Vad är en Tennisdomare?

För vanligt hobby-och motionsspel i tennis har man sällan en domare, men i professionella turneringar och tävlingar är domare ett måste.

I tennis på professionell nivå är en domare en person som ser till att en match eller turnering genomförs enligt International Tennis Federation Rules of Tennis och andra tävlingsregler.

På de högsta nivåerna i sporten kan ett lag med upp till elva domare vara vid planen. Dessa domare delas upp i kategorier baserat på deras ansvar under matchen. Däremot genomförs många tennismatcher utan att några domare är närvarande direkt på banan.

Tennis domare är certifierade av deras respektive nationella förbund. ITTF certifierar också domare i kategorierna ordförande, domare och överdomare. Varje ITTF-certifiering eller “märke” delas in i fem certifieringsnivåer.

Det första gröna märket anses vara tillräckligt för att tjänstgöra på de högsta nivåerna av tennis inom domarens egen nation och är inte indelat i kategorier (och används främst i spanskt och fransktalande områden, där en nationell organisation kanske inte är närvarande ).

Det andra, det vita märket, är uppdelat i de tre kategorierna (ordförande, chef och domare) men förblir bara en nationell certifiering.

Följande tre, brons (endast stoldomare), silver och guldmärke, anses vara internationella certifieringar. Dessa internationella domare är de som ses på de högsta nivåerna av spel som Grand Slams, ATP och WTA Tours, och Fed och Davis Cups.

Tennisansvariga spelar en avgörande roll på alla nivåer i vår sport. Det finns många olika typer av tjänstemän, inklusive:

Linjedomare i tennis

Linjedomare får döma in eller ut skotten på alla nivåer av turneringar.

Det kan tyckas enkelt, men de bästa linjedomarna behöver kunna koncentrera sig under långa perioder, vara lagspelare och (naturligtvis) ha utmärkt syn. Förutom att bestämma linjerna fungerar de som ett extra par ögon och öron för Stolsdomaren.

Att bli linjedomare är den snabbaste vägen till att komma på banan vid tennisturneringar runt om i världen.

Stolsdomare

Bortsett från spelarna är stolsdomare den viktigaste personen på banan under en match.

Stolsdomaren har ett enormt ansvar under en match och ansvarar för att utropa poängen, verkställa reglerna och hantera spelarna. En framgångsrik ordförande behöver goda kommunikationsförmågor, och förmågan att hålla sig lugn under press.

De bästa stolsdomstolarna arbetar heltid i rollen och reser världen med tennisturerna.

Domare i tennis

Att vara domare i tennis är ett utmärkt sätt att engagera sig i tennis på basnivå. De ansvarar för att övervaka ett antal planer vid en turnering eller tävling. De hjälper och utbildar spelare, föräldrar och tränare; och hjälpa till att ett evenemang fungerar smidigt.

Dessa domare börjar som övervakare som hjälper till att identifiera beslut och domar men kan snabbt ta examen till stoldsdomare för att tillämpa reglerna för tennis och uppförandekod, samt lösa beslut och frågor.

Domaren är expert på alla regler och förordningar. Domare övervakar alla aspekter av en turnering, från att ta hand om dragningar och scheman till att tillämpa reglerna och se till att allt går smidigt och rättvist.

Att vara en domare kräver exceptionell kunskap om tennisreglerna, förmågan att göra flera uppgifter i en pressad miljö och att lyssna och kommunicera bra med alla inblandade i turneringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *