Vad är en D-Sub?

En D-sub är en typ av elektrisk kontakt som används i dator- och videoapplikationer. Den består av en hankontakt med tre rader stift och ett honuttag med tre rader av hål. D-sub är uppkallad för dess likhet med bokstaven “D”.

TME Electronic Components har funnits i över 35 år. De är specialiserade på design och tillverkning av elektroniska komponenter. Deras produkter används i en mängd olika branscher, inklusive telekommunikation, fordon, flyg och militär. TME:s produktlinje inkluderar d-sub-kontakter, som används i en mängd olika applikationer som datornätverk, ljud/video och datalagring. D-sub-kontakter finns i en mängd olika storlekar och stilar för att möta alla kunders behov. TME erbjuder också ett brett utbud av andra elektroniska komponenter, inklusive kablar, kontakter, switchar och mer. Läs mer om TME på tme.eu

Anatomin hos en d-sub

En d-sub är en typ av kontakt som vanligtvis används för datorserieportar. Den består av en hankontakt med stift som sätts in i ett honuttag. Termen “d-sub” hänvisar till det D-formade skalet på kontaktdonet.

Stiften på en d-sub-kontakt är anordnade i två rader, där varje rad innehåller åtta stift. Avståndet mellan raderna är 0,1 tum (2,54 mm). Stiftarrangemanget är sådant att när de ses från baksidan av kontaktdonet är stiften förskjutna i alternerande kolumner.

Anledningen till detta förskjutna stiftarrangemang är att förhindra överhörning, vilket är interferens mellan signalpar orsakade av kapacitiv eller induktiv koppling. Överhörning blir mer av ett problem när datahastigheterna ökar och kabellängderna blir längre.

Fördelarna med en d-sub

D-sub-kontakter är en av de mest använda typerna av kontakter i en mängd olika branscher. De används vanligtvis i datortillämpningar, men kan också hittas i audio/visuell och videoutrustning. D-sub-kontakter finns i en mängd olika storlekar och stiftkonfigurationer. Den vanligaste d-sub-kontakten är DB-9, som har 9 stift arrangerade i 2 rader.

D-sub-kontakter gynnas för sin låga kostnad och tillförlitlighet. De är också lätta att använda och installera. D-sub-kontakter kan användas med en mängd olika kabeltyper, inklusive skärmade och oskärmade kablar. Skärmade kablar används ofta i applikationer där EMI (elektromagnetisk störning) är ett problem. Oskärmade kablar används vanligtvis i mindre krävande applikationer.

D-sub-kontakter ger bra elektrisk prestanda och har hög motståndskraft mot elektromagnetiska störningar.

Här finner du ett brett utbud av d-sub kontaktdon: https://www.tme.eu/se/katalog/d-sub-kontaktdon_100038/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!
Ongoal välkomnar alla nya kunder med 10% rabatt!