Vad är Set i Tennis? Allt du Bör Veta!

Det finns en rad olika termer som används inom tennis. Game, set, matchpoint, och många fler. För en nybörjare kan det kännas svårt att lära sig vad alla dessa termer betyder. I denna artikel tittar vi närmare på vad ett set är i tennis.

Oavsett om du är en tennisspelare eller en tennisspelare är det nödvändigt att du vet hur många set som spelas i en tennismatch. Medan tennis till en början kan verka som en komplicerad sport, är det ganska enkelt när du förstår det.

Ett set består av upp till 12 matcher och en tiebreak – förutom det sista setet, som måste vinnas med två poäng och därför inte har någon gräns. Ett set vinns när en spelare har vunnit sex matcher med minst två fördelar. Om poängen är 6-5, kan setet vinnas 7-5; vid 6-6 går setet till tie-break.

Hur många set behövs för att vinna i tennis?

Olika turneringar följer olika regler. Förstå vilka turneringar som följer vilka regler som är av största vikt.

De flesta tennismatcher spelas i bäst-av-tre-format, vilket innebär att spelare behöver vinna 2 set för att vinna matchen. I Grand Slams spelar män bäst av fem sets medan kvinnor spelar bäst av tre sets. Dubbelmatcher är bäst av 3 med en 10-poängs tiebreak i stället för det tredje setet.

Det finns flera anledningar till varför reglerna varierar beroende på vad som spelas, vilket kan innehålla begränsningar i antalet tillgängliga planer, spelarnas uthållighet och till och med tv-rättigheter.

Grand Slams dvs. Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open följer bäst-av-fem-formatet för herrarna. Vid de olympiska spelen är final i herrarnas singel en bäst-av-fem-match.

US Open har redan sitt system med slutgiltig tie-break på plats sedan 1970. French Open är fortfarande den enda major där ingen tie-break kommer att tillåtas i det slutliga setet.

Alla andra herrmatcher på professionell krets, inklusive de 9 ATP Masters 1000-turneringarna och ATP-finalerna, är bäst av tre sets i matcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *