Vad är Ligaspel i Padel?

Vad är ligaspel i padel?

När det kommer till turneringar i padel finns det en mängd olika spelformer att välja mellan. Americano, Mexicano, Hybrid Americano, och många fler.

En av dessa former är ligaspel som vi ska gå igenom i denna artikel.

I ligaspel arrangeras grupperna i olika nivåer. 1-3, 3-4, 4-5, samt 5+. Lag kommer att tilldelas sin valda nivå, och är två spelare i samma lag på olika nivåer kommer laget att placeras i nivån för den högsta spelaren. I regel kommer inte spelare att flyttas från en grupp till en annan.

I ligaspel kan storleken på en grupp variera men grupper kommer inte att bestå av fler än fem lag på samma nivå. Det är tillåtet, förutsatt att motståndarlaget godkänner detta, att byta partner innan en match har spelats.

Poäng i ligaspel

I ligaspel spelas bäst av tre set med en tie-break vid 6 matcher all för varje set. Är det brist på tid kan spelare välja ett spela snabbformat.

  • 3 poäng om ditt lag vinner med 2-0 eller får en walkover
  • 2 poäng om ditt lag vinner med 2-1
  • 1 poäng om ditt lag förlorar med 1-2
  • 0 poäng om ditt lag förlorar 0-2 eller inte dyker upp till en planerad match

Man spelar enbart mot sina motståndare en gång i varje omgång.

Två poäng tillderas lag som genomfört 4 matcher av slutet av första omgången. Bonuspoängen påverkas inte av antalet lag i gruppen.

Det lag som slog ut det andra under den senaste omgången vinner om två eller fler lag är lika

  • Om två eller flera lag är lika med flest poäng vinner det lag som slog det andra under den omgången.
  • Om de topp två lagen inte möttes i omgången kommer en vinnare att utses efter det lag som släppt in minst set i snitt per spelad match; och om det fortfarande är oavgjort, laget som släppt in flest matcher i genomsnitt per spelad match, och om det är fortfarande oavgjort, efter avdrag för poäng för walkover-vinster, om forfarande oavgjord genom avdrag av bonuspoäng, om fortfarande oavgjort genom avdrag för poäng som vunnits för att ha vunnit en match som spelas i ett inofficiellt format
  • Om man vinner en match genom en walkover får man 3 poäng för en vinst. Däremot räknas inte walkovers till bonuspoäng.
  • Bonuspoäng ges när 4 matcher har spelats och avslutats i slutet av omgången.
  • När två lag når 6-6 i ett set spelas tie breaks till 7 poäng. Flrsta serven i tie break görs från den högrea sidan av banan av laget som skulle ha servat nästa match. Efter detta servar varje spelare de kommande två poängen och startar från den vänsta sidan av banan. När ett lag når sju poäng är tiebreak över, förutsatt att ett lag leder med två. Är ställningen 6-6 i tiebreak måste ett lag ha en fördel med två poäng för att vinna tiebreak.
  • Om matchen inte kan slutföras inom 2 timmar kan man spela en masters tie break, vilket innebär att man spelar första till 11 poäng istället för 3:e set, såvida båda lagen är överens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!
Fynda Padelutrustning på senaste Kampanjerna!