För oss svenskar kan padel verka som en ganska ny sport, men faktum är att den har funnits i mer än 50 år. Både i Latinamerika och Spanien har sporten länge varit en favorit.
I samband med att sporten fick sitt stora genomslag även hos oss ökade också intresset för att lära sig mer om padelhistoria och traditioner. Det tycker vi är väldigt kul, och i denna artikel ska vi därför berätta om just sådant!
Padelns historia
Mexiko ligger bakom flera bra grejer – det mexikanska lotteriet Melate och padel är några av dem. År 1969 fick en man vid namn Enrique Corcuera en riktig snilleblixt då han uppfann sporten i den mexikanska kuststaden Acapulco.
År 1974 nådde sporten Europa. Den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe fattade tycke för padel och bestämde sig för att bygga två banor vid sitt hotell i Marbella. Ett år senare togs sporten också till Argentina, där det numera finns fler än 10 000 banor och två miljoner spelare.
Vi spolar fram till 2005. Då skapades Padel Pro Tour (PPT), det första professionella tävlingssystemet för padel med rankningspoäng etcetera. I dagsläget finns en mängd olika tävlingar inom sporter och flera heltidsproffs.
Padel i Sverige
Det har funnits padelbanor i Sverige sedan slutet av 90-talet, men i betydligt mindre skala än vad det gör nu. Det riktigt stora genomslaget har kommit under de senaste tio åren, och få har missat vilket stort fenomen padel kommit att bli.
I dagsläget finns det mer än 3 500 padelbanor i Sverige och över 2 100 tävlande spelare. År 2021 var det över en halv miljon spelare som bokade en bana någonstans i landet, och 2022 var siffran 421 000.
Att sporten fått ett så varmt mottagande av svenskarna är förståeligt. Vi har en lång tradition av racketsport i landet, och padel är en av dem som är enklast att lära sig. Det finns dessutom en social aspekt som tilltalar många.
Traditioner inom sporten
När man spelar padel privat med vänner och familj är det förstås fritt fram att göra lite som man känner för. Men inom mer officiella sammanhang finns det en del traditioner som nästan alltid följs. Vi ska ta en närmare titt på några av dessa!
Singla slant
Inför att en padelmatch ska dra igång är det vanligt att man singlar slant för att välja sida och avgöra vem som ska börja serva. Att börja med serve inom racketsport ger statistiskt sett ett litet övertag, och slantsingling är en enkel metod för att lotta detta på ett rättvist sätt.
Klädtradition
Om du varit inne på en sportaffär nyligen kanske du noterade att det fanns en specifik padelsektion. Det finns nämligen särskilda padelkläder och skor som är anpassade för sporten, både design- och funktionsmässigt.
Respekt för motspelare
Några aspekter som alltid varit viktiga inom padel är respekt, vett och etikett. Man följer reglerna på banan och är respektfull mot såväl andra spelare som domare. Svordomar bör undvikas och man ska alltid tacka sina motspelare efter match, oavsett resultat.
Klubbkultur
Att tillhöra en padelklubb kan innebära riktigt härlig gemenskap. För många är det här man verkligen lär sig sporten och dess kultur på riktigt. Det är vanligt att klubbar anordnar interna turneringar, evenemang, träningsläger med mera.
Traditionsenliga padelturneringar och event
På den absoluta toppen av padelspel hittar vi WPT, World Padel Tour. Det är här de allra bästa spelarna möts och tävlar om en prispott på 2 miljoner euro. Denna tävling är uppdelad i flera olika turneringar som spelare kan ackumulera poäng i.
Under ett år i WTP spelas 15–20 olika turneringar, och det hela kulminerar i Masters Event. Där tävlar de åtta par som rankats högst under året om att bli mästare.
WPT lockar tusentals åskådare till sina läktare. Det finns även en stor skara människor som lojalt följer tävlingarna på TV – som mest har ett turneringsstopp haft över 500 000 tittare.
Sammanfattning
Padel är en sport som fått stort genomslag på grund av att det är lätt att lära sig och fantastiskt roligt att spela. På så sätt har sporten mycket gemensamt med lotterier som exempelvis Melate, men det krävs förstås lite större fysisk ansträngning.
Inom padel finns flera traditioner. Dels handlar de om hur själva spelandet går till och hur man för sig på padelbanan, men sedan finns det också traditioner i form av årliga tävlingar. Den som ger sig in i padelvärlden har med andra ord mycket att upptäcka!