En Guide till Olika Typer av Tennisunderlag

Tennis är en sport som kan spelas på många olika underlag. Varje yta har olika spelegenskaper som påverkar spelstilen och spelarnas naturliga spelförmåga.

International Tennis Federation klassificerar varje yta baserat på ytans hastighet, varierande från långsam vilket är nivå ett, upp till snabbt på nivå 5.

Det finns fyra huvudtyper av underlag för tennisbanor: gräs, lera/grus, hårt underlag och konstgräs. Även om dessa är huvudunderlag har ITF också klassificeringar för underlag bestående av betong, asfalt och mattor.

Gräsunderlag

Gräs är det traditionella underlaget i tennis och är Wimbledons signaturunderlag. Det är inte ett underlag som man ser så ofta i tennis på grund av det ständiga underhåll som krävs för att hålla planerna i toppskick. Gräsplaner måste vattnas och klippas ofta och det tar längre tid att torka efter regn än hårda banor.

Gräsbanor är den snabbaste typen av tennisunderlag. De består av gräs som odlas på mycket hårt packad mark, vilket ger ytterligare variabler: studsar beror på hur gräset är, hur nyligen det har klippts och slitaget från tidigare spel.

Denna yta spelar väldigt snabbt och bollen studsar i allmänhet lågt och håller matcherna relativt korta. På gräs måste spelare komma till bollen mycket snabbare än på grus eller hårda banor och uppskattas ofta av nätspelare och de som gillar att servar och volley som taktik. Servaren spelar också mer av en nyckelroll i spelet än på andra underlag.

Gräsytan är den mest kompatibla med människokroppen på grund av dess mjukhet vilket gör den mer skonsam.

Grusplaner

Grusplaner är gjorda av krossad skiffer, sten eller tegel. Denna yta saktar ner bollen och ger en långsam och hög studs jämfört med andra ytor. Detta gör i allmänhet matcherna längre och mer lämpliga för baslinjespelare och spelare som gillar att spela taktiskt med massor av spin och att hitta bra vinklar. Grusplaner är billigare att bygga än andra typer av tennisbanor, men kostar mer att underhålla. Fuktighetsnivån i gruset måste noggrant övervakas och justeras, och banan måste rullas regelbundet för att bevara dess planhet.

Denna yta tar bort många av fördelarna med stora servar, vilket gör det svårt för spelare som är beroende av deras serv att dominera på grus. En av de mest berömda grusturneringarna i världen är French Open.

Hårt underlag

Som namnet antyder är hårda banor gjorda av enhetliga, styva material med ett akrylskikt. Denna yta är väldigt populär över hela världen eftersom den i allmänhet ger en bra jämn och “allround” spelupplevelse och erbjuder mer konsistens än andra underlag. Det hårda underlaget används både inomhus och utomhus. Mängden sand som läggs till färgen kan i hög grad påverka hastigheten som bollen saktar ner.

Även om spelhastigheten på hårda banor kan bero på det exakta materialet som används är de i allmänhet snabbare än gris, men inte lika snabba som gräs. Både de Australian open och US open spelas på denna yta. US Open spelas på en hård akrylbana medan Australian Open spelas på en syntetisk yta.

Konstgjort gräs

Detta är en syntetisk yta som ser ut som gräs och spelar på liknande sätt. Bollen kommer att röra sig snabbt och i allmänhet hålla sig låg men är också en bra yta för alla spelare att lära sig för att spela på gräs eftersom studsen är jämn och ger en jämn spinnivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *