närmare på vad sweet spot i ett padelrack är och varför det är så viktigt.

Samt att veta varför detta är den främsta anledningen till att folk inte riktigt känner att de är helt nöjda med sina padelracketar

Vad är Sweet Spot på padelrack?

Foto: https://varlion.com

Sweet spot är det mest effektiva stället att slå bollen på din padelracket. Det är den perfekta och ideala platsen på ditt rackets blad där slaget blir så effektivt som det bara kan. Sweet spot är den punkt på bladet där bollen får största möjliga kontroll och styrka.

Om du missar sweet spot kommer du inte att få samma effekt och bästa möjliga resultat från ditt slag.

Om du lyssnar på ljudet från din padelracket när du träffar sweet spot kontra inte träffar sweet spot, då kommer du att märka en stor skillnad inte bara i ljudet, utan även i bollens utgång.

Att inte träffa den söta punkten på din padelracket kommer att påverka…

  • Noggrannhet
  • Kraft
  • Kontroll
  • Fart
  • Skruv
  • I princip allt du behöver för ett effektivt skott.

Sweet spot finns på olika ställen beroende på vilket padelracket du har.

För det mesta, om ditt padelracket har en rund form, så är sweet spot placerat mitten.

Om ditt padelracket är diamantformat så kommer sweet spot att vara närmare toppen.

Varför finns Sweet Spot på olika platser på ett padelrack?

Föreställ dig att du håller en hammare, om du håller den från botten på greppet får du mycket mer kraft och mindre kontroll.

Eftersom platsen som du vill slå från är väldigt högt upp så att du kan få en större och snabbare sving. Om du höll hammaren mycket högre upp på greppet skulle du få mer kontroll, men mindre kraft.

Samma teori gäller med ett padelracket. Och samma sak med balansen (ibland)

Balansen är den näst största faktorn bakom form/sweet spot plats.

Med många diamantformade racketar som är huvudtunga för att ge dig mer kraft, är detta dock inte fallet med alla padelracketar.

Vissa diamantformade racketar är grepptunga, vilket betyder att balansen är jämn, så sweet spot är den viktigaste faktorn för skillnad i kraft och kontroll.

Gillar du inte ett padelracket?

Om du träffar i sweet spot kommer du att få mycket mer kontroll på dina skott. Dina slag kommer också att bli mycket mer effektiva. Om du testar nya padelracketar, se till att du är medveten om var de olika sweet spots finns.

Många människor vet inte varför de inte gillar ett specifikt padelracket men det är mest på grund av formen.

När du är van vid en rund form är det verkligen svårt att byta till en diamantform!

Om spelare använder olika padelrack med olika form kommer de oftast att håller samma form när de provar olika racketar, eftersom de är vana vid att sweet spot är på samma plats.

Att veta om sweet spot på Padelracket

Sweet spot en enorm faktor när du väljer, testar och spelar med din padelracket.

Det finns på en mängd olika platser beroende på vilket padelracket du använder, så se till att du vet var din sweet spot är på ditt padelracket.

Sweet spot är vanligtvis det område som är minst nära kanterna, det vill säga mitten av padelracketen. Sweet spot är inte alltid i mitten av bladet men det är väldigt vanligt att det är det. Sweet spot beror på bladets vikt, balansen och bladets form. Med en tung vikt på huvudet krävs mindre ansträngning för att returnera bollarna om vi träffar toppen av padelracketen.

Slutsats

Det finns tre typer av padelracketar: runda, diamant- och droppformade. Runda blad har en lägre balans, det vill säga en större yta att slå på. Detta översätts till en högre sweet spot. Det är vanligtvis placerat i mitten av bladet.

Diamantformade blad har normalt sweet spot  i änden av bladet. Det största avståndet mellan en sidokant och mittlinjen ligger mer i slutet av huvudet. Dessa rack har väldigt liten sweet spot yta så det är svårare att få till perfekta slag med denna typ av rack, och det kräver mer erfarenhet. Bladets höga balans gör att vikten ligger på huvudet. Detta, i kombination med den höga sweet spot, gör att bollen flyger iväg med mycket kraft.

Slutligen, droppformade padelracketar har en medium balans. Det vill säga att vikten av padelracket fördelas mellan huvudet och greppet. Denna modell är en hybrid mellan ovan nämnda. Ju större avstånd vi får mellan den laterala kanten och den centrala skiljelinjen gör att sweet spot är mellan änden av bladhuvudet och mitten av bladet. Det är här vi har största möjliga yta och därför sweet spot i denna typ av blad.

Naturligtvis är detta bara teorin. I praktiken finns det variabler som vi inte kan kontrollera och som ibland gör denna förändring. Materialen som bladet är gjort av t.ex. Ibland hittar du diamantformade spadar med en sweet spot orienterad lite mer mot mitten. Det bästa alternativet är att prova varje rack och se vilket som passar din spelstil bäst.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!