Vad är Ess i Tennis? Här är Svaret!

Du har säkert hört termen ess i tennis förut. Men vad innebär det egentligen?

I tennis, likt många andra sporter används termen “ess”. I denna artikel titar vi närmare på vad exakt det innebär.

För människor som har spelat tennis under lång tid kommer de att vara mycket medvetna om vad ett ess är, men om du precis har börjat i spelet kan dea termen förvirra dig.

Även om du har hört termen “ess” när du tittar på matcher på TV och har ett grundläggande koncept för det, förstår du kanske inte nödvändigtvis alla regler som gäller att göra ett ess.

Till exempel om bollen som träffar linjen räknas som in eller ut eller vad som händer om bollen studsar över nätet.

Ess kallas ofte serve ess, eftersom det har att göra med servar i tennis.

Vad är ett ess i tennis?

I mycket grundläggande termer är ett ess när en spelare servar bollen i rätt område på motståndarens serveruta (serveområde) och motståndaren inte hinner röra bollen, utan den går direkt ut.

En serve måste slås bakom baslinjen och måste landa i servicelådan diagonalt mittemot utan att röra vid nätet. Om bollen studsar för andra gången utan att mottagaren rör vid den med sin racket, vinner servaren poängen och serven kallas ett ess.

Dettta är det snabbaste sättet att få poäng i tennis och är en mycket viktig del av spelet tennis. Många proffs spenderar en stor del av sin träningstid på att göra sina servar perfekta för att uppnå ett stort antal ess, medvetna om att det är det bästa sättet att vinna poäng.

För många är en kraftfull, snabb serve hemligheten med att få höga antal ess, men i vissa fall kan det vara bra att göra serv på en svagare sida hos motståndaren. Ytan på en bana kan också öka sannolikheten för ett serve ess, med snabbare ytor som möjliggör fler av dem på grund av den snabbare hastigheten på bollen.

Var måste bollen landa?

I tennis finns det två serveområden på vardera sidan av planen. När en spelare servar måste de stå bakom servelinjen och slå bollen diagonalt i motståndarens serveruta.

Så om du börjar till höger kommer du att serva till det vänstra sidoområdet på andra sidan planen (din motståndares högra sida).

Bollen måste spelas inom rutan  så att den inte går in i dubbelsidans sidovinkel eller till baksidan av planen. Om bollen landar på linjen räknas den som inne.

I professionella spel har du många spelare som ifrågasätter domaren om en boll är inne eller ute för att serven kan vara så snabb, så teknik såsom kameror har införts för stora turneringar för att fatta avgörande beslut.

Om bollen träffar nätet på serven och studsar över nätet till serviceområdet får den som servar ett nytt försök, så om det är deras första serv, har de en serve till och får servera igen innan de går vidare till den andra serven.

Hur man gör ett ess

Som vi nämnde tidigare är det vanligtvis viktigt att få kraft bakom bollen för att spela en snabb serve. Naturligtvis, på amatörnivåer kommer din motståndares förmåga också att ha stor inverkan på din egen förmåga att göra ess. Ju bättre din motståndare är, desto svårare är det att göra ett ess.

Att använda banan till din fördel hjälper till att göra ett ess.

Att till exempel slå bollen rakt in i det bakre hörnet av serverutan betyder att din motståndare måste förflytta sig längre för att nå bollen.

Du kan se var din motståndare ställer upp sig för att ta emot din serve för att bestämma vilken sida som blir svårare för dem att returnera bollen på.

Om du är medveten om svagheter som deras backhand är det en bra taktik att spela den till backhanden för att öka chansen att de inte kan returnera bollen, vilket resulterar i ett ess.

Du kan öva på att slå ess utan att behöva en motståndare att träna med, eftersom du helt enkelt riktar bollen mot den del av serveområdet som är mest sannolikt att ge ess, dvs. bakre hörnet.

Tennis är ovanligt bland racketsporter genom att serven kan vara ett stort attackerande vapen. Spelare servar genom att kasta bollen över huvudet och slå den med sitt racket. De använder en kaströrelse för att få racketen att röra sig mycket snabbt och kan producera avsevärd fart och spin.

Långa spelare är ofta särskilt skickliga på att serva, eftersom deras höjd ger dem en bättre vinkel att slå bollen över nätet, i hastighet, in i olika delar av målområdet, så kallat ”serverutan”.

Om en serve landar i serverutan och motståndaren inte kan röra den med sin racket kallas det ett “ess”. Detta vinner poängen för servaren. Ett ess behöver inte vara snabbt: spin och teknik kan också besegra returen. Ändå är det mer sannolikt att hårdare servar producerar ess, eftersom motståndaren har mindre tid att reagera.

Varför kallas det ett ess?

Som alltid med ord som har använts länge är roten till termen “ess” inte helt tydlig. Den mest troliga förklaringen är det faktum att esset är det mest värdefulla och kraftfulla kortet i en kortlek, och det har följaktligen en betydelse av spetskompetens.

Det har också föreslagits att det finns en länk till terminologin som användes i första världskriget. Jaktpiloter kategoriserades som “ess” om de lyckades skjuta ner ett antal fiendens flygplan, och det kan argumenteras för att det finns en länk till slagen av vinnande servar. Spelkortets analogi låter dock mest troligt.

Hur träffar spelare ess?

De spelare som slår flest ess tenderar att vara de som kan slå bollen hårt i ett stort antal vinklar. Om de kan dölja riktningen i vilken de planerar att slå bollen kommer många av deras servar att vara mycket svåra att returnera för motståndaren.

Spin kan också vara en stor faktor för att producera ess, eftersom en serve som träffas på sidan av rutan kan göras för att flytta längre bort från mottagaren med hjälp av spin, vilket gör det mycket svårt att nå.

Taktik kan ibland också fungera. Om en mottagare förväntar sig en kraftfull, högt studsande serve kan de komma långt tillbaka i förberedelserna. En smart servare kan ibland spela en förklädd underarmserve, i form av ett drop-shot, istället. Om denna studsar två gånger innan motståndaren kan nå den, kommer också detta att kategoriseras som ett ess.

Kan du slå ett ess med en andra serve?

Traditionellt tenderar spelare att vara lite mer försiktiga med sin andra servering, eftersom de förlorar poängen om de missar den. Ändå tenderade tidigare mästare som Ivanisevic och Becker att slå sin andra serv på ett ganska liknande sätt som deras första och tjänade många ess (samt några dubbla fel!).

I allmänhet tenderar dagens spelare att försöka slå en solid andra serv som är svår att attackera snarare än att gå efter en vinnare. Trots detta kommer många då och då att gå för mer takt och annan placering i hopp om att slå ett ess. Även om han inte är känd som en bra server, utnyttjade Novak Djokovic denna taktik bra under 2019 och tjänade 58 sekunders servar, mer än någon annan i topp 10.

De bästa servarna är ofta mycket långa, vilket innebär att män har en fördel jämfört med kvinnor i detta område. De flesta servee ess rekord innehas av män som är långa. Den bästa servaren genom tiderna kroatiska Ivo Karlovic. I skrivande stund har Ivo gjort mer än 13 600 ess i sin karriär. På andra plats är nästan lika långa amerikanen John Isner, med över 12 300. Den legendariska Roger Federer ligger på tredje plats med över 11 300, även om hans summa kommer från mer än dubbelt så många matcher som de två jättarna framför honom. Ess servas oftast på de snabbaste banorna, som normalt är gräs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!