Vad är Markslag i Padel? [Padel Grundslag]

Markslag är mer känt som grundslag. Anledningen till varför de kanske blandas ihop kan vara att det på engelskan heter groundstroke, vilket kan översättas både till markslag och grundslag. Tekniskt sett handlar det om ett grundslag, men det är egentligen samma sak.

Med det utrett kommer vi fortsättningsvis benämna det som grundslag.

Ett grundslag i tennis är ett forehands- eller backhandskott som utförs efter att bollen studsar en gång på banan. På så sätt är det förståeligt att det kan kallas markslag eftersom att du inte slår bollen i volley utan du slår bollen efter att den har studsat i marken. Grundslag är de grundläggande skotten i padel (och tennis).

Grundslag slås vanligtvis från den bakre delen av padelbanan, runt baslinjen. Det finns många faktorer som kan definiera ett bra grundslag. Till exempel kan ett grundslag använda topspin eller underspinn. Båda kan vara effektiva av olika skäl som har att göra med djup, motståndares styrka eller svagheter, etc. Några egenskaper hos grundslag är: djup, hastighet, tempo, bana och placering.

Om ett “bra grundslag” ska spelas, ska det i allmänhet ha en kombination av ovanstående egenskaper för att producera ett skott som är svårt för motståndaren att returnera. I allmänhet kommer ett markslag som landar djupt och i hörnet av motståndarens plan att göra det svårare för motståndaren att returnera bollen. Detta beror dock på motståndaren var den är positionerad. Generellt sett i padel brukar de effektivaste grundslagen vara låga.

Till exempel kan ett kort vinklat skott visa sig effektivt mot vissa motståndare men inte mot alla.

Det är oerhört viktigt för spelaren att förstå hur ett grundslag spelas för att lyckas i padel då de flesta slagen du slår är grundslag, och de är de som dominerar en match.

Det finns två tekniker för förhands och backhandsslag i padel.

I forehandgrundslag kommer racketen över spelarens kropp, sedan mot den riktning där de skulle vilja att bollen skulle landa, medan i backhandgrundslaget slår spelaren sitt racket runt kroppen, i den riktning där spelaren vill landa bollen.

För högerhänta spelare börjar forehandslagen från höger sida av spelarens kropp, sedan fortsätter rörelsen över kroppen när racketytan kommer i kontakt med spelaren.

Backhandslagen kan åstadkommas med hjälp av två händer, som kallas för tvåhandsbackhanden och när det uppnås med hjälp av en hand, känd som enhandsbackhanden.

Spelare vid baslinjen kommer att slå de flesta skotten med grundslag, antingen backhand eller forehand, beroende på om bollen träffas till höger eller vänster sida av kroppen.

I allmänhet är detta det vanligaste och viktigaste vapnet för nybörjare. I det professionella padelspelet använder de flesta spelare detta skott som sitt mest kraftfulla grundslag medan denna backhandteknik också är mest populär bland professionella tennisspelare.

När en nybörjare börjar lära sig att spela tennis, måste de först lära sig grundläggande forehand- och backhandsteknik, eftersom de gör det möjligt för dem att spela och lyckas på planen.

Ett av de vanligaste misstagen när man lär sig spela padel är att lära sig den grundläggande grundslagstekniken från början, vilket innebär att spelaren lärs att göra en hel sväng och utföra en full sving på bollen.

Detta skapar helt enkelt alldeles för mycket kraft och svinghastighet och gör det svårt att styra bollen bra på så kort distans. Därför måste vi använda specifika tennisinstruktioner för nybörjare för att förbättra tennis i marken och lära dem att spela tennis redan från den första minuten de är på banan.

Med det sagt finns det några sätt att förbättra ditt grundslag i padel:

Varje spelares huvudsakliga mål med att utföra slaget är precision och kraft.

För det första spelar racket en viktig roll i precisionen och kraften. Styvhet, typ av rack, etc, dessa funktioner är viktiga i varje racket för att förbättra ditt grundslag.

Korrekt fotarbete är en av de viktigaste aspekterna för att utföra ett grundslag.

Fotarbete

Korrekt fotarbete är viktigt för att genomföra ett bra grundslag.

Rörelserna i spelarens nedre och överkropp är också viktiga för att förbättra och lägga mer kraft på din grundslag oavsett om det är forehand eller backhand.

Grepp

Om en padelspelare vill förbättra sitt grundslag är greppet viktigt. Ett spänt och tätt grepp kan hindra korrekt utförande av framåt- och bakhandsmarken.

Ett hårt grepp kan hindra skotten som träffas av dig. Därför måste du ha rätt grepp.

Ögonkontakt är det viktigaste för att förbättra grundslaget i padel. Det är viktigt för varje tennisspelare att hålla ögonen på bollen.

Det finns tre grundläggande typer av markslag att slå: de defensiva, neutrala och offensiva skotten. Det defensiva skottet är när du tvingas längre bak på banan till ena sidan och vanligtvis bakom baslinjen.

Backhandsslaget är ett neutralt eller defensivt slag som används på den icke dominanta sidan efter att bollen studsat.

Har du några frågor eller funderingar? Gå med i Padeltenniguidens padelforum och community av padelentusiaster för att diskutera padel och allt som hör till! Registrera dig idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!